IVAN STOILKOVIĆ: ŠTA SE DOGAĐA U MAKEDONIJI

Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati nove napade....

Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati nove napade. Čim stigne novi nalog sa Zapada, eto novog terorizma

Ko stoji iza tog napada (OVK) i šta mu je cilj?
— Ovo nije prvi, već samo jedan u lancu terorističkih napada kojima Albanci već čitav vek po nalogu svojih gazda iz Londona i Vašingtona na celom Balkanu pokušavaju da destabilizuju „neposlušne“ države. Ovaj model se godinama vrlo uspešno primenjuje za pritisak na Srbiju. Izgleda da je sada došlo vreme da i Makedonija oseti istinski zadah zapadne ljubavi. Napad na karaulu Gošince je opomena Makedoniji da nema pravo na sopstvenu politiku. Videli smo kod nasilnog otimanja Kosova i NATO bombardovanja Srbije dokle su gazde naših Albanaca spremne da idu, a na primeru spaljenih crkava, razorenih ognjišta i Žute kuće razumeli smo svu morbidnost zapadnog „pokroviteljstva“.

Neki mediji sumnjaju da je ovaj napad inscenirala vlast?
— To je jedna od najopasnijih konstrukcija. Ovo nije lokalna priča, ovaj napad je opasniji nego što se misli i svi mi moramo biti svesni toga. Zahvalan sam medijima iz Srbije na odmerenosti kojom prate događaje u Makedoniji.

Mogu li se očekivati novi napadi?
— Za Albance teroristički napad ništa ne znači. Ovo je uloga koju su oni igrali već bezbroj puta, i za njih se ona pokazala više od dobitne kombinacije. Makedonija, ali i Srbija, a posebno Grčka i Crna Gora, mogu očekivati nove napade. Čim stigne novi nalog sa Zapada, eto novog terorizma.

Kako Skoplje izlazi sa tim na kraj, ima li pomoći od međunarodne zajednice?
— Zavisi koga i šta podrazumevate pod međunarodnom zajednicom. Makedonija je intenzivno radila na uspostavljanju poverenja sa svim relevantnim svetskim faktorima, sarađivala po pitanju međuetničkih odnosa, najšire otvorila svoja vrata za strane investicije – dok nisu krenuli pregovori o Turskom toku za međunarodnu zajednicu bila je uspešna priča, i u političkom i u ekonomskom pogledu. Na svom putu ka EU dostigla je nivo sa kojeg takoreći sutra može biti primljena, ako reši problem imena sa Grčkom.

Vlast smatra da iza napada stoje grupe s Kosova, da li će počinioci biti privedeni pravdi?
— A da li su privedene pravdi ubice dece iz Goraždevca? Ili bilo ko od izvršilaca brojnih terorističkih napada na Kosmetu? Nisu, naravno. Isto tako i počinioci ovog terorističkog akta neće biti pronađeni. Ovo pitanje treba postaviti onima koji suštinski upravljaju Kosovom, okupiranom srpskom pokrajinom, i treba ga postavljati svakog dana.

Govori se o približavanju Makedonije Rusiji?
— Svako približavanje Rusiji izaziva bes Zapada, međutim, Rusija je faktor koji danas ne mogu da zaobiđu ni zemlje poput Nemačke ili Italije, a kamoli mala Makedonija. Po pitanju Rusije Makedonija vodi sasvim ispravnu i jedinu moguću politiku. Dajem puni doprinos saradnji Makedonije s Ruskom Federacijom i nastaviću da to činim i dalje.

Da li su i koliko Srbi ugroženi terorističkim napadima?
— Ovo je suštinsko pitanje koje nama, Srbima u Makedoniji, kao mač svakodnevno visi nad glavom. Srbi u Makedoniji uglavnom žive na područjima koja gravitiraju ka Kosmetu. Posebno je ugožena Skopska Crna Gora, okolina Kumanova, sela oko Tetova. Preduzimamo sve korake kako naš narod na tim područjima u slučaju napada ne bi ostao bez zaštite.

Izvor Vesti, 25. 04. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u