POLICIJSKA STANICA U ZVORNIKU NIJE SLUČAJNO NAPADNUTA

BORISLAV RADOVANOVIĆ Ubijeni Dragan Đurić i ranjeni Željko Gajić nalaze se na tzv. Spisku...

BORISLAV RADOVANOVIĆ

Ubijeni Dragan Đurić i ranjeni Željko Gajić nalaze se na tzv. Spisku ratnih zločinaca koji rade na visokim funkcijama i u policiji

Nakon terorističkog napada na PU Bugojno, dakle gotovo pet godina, uzaludno ukazujem kako su policijski objekti i službenici Republike Srpske potencijalna meta napada islamističkih terorista. No našim sistemom bezbjednosti upravljaju stručnjacikojejestravičan događaj u Zvorniku iznenadio.

Od sinoćnjeg terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku svjetska javnost bruji o tom nemilom događaju. Na jednoj strani, prenose se izjave predstavnika bezbjednosnih agencija o tome da li je OBA/OSA blagovremeno i adekvatno obavijestila o ovoj opasnosti. Na drugoj, većina analitičara je složna da njih ovakav čin nije iznenadio, a onda slijede smislena i manje smislena obrazloženja takvog mišljenja. Obzirom da godinama ukazujem na takvu potencijalnu opasnost, jutros sam za manje od časa surfovanja internetom našao konkretne pokazatelje onoga na šta godinama bezuspješno ukazujem.

Prije nego obrazložim jutrošnje aktivnosti moram objasniti profesionalno mišljenje kakvo sam u više navrata kroz službene analize dostavljao MUPu RS. Na prvom mjestu moram čitaoce podsjetiti da je teroristički napad na bugojansku policiju iz 2010. godine planiran u trenutku kada je policijski službenici trebalo da budu postrojeni radi upućivanja na zadatak (akcija protiv vehabija). Samo zbog budnosti policajaca zaduženih za obezbjeđenje objekta i njihove reakcije izbjegnute su mnogo teže posljedice. U tom smislu možemo postaviti jasne paralele sa napadom na zvorničku policiju. No bugojanski zločin ponukao me je na razmišljanje o mogućnosti sličnog napada na prijedorsku policiju. U tada dostavljenoj službenoj analizi/informaciji posebno sam apostrofirao dvije činjenice:

– Prvo, napad na bugojanske policajce nije izazvao adekvatnu osudu pojedinih struktura (onih radikalno nastrojenih) unutar bošnjačke populacije i pored činjenice da su nastradali njihovi sunarodnici; te

– Drugo, u slučaju napada na prijedorsku policiju primjenjiva je omiljena teroristička maksima da se zločin može pravdati prethodnim zločinom (ratnim), zbog čega možemo očekivati mnogo blažu osudu zločina (pa sve do veličanja akta).

MOGLO SE OČEKIVATI

Zatim, u februaru prošle godine sačinjavam Opštebezbjednosnu analizu izvora ugroženosti Republike Srpske od nasilnog mijenjanja ustavno-političkog poretka (novu), gdjedonjicitatdijelaanalizejasnoukazuje opetovanje profesionalne ocjene:

zvornik02„U kontekstu ekstremističko-terorističkih izvora ugrožavanja RS opet dolazimo u poziciju izdvajanja samo aktuelnih i krajnje indikativnih događanja. Na prvom mjestu to je svakako podatak da više stotina lica bošnjačko-muslimanske opredijeljenosti trenutno ratuje na području Sirije. U javnosti već se špekuliše sa pitanjem kakvu prijetnju ova lica predstavljaju po bezbjednost ove zemlje u kontekstu njihovog povratka. Međutim, treba postaviti i pitanje njihovih veza stvorenih tokom ovog angažovanja i mogućnosti dovođenja na ovaj prostor njihovih saboraca iz drugih zemalja. Pritom se ne smije previđati činjenica da u sukobima na prostoru Libije, Sirije, Egipta i dr. država danas imamo neskriveno savezništvo angloameričkih oružanih snaga i pripadnika radikalno-muslimanskih organizacija tipa Al Kaide.

