HOĆE LI RUSKI S-300 DONETI MIR BLISKOM ISTOKU

IZRAEL ŠAMIR Izrael više ne može da napadne Iran, koji je zaštićen ruskim PVO...

IZRAEL ŠAMIR

Izrael više ne može da napadne Iran, koji je zaštićen ruskim PVO sistemom

Predsednik Putin, majstor neočekivanih poteza, doneo je odluku koja može da izmeni odnos snaga na Bliskom Istoku.

Rusija će dostaviti Iranu moćni sistem protivvazdušne odbrane S-300. Ne tajno, ne kradom – odluka predsednika je objavljena na sajtu Kremlja, o njoj je ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izvestio američkog državnog sekretara Džona Kerija i druga zainteresovana lica. Posle ukidanja sankcija možemo da realizujemo te ugovore koji su zbog tih istih sankcija bili zamrznuti.

Ne postoji više Rusija koja je poslušni izvršilac američkih želja. Ona je sada suverena država, koja ima svoje interese. Da nije arogancije i želje da Vašington i NATO generali Rusiju sateraju uza zid, Rusija bi mogla nastaviti da se odnosi prema SAD partnerski.

Ali ružni događaji u Ukrajini uticali su na donošenje odluka u Kremlju. Nemoguće je da budemo partneri ako nas vi ne poštujete. Odluka predsednika Putina je i asimetrični odgovor američkim pristalicama intervencije u Ukrajini, onima koji su podstrekavali ukrajinske političare na konfrontaciju sa Rusijom.

Odluka šest država o iranskom nuklearnom programu, ranije zaključena u Lozani, završava period oštrog sukoba između Zapada i Irana. SAD sada pokušavaju da cede Teheran preko sitnica, istovremeno pokušavajući da istisnu Rusiju iz trgovine i drugih sporazuma sa Iranom, ali kriza je prošla. Odluka o isporuci S-300 podseća Irance da je Rusija, i samo Rusija, u stanju da zaštiti Iran od iznenadnog napada. Počinje nova era u odnosima između Irana i sveta, i odluka predsednika obezbeđuje jaku poziciju Rusije u ovoj novoj eri.

s300S-300 će uticati na moguće odluke izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, koji je izgradio svoj ugled na borbi protiv Irana. Putinova odluka praktično zatvara temu vojne pretnje. Izrael više ne može da napadne Iran, koji je zaštićen ruskim PVO sistemom.

Isporuka S-300 Iranu može da zaustavi rat u Jemenu, gde se proliva krv civila. Rusija se postojano i dosledno zalaže za mir u Jemenu, za nemešanje u unutrašnje stvari ove zemlje. Ali Saudijska Arabija i SAD su se nemarno odnosile prema mišljenju Rusije. Nadajmo se da će isporuke S-300 Iranu otrezniti Saudijce i njihove američke pokrovitelje i da će oni krenuti putem mirovnih pregovora, na koji im je Rusija ukazala.

Preveo SRĐAN ĐORĐEVIĆ

Russkaя vesna

Svet
Pratite nas na YouTube-u