U ODESI CRNI BALONI, DONjECK OBJAVIO DA JE UKRAJINA 2. MAJA 2014. PRESTALA DA POSTOJI

U italijanskom gradu Ćeriano Lageto postavljen spomenik „Mučenicima odese“ Hiljade građana Odese okupile su...

U italijanskom gradu Ćeriano Lageto postavljen spomenik „Mučenicima odese“

Hiljade građana Odese okupile su se u subotu ispred lokalnog Doma sindikta u kojem su neonacisti i agenti Službe bezbednosti Ukrajine 2. maja prošle godine žive spalili najmanje 49, a verovatno više od 100 oponenata kijevske hunte.

Okupljeni su skandirali: „Nećemo zaboraviti, nećemo oprostiti!“ i „Fašizam neće proći!“.

Sa sobom su doneli, pored cveća i venaca, sveće, kandila i fotografije umorenih. Odmah na početku su pustili u nebo crne balone i golubove.

Nešto dalje odatle – na Sabornom trgu – svoj miting je održalo oko 300 pripadnika unitarne Ukrajine. Oni su uzvikivali: „Slava Ukrajini!“.

Njihova poruka je bila: „Početkom maja 2014. uspešno je likvidiran pokret separatista koji su nameravali da Odesku oblast odvoje od Ukrajine“.

Poznati ukrajinski poslanik-neonacista Igor Mosijčuk bio je još još otvoreniji i iskreniji. Rekao je da je 2. maj u Odesi za njega „značajan dan u istoriji Ukrajine“.

U velikom broju gradova u svetu održane su manifestacije povodom zločina ukrajinske vlasti u Odesi.

Primera radi, u Moskvi se ispred ambasade Ukrajine okupilo više od 1.000 ljudi koji su tražili da Kijev pronađe krivce za taj „veliki i strašni zločin“ i da ih primerno kazni.

U italijanskom gradu Ćeriano Lageto na istoimenom trgu je postavljen spomenik Mučenicima Odese.

U centru Varšave je organizovan miting sa improvizovanom foto-izložbom o „zločinu u Odesi“.

Predsednik Luganske Republike Igor Plotnjicki izjavio je da se narod Donbasa „prihvatio oružja tek posle zločina u Odesi, shvativši da nešto slično preti i njemu“.

Predsednik Donjecke Republike, Aleksandar Zaharčenko, ocenio je da je Ukrajina kao zemlja prestala da postoji „upravo posle tragedije u Odesi“.

On je Odesu nazvao „biserom ruske kulture“ i najavio: „Mi ćemo kazniti neljude koji su zverski umorili nedužne ljude. Proteraćemo iz Grada Ruske Slave fašističke izrode. Mir će se opet vratiti u našu tajedničku Otadžbinu“.

Izvor Fakti, 02. 05. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u