Kad svemu tome dodamo činjenicu da na području RS, a posebno u zapadnom dijelu, godinama postoji kontinuitet širenja vehabijske/selefijske zajednice, pa i njihovog instrumentalizovanja protiv ovakvog ustavno-političkog uređenja, onda neminovno dolazimo do krajnje jednostavnog pitanja koliko je sistem bezbjednosti RS organizaciono i funkcionalno sposoban suprostaviti se ovakvim izvorima ugrožavanja?

Polazeći od premise da na prostoru RS postoje subjekti spremni i funkcionalno osposobljeni za teška ugrožavanja ovog entiteta, kao posebno pitanje postavlja se reakcija unutrašnjih i spoljnih faktora javnosti na eventualne terorističke napade, oružano djelovanje ili druge oblike teške destabilizacije. Nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Bugojnu mogla se primijetiti zaista neadekvatna osuda takvog čina od strane pojedinih oficijelnih predstavnika, a posebno teško manifestovana kroz određene kategorije bošnjačke populacije kakve su čak davale podršku akterima napada. Uobzirivši omiljenu terorističku maksimu da je zločin moguće pravdati prethodnim zločinom, dolazimo do jednostavnog pitanja: kakvu reakciju možemo očekivati u slučaju terorističkog napada izvedenog na području Prijedora, a posebno ako je usmjeren prema policiji? U kontekstu već manipulativno stvorene percepcije o prijedorskoj zločinačkoj policijiupitna je čak i međunarodna osuda nekog terorističkog napada na policijske službenike ovog centra, dok bi na unutrašnjepolitičkom planu ovakav čin bi zasigurno doveo do konfrontirajućih podjela po pitanju osude, a u određenim krugovima može se računati i na otvorenu podršku“.

PONAŠANjE ELITA

Ovdje treba naglasiti da su procjene iznesene u odnosu na Prijedor u potpunosti primjenjive na Zvornik, Višegrad, Bijeljinu, Foču i druge gradove Srpske poznate poratnimdogađanjima. No, prije nego što pređemo na zvorničku tragediju, nužno je objasniti još neka važna pitanja ugroženosti Srpske od islamističko-ekstremističkih subjekata. Tu na prvom mjestu mislim na brzopletost institucija povodom već počinjenih zločina, a kakva se dalje manifestuje u vidu neadekvatnih reakcija.

zvornikradovanovic04Primjera radi, tokom samog akta (prije nego je savladan) za Mevlida Jašarevića mediji su događaj okvalifikovali kao teroristički napad, a institucije su samo nastavile slijediti tu matricu. I onda nas danas čudi kako istraga nije razjasnila motive napada, ideološko-političke ciljeve napada, nalogodavce, pomagače i ino. Zbog čega bi se postupajuća službena lica trudila utvrditi obilježja prema kojima se ovaj napad može okvalifikovati kao teroristički ako je cjelokupno društvo saglasno oko takve kvalifikacije?

Struka nalaže sasvim drugačije postupanje u smislu da se prvo razjašnjavaju svi aspekti i obilježja krimena, pa tek onda daje kvalifikacija. Ovo je važno upravo zbog prošlogodišnjeg ubistva dvojice Bošnjaka u Trnopolju kod Prijedora. U tom događaju mediji i institucije su u startu zauzeli stav kako je u pitanju teško ubistvo, a mogućnost terorističkog napada nije ni uobzirena (bar ne ozbiljno). Ono što treba znati jeste da radikalno-islamističke organizacije u principu prvo napadaju svoju vjersku zajednicu sa ciljem homogenizacije populacije oko njihovih ideja, disciplinovanja zajednice i uspostavljanja drugačijeg poretka. Brojne indicije ukazuju da ovaj nemio događaj treba posmatrati kroz takvu matricu, a da ne govorimo o tome kako krivični postupak takve sumnje mora nesporno utvrditi ili opovrgnuti.

