AMERIKANCI ILI NAVUČENI NA „SCENARIO“

DMITRIJ LEKUH Što češće snimaju, to sve više ispada nekakva „B kategorija“ Mislite vi...

DMITRIJ LEKUH

Što češće snimaju, to sve više ispada nekakva „B kategorija“

Mislite vi šta god hoćete, ali Sjedinjene Američke Države, bez obzira na potpuno odsustvo ukusa, ipak poseduju stil.

Pritom, prilično lako prepoznatljiv. U svemu.

Postoji stara izreka da svaki narod „spoznaje sebe“, formira sopstveni pogled na svet kroz ovu ili onu humanitarnu oblast ljudskog znanja.

Eto, na primer, „mračni germanski genije“, van svake sumnje, „sebe spoznaje“ kroz filozofiju. Tu je sve jednostavno: takvu količinu mislilaca koji su ponekad u bukvalnom smislu preokretali predstavu o svetu – od Kanta, preko Marksa i Ničea do Hajdegera – ljudskoj civilizaciji nije dao ni jedan narod.

Francuzi – „pozitivisti“ i „sekularni racionalisti“: epoha prosvetiteljstva, Didro, Ruso, enciklopedisti. Time je u Francuskoj prožeto sve, od muzike do književnosti.

Italija, bez sumnje – muzika i arhitektura. Koja se „u italijanskoj verziji“ ne naziva slučajno „zamrznuta muzika“. Da bi se u to uverili, čak nije obavezno ići u nekakvu Veneciju, dovoljno je prošetati po staroj Moskvi ili Sankt-Peterburgu, čiji su oblik umnogome formirali upravo italijanski arhitekti i njihovi ruski učenici.

makedonijaprotest02Rusija je – ni to takođe niko ne spori – pre svega književnost: čak i najbolji naši mislioci bili su pre svega apsolutno blistavi pisci: Solovjev, Berđajev, Rozanov, Leontjev, Šestov, Iljin. Tačno tako kao što su, naprimer, veliki germanski pesnici – Gete i Niče – pre svega bili filozofi.

Britanija – to je pozorište. Tačnije, čak ne toliko pozorište, koliko dramaturgija. Možete koliko god hoćete voleti MHAT i „sistem Stanislavskog“, ali nešto uzvišenije od britanske pozorišne umetnosti nije smišljeno.

A Sjedinjene Američke Države – takođe očevidno – to je pre svega Holivud.

Holivud, koji je u potpunosti sazdan na tipičnoj američkoj priči – kao „komiks“.

Ovde treba jasno razumeti da Amerikanci ne samo što vole svoj film, ne samo što preko njega „spoznaju sebe“ (setite se odakle je, istinu govoreći, iznikao znameniti „američki san“) – oni u njega veruju. Baš onako kao što mi, nažalost, verujemo da dobar pisac obavezno treba da bude nešto kao „savest nacije“.

I sve bi to bilo dobro, kad se ta njihova „holivudska samosvest“ ne bi projektovala na sve, uključujući nažalost i svetsku politiku.

Oni veruju u „scenario“. I, ako im se „scenario“ dopadne, počinju da po njemu snimaju rimejkove.

Setite se svih onih beskonačnih „revolucija“: „ruža“, „tulipana“, „narandži“… Oni su čak i našu neuspelu „balotnuju“ probali da nazovu „snežnom“, jer sneg – s njihove tačke gledišta – to je tako po-ruski.

makedonijaprotest03Pa sva ta beskonačna „proleća“. Svi ti istovetni flajeri sa istovetnim crtežima-instrukcijama (komiks!) za ukrajinski „majdan“ i egipatski „trg Tahrir“: samo natpisi na različitim jezicima, a inače sve do tančina podudarno.

A i zašto menjati, kad već deluje? Ništa, dakle, ne treba izmišljati, nego samo napraviti rimejk. Naročito ako je zadatak globalna dominacija „velikog Holivuda“: neka svuda gori, heroji se ne plaše, svejedno će „Kapetan Amerika“ stići gde treba, i rešiti sve što je Americi potrebno. A gledaocima ostaje samo da se naoružaju američkim popkornom.

Samo, nažalost, što češće snimaju, to sve više ispada nekakva „B kategorija“, sa odgovarajućim padom kvaliteta.

Zbog toga i premijere planirane u narednom periodu (Belorusko proleće-3, Kirgisko proleće-4 i Zimsko rusko proleće-2) već na startu mogu propasti. A kada se zaista podignu do „visoke umetnosti“, odmah se dobije neka „Apokalipsa danas“, i mi to moramo vrlo jasno razumeti.

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Odnako

Svet
Pratite nas na YouTube-u