ZNAM ZAŠTO SU DOŠLI NEMCI

JEGOR HOLMOGOROV Tačno znam za šta su se borili svi muškarci iz moje porodice,...

JEGOR HOLMOGOROV

Tačno znam za šta su se borili svi muškarci iz moje porodice, koji su bili vojnici: za tanku granicu koja deli biće od nebića

Uvek sa posebnim osećanjem slušam priču o tome da je „Hitler krenuo da oslobodi Rusiju od komunista, a ruskom narodu ne bi se desilo ništa loše“.

Moja rodbina susretala se sa nemačkim okupatorima tih godina licem u lice. Ne samo na liniji fronta nego i u „mirnom životu“, u zarobljeništvu, uopšte – tamo gde nije bilo nikakve neophodnosti da se ubija. I ja tačno znam zašto su došli Nemci. Došli su da ubijaju.

Ne treba meni pričati o tome da su oni došli da ubiju Staljina i dalje po spisku – „Jevreje, komesare itd.“ – a tebe, Vanjka, ne bi ni dirnuli.

Ne, baš do Staljina teško da bi stigli, a evo, naprimer, moju babu zamalo što nisu ubili, i to dva puta. Ubili bi je da su mogli.

idiigledaj01Tako da su oni u stvari došli da ubiju mene. Niko ih ovamo nije zvao, niko ih nije provocirao i prvi na njih napadao. Oni su jednostavno prešli granicu da bi počeli sa ubijanjem. Nikakvog zaborava ili oproštaja tu nema niti ga može biti, zato što je nemoguće oprostiti kada vas ubijaju.

Ja tačno znam za šta su se borili svi muškarci iz moje porodice, koji su bili vojnici. Oni su se borili za mene, za moje roditelje i za moju decu. Za tanku granicu koja deli biće od nebića.

Hvala im za Pobedu.

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Vzglяd

Svet
Pratite nas na YouTube-u