ZAŠTO TREBA SMENITI SAŠU JANKOVIĆA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Ne pada mi na pamet da kao poslanik glasam za njegov godišnji...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Ne pada mi na pamet da kao poslanik glasam za njegov godišnji izveštaj, pun paušalnih ocena i konstatacija koje nemaju utemeljenje

Kada Saša Janković pročita dokument Vojno-bezbednosne agencije, VBA, koji nosi oznaku „strogo poverljivo” – do koga je inače došao na kriminalan način, a ne po zakonom propisanoj proceduri – niko u Srbiji ne postavlja pitanje njegove odgovornosti. U svakoj ozbiljnoj državi njega bi sačekala marica i bio bi iste sekunde priveden na saslušanje, a verujem i procesuiran zbog toga što je mimo zakona došao do takvog dokumenta, a potom zato što je takav dokument obelodanio kompletnoj javnosti.

Sa njim u paketu pohapšeni i procesuirani bili bi svi koji su mu pomogli da do takvog dokumenta dođe. Međutim, u Srbiji je to tabu tema. U Srbiji će biti medijski razapet onaj ko traži odgovornost vrlog nam zaštitnika građana. Valjda zato što je on bezgrešan? Možda je i začet bezgrešan? Tek, kako god okrenete, jedino se za istinu uzima ono što on izjavi. Motivi se ne ispituju, njegove tvrdnje se ne proveravaju. One su dogma od koje je svako odstupanje ravno jeresi.

Bez obzira što je skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti utvrdio da VBA nije dala nikakvu naredbu niti je to učinio bilo ko iz Ministarstva odbrane da se prati aktivnost bilo koje stranke ili političkog sindikata, naše „slobodne” medije to nije zanimalo. Za njih je jedino relevantno ono što izađe iz usta Saše Jankovića. I, bez obzira što su njegove krivične prijave pale pred tužiocem u slučaju prebijanja Andreja Vučića od strane pripadnika Žandarmerije, to nikog nije zanimalo. Kao jedini postulat u tom slučaju uzima se isključivo ono što je on tvrdio. Valjda zato što je bilo neophodno i tada – ali i u svim kasnijim aferama koje je on produkovao – da se napada Vojska. Mentori su dali mig, a on, kao glavni među našim „zaštitnicima”, predvodi jezivu kampanju protiv Vojske. Do te mere ide da bez blama tvrdi da ministar odbrane mora da snosi odgovornost zato što je pao helikopter.

I nikoga nema da postavi pitanje: a odakle tebi pravo da to radiš?; da li je to tvoja nadležnost?; zašto se ne baviš poslom za koji i tebe i tvoj kabinet hgrađani plaćaju u sumanutom iznosu, a obilato se baviš nečim što nije tvoja nadležnost? Prevedeno na jezik običnog čoveka, Janković može svakom da deli lekcije, a, pošto je on bezgrešan, o njegovoj odgovornosti niko ne sme ni da zucne. To se valjda zove demokratija?

Moja malenkost je vaspitana da od svih bezgrešnosti jedino veruje u bezgrešno začeće Sina Božijeg, čiji Vaskrs upravo proslavljamo. Zaista, ne mogu da prihvatim da je Saša Janković jednak Sinu Božijem. Otuda, ne pada mi na pamet da kao poslanik glasam za njegov godišnji izveštaj koji je podneo Skupštini Srbije, jer je pun paušalnih ocena i konstatacija koje nemaju nikakvo utemeljenje. Ako se tvrdi da je bilo kojoj nacionalnoj ili verskoj zajednici u Srbiji ugroženo neko ljudsko pravo, imam pravo da zahtevam konkretne primere. Pošto to od Jankovića nikada do sada nismo dobili, ne prihvatam da budem saučesnik takvog monstruznog napada na sopstvenu državu. Drugi poslanici kako hoće, ali za to živ neću glasati kada i ako dođe na dnevni red.

sasajankovic03I na kraju, s obzirom da je sve ovo što radi, po svoj prilici, jasna priprema za njegovu dalju političku karijeru, o čemu se sve glasnije priča i sve više piše, neka ima bar toliko morala da podnese ostavku na funkciju koju trenutno obavlja. Nema smisla da građani iz budžeta plaćaju njegovu političku promociju. Neka mu je plate mentori, na čiji mig uvek reaguje. U suprotnom, svakako ostajem pri stavu da bi trebalo Skupština da ga smeni i nadam se da ću uspeti da pridobijem dovoljnu podršku za moj stav.

Svesno laganje prilikom podnešenja krivičnih prijava u slučaju prebijanja Andreja Vučića i odbacivanje istih od strane tužilaštva, obelodanjivanje javnosti dokumenta pod oznakom „strogo poverljivo” i njegovo pribavljanje protivno zakonu, konstantno mešanje u posao koji nije njegov, napadi na vojne institucije, napadi na državu da krši ljudska prava nacionalnih manjina i mnogi drugi gafovi više su nego dovoljan razlog da bude smenjen. Uostalom, ovim gafovima iz temelja je urušio instituciju zaštitnika građana.

Vreme je da se razgovara o odgovornosti Saše Jankovića.

Politika
Pratite nas na YouTube-u