zvornikradovanovic05U daljem, potrebno je analizirati i ponašanje političkih elita Srpske i aktuelna dešavanja. Sve te politikantske deklaracije oko nezavisnosti, oko genocida nad Jermenima, oko trećeg entiteta itd., ozbiljno radikalizuju bošnjačku populaciju protiv Srpske. Bakir Izetbegović je shvatio kako ranije političke izjave o ukidanju Srpske, o genocidnoj tvorevini i slično samo dodatno homogenizuju Srbe u odbrani Republike Srpske. Pragmatičnim izjavama kako je Srpska neupitna i umanjivanjem spoljnih iritacija Izetbegović je dobrano doprinio aktuelnom političkom razdoru u ovom entitetu. Međutim, vladajuća politička opcija Srpske danas se ponaša poput Harisa Silajdžića ili reisa Cerića i maksimalno se trudi da Bošnjake homogenizuje i radikalizuje protiv Srpske. Pritom, ne vode računa o tome koliko je Srpska kapacitirana za kvalitetnu odbranu u slučaju ozbiljne destabilizacije i sukobljavanja.

ŠTA KAŽU EKSTREMISTIČKI PORTALI

I sad, napokon, dolazimo do toga šta sam uočio prilikom jutrošnjeg pretraživanja objavljenih informacija o ovom događaju. Tu moram naglasiti kako sam preskočio nekolikodesetinapoznatijihmedijaidošaodojednogmeninepoznatogVijestiummeta. Doovogportala došao sam tragajući za tim ko je uopšte Nerdin Ibrić. Uočavam, za taj portal važan podatak, da Nerdin nije pripadnik vehabijske zajednice. Osim toga, navodi se kako je njegov otac Sejfo, zajedno sa još 750 Bošnjaka iz tog kraja, davne 1992. godine ubijen od strane pripadnika VRS i zvorničke policije. Sljedeći (frapantan!) navod je da su ubijeni Dragan Đurić i ranjeni Željko Gajić učesnici „srebreničkog genocida“(to valjda objašnjava opravdanost zločina).

Daljim traganjem nalazim portal Medijska agencija Bošnjaci, odnosno na Fejsbuk stranicu portala (https://www.facebook.com/bosnjaci.eu). Na toj stranici ističe se tekst u kome se ponavljaju prethodni navodi, a posebno naslov Spisak ratnih zločinaca koji rade na visokim funkcijama i u policiji, a učestvovali su u genocidu u Srebrenici (vidljivo na http://www.nap.ba/images/file/ratnizlocinci.pdf). Ovaj spisak sadrži podatke za 810 osoba, sa imenom i prezimenom, imenom oca i matičnim brojem. Pod brojem 137. upisan je pokojni Dragan Đurić.zvornikradovanovic02

Pod brojem 166. navodi se ranjeni Željko Gajić.zvornikradovanovic03

U tekstu se apostrofira kako od navedenih 810 osoba njih 400 još uvijek radi u policiji. Dakle, u konkretnom slučaju imamo objavljen spisak meta aktuelnog i mogućih budućih terorističkih napada ili drugih oblika ugrožavanja.

zvornikradovanovic06Zatim slijedi nešto šta me je šokiralo, i pored profesionalnog mišljenja da u slučajevima sličnih napada neće uslijediti adekvatna osuda radikalnog dijela bošnjačke populacije. U komentarima ispod postavke nisam uočio niti jedan komentar žaljenja za žtrvama, osude zločinca ili bar izražavanja elementarne čovječnosti. Komentatori redom daju podršku Ibriću, a žrtve etiketiraju kao zločince. No, ono što zabrinjava jeste niz komentara u kakvima se navodi kako je ovo tek početak odmazde! U trenucima pisanja teksta provjerio sam ponovo podatak o broju lajkova i utvrdio da je isti dosegao gotovo 400.

zvornikradovanovic07Desetine i desetine komentara sadrže javno iznošenje prijetnji, poziva na nasilje, grubih uvreda itd., dakle, onoga što bi nadležne institucije trebale pod hitno istražiti. Fotografisao sam dio postavljenih komentara, tako da je moje navode moguće provjeriti i bez ulaženja na ovu Fejsbuk stranicu. Nadao bih se da će navedeni portali i stranice biti ukinuti hitnom intervencijom nadležnih institucija, ali teško da će to biti realizovano obzirom da su njihovi čelnici najčešće iznenađeni onim šta se događa u njihovom okruženju.

Frontal

Politika
Pratite nas na YouTube-u