POBEDE I PORAZI ILI TO SMO MI

BRANKO PAVLOVIĆ Kad se neko bori protiv MMF, SAD, Nemaca i Vučića, pomozi mu....

BRANKO PAVLOVIĆ

Kad se neko bori protiv MMF, SAD, Nemaca i Vučića, pomozi mu. Kad se bori samo protiv Vučića, beži od njega, to je podvala

Vlada je pobedila učitelje – kako to grozno zvuči. Kad je to bilo da u Srbiji nema para za učitelje?

Prekid štrajka prosvetnih radnika nije njihov poraz, nego naš. Naši skromni učitelji nisu čak ni tražili pare. Da vas podsetim: tražili su samo da ne bude očigledno nestinito obećanje vlade da će im nadoknaditi oduzeto. Takvu neku elementarno pristojnu formulaciju vlada nije mogla da prihati zato što bi MMF to mogao da protumači kao začetak neke obaveze da se pare ne daju bankarima na kamate, pa bi ugroženi bankari možda dobili samo 99,6 odsto svojih potraživanja.

To su bankari. Razumem. To je Vučić. I to razumem. Ali to smo i mi. I, dok ne shvatimo da je to i naša borba, bankari će guliti sloj po sloj društva, Vučić će ići iz pobede u pobedu, dok nas sasvim ne oglođu.

Pobedonosno je zaključen ugovor o Beogradu na vodi. Na našu neizmernu sreću, Vučić nam je obezbedio da desnom obalom Save, umesto Hrama Svetog Save, ubuduće dominira staklena kula, koja će ga nadvisiti i zakloniti kao hram novog potrošačkog božanstva i prodate Srbije. Dobro, to je Vučić, ali to smo i mi. Za razliku od prosvetnih radnika, koji su se istrajno borili, arhitektonski sajtovi danas uglavnom imaju važnije teme za razmatrati. To ne razumem. I, dok ne shvatimo da se niko nikada nije razvio tako što je stranac investirao, a naročito ne u poslovno-prodajne centre, mi ćemo uvek doživljavati razočarenja i poraze.

Objavljen je veliki uspeh koji se sastoji u tome što će Nemci kod nas da razviju stočarstvo. A onda će meso izvoziti u Rusiju. Mi njima plodnu zemlju, dobro navodnjavanje, jeftinu radnu snagu i pravo izvoza u Rusiju, koje Nemci nemaju zato što podržavaju profašističku politiku SAD prema Rusiji. A oni nama nadnice. Dobro, to su Nemci. To je Vučić, i to razumem. Ali to smo i mi. Da budemo nemački nadničari u svojoj Srbiji? I to zato da bi Nemačka lakše izdržala kontrasankcije, koje im je Rusija uvela? Sećate se kako je Vučić, odmah po uvođenju zabrane izvoza poljoprivrednih proizvoda iz EU u Rusiju, rekao da Srbija neće povećavati svoj izvoz u Rusiju? To je tad zvučalo sasvim besmisleno, ali, kako vidimo, itekako ima smisla. Nećemo dok Nemci ne stave šapu na taj izvoz. I to je onda ogoman uspeh. Za Nemce.

pkbprivatizacijaSad nam predstoje PKB, Telekom i Aerodrom Beograd – sve u ovoj godini – da prodamo/predamo strancima kako bi i u tim kompanijama oni ostvarivali profit.

Daleko sam ja od toga da idealizujem nas Srbe, ali ovo je stvarno previše. Vučićev put od pobede do pobede vodiće ga u poraz, samo ako mi iz poraza izvučemo pouke i ne ponavljamo greške.

Za početak, kad vidiš da se neko bori protiv MMF, SAD, Nemaca i Vučića, pitaj ga – kako mogu da ti pomognem. Kad se bori samo protiv Vučića – beži od njega, to je podvala MMF, SAD i Nemaca.

Politika
Pratite nas na YouTube-u