NOVA DRAMA U MAKEDINIJI: VERNICI BLOKIRALI SEDIŠTE ISLAMSKE ZAJEDNICE U SKOPLjU

Sukob između bivšeg skopskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija...

Sukob između bivšeg skopskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija oko para kulminirao je upadom Šabanijevih naoružanih pristalica u sedište te verske zajednice

Sukob između bivšeg skopskog muftije Ibrahima Šabanija i reisa Islamske verske zajednice Sulejmana Redžepija oko para kulminirao je upadom Šabanijevih naoružanih pristalica u sedište te verske zajednice.

Šabani, koga je Redžepi na nedavnom tajnom sastanku smenio sa te pozicije, preuzeo je rukovođenje islamskom verskom zajednicom nakon što je 50 njegovih pristalica najpre blokiralo, a potom i upalo u sedište IVZ.

Mediji su javili i da nije poznato gde se nalazi reis Sulejman Redžepi, a u međuvremenu na njegovom fejsbuk profilu je objavljena informacija da je on praktično otet od naoružanih osoba koje ga drže na nepoznatoj lokaciji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije, koje je zaduženo da obezbeđuje i štiti državne i verske institucije, još se nije zvanično oglasilo ovim povodom.

Mediji na albanskom jeziku javljaju da je u prostorije IVZ već ušla grupa od 30-tak osoba među kojima je i Šaban, koji je do prošle nedelje bio na pozciiji skopskog muftije, a sa njima je, kažu, i generalni sekretar IVZ. Njih je razrešio reis IVZ Redžepi.

Islamska verska zajednica je, kako se tvrdi, trenutno bez poglavara a rukovodstvo više nije legitimno. Makedonski portal Plusinfo.mk javio je da će od danas tom verskom zajednicom rukovoditi razrešeni skopski muftija Šabani do, kako se navodi, vraćanja mira i prava u IVZ.

Šabani je nakon upada u sedište IVZ rekao da će se on postarati da ubrzo vrati mir među vernike, te da će angažovati revizorsku kompaniju koja će istražiti kako je trošen novac vernika.

Šabani je odbio da odgovori da li je jutros zaista bilo incidenata pred IVZ pri kojima je jedno lice povređeno.

Inače, netrpeljivosti između reisa i skopskog muftije i njegovih pristalica traje već duže vreme a eskalirala je na svečanosti „Čitanje Kurana“ kada je poglavar Islamsek versek zajednice pred svima psovkama i uvredama napao muftiju, a mediji su izvestili i da su se fizički obračunali.

Pozadina ove netrpeljivosti je, prema izvorima bliškim IVZ, spor oko para.

Deo medija, međutim, navodi da naoružana grupa ljudi koja je upala u sedište IVZ koji od Redžepija očekuju objašnjenje zbog čega je Šabanija razrešio na tajnom zasedanju u Kondovu na kome je istovremeno sebe reizabrao na najvišu versku funkciju.

Prema poslednjim nepotvrđenim informacijama u ovom incidentu je upotrebljeno i oružje, a dve osobe su pretučene.

Na licu mesta se nalazi i veliki broj policije.

Izvor Tanjug/Novosti, 04. maj 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u