RON POL: DOLAR ĆE SE URUŠITI, TO ĆE SE DOGODITI BRZO I ZA MNOGE IZNENADA

Uticajni američki političar uveren da su SAD na pragu katastrofalne ekonomske krize Sjedinjene Države...

Uticajni američki političar uveren da su SAD na pragu katastrofalne ekonomske krize

Sjedinjene Države se nalaze na pragu „katastrofalne ekonomske krize“, izjavio je američki političar i bivši član Predstavničkog doma SAD Ron Pol u intervjuu televiziji CNBC.

Po njegovom mišljenju, razlog za to će biti pucanje dolarskog ekonomskog „mehura“, to jest situacija u kojoj će se velike količine hartija od vrednosti prodavati po ceni koja će biti daleko od stvarne vrednosti zbog visoke potražnje za njima. Pre ili kasnije takav mehur „pukne“, što dovodi do negativnih ekonomskih posledica.

Uprkos tome što je, prema podacima CNBC, indeks američkog dolara, koji odražava dinamiku američkog dolara u odnosu na valutnu korpu, dostigao maksimalne pokazatelje u poslednjih 12 godina, to, po rečima Rona Pola, ne znači da je dolar snažna valuta. Dolar je snažan samo u poređenju sa drugim valutama.

„Tu se ne radi toliko o tome da je dolar snažna valuta, koliko o tome da druge valute ne stoje bolje – objašnjava Pol. – Osnovni pokazatelji su jako loši. Kada više od polovine stanovnika jedva sastavlja kraj s krajem, može se govoriti o tome da je privreda u lošem stanju“.

Bivši kongresmen nije mogao da predvidi kada će se tačno dogoditi „pucanje dolarskog mehura“, ali je uveren da će se to dogoditi „brzo i za mnoge neočekivano“.

Urušavanje dolara, a zatim i tržišta hartija od vrednosti, po njegovom mišljenju, dogodiće se nakon što Federalne rezerve SAD počnu da povećavaju kamatne stope, a to bi, po mišljenju nekih analitičara, moglo da se dogodi „kasnije ove godine“.

Pol je istakao da važnu ulogu u proceni ekonomske situacije igra i psihološki faktor uverenosti. U ovom trenutku ne postoji uverenost da treba investirati sredstva u SAD, uprkos snažnom tržištu, smatra američki političar.

Izvor Fakti, 16. 04. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u