KANVAS I UČK NA DELU U MAKEDONIJI

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Ne treba isključiti mogućnost da ih zapadni prijatelji i nama pošalju u...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Ne treba isključiti mogućnost da ih zapadni prijatelji i nama pošalju u „posetu“

Kako se lako zapadni zvaničnici late termina „terorizam“ kada su ugroženi njihovi interesi, a kako još lakše zaborave na taj termin kada neki njihov protivnik preživljava terorističke napade. Makedonija je preživela, a plašim se da će dodatno preživljavati, klasičan teroristički napad. Do zuba naoružana banda, odlično obučena, opremljena savremenim lakim pešadijskim naoružanjem i snajperima, upala je, očigledno sa Kosova i Metohije, u veliki makedonski grad Kumanovo i pobila je i izranjavala makedonske policajce. Udžbenički primer terorizma. No za zapadne zvaničnike to baš i nije tako. Od njih nismo čuli nijednom da su izgovorili reč „terorizam“. Čuli smo da pozivaju na suzdržanost, čuli smo da žale što se podižu tenzije, ali nijednom rečju nismo čuli da je upad ove bande nazvan terorističkim niti da su osudili pogibiju i ranjavanje makedonskih policajaca.

Svakako, to nije slučajno. Naprotiv, takvo ponašanje je vrlo namerno. Već sam pisao o tome da SAD u vidu vehabija imaju svoje spavače po Balkanu, koji se razbude kada je neophodno destabilizovati neku neposlušnu balkansku vlast. Makedonski premijer je okarakterisan kao takav, jer ko je on da prihvata izgradnju Turskog toka, da se prisno povezuje sa Srbijom i da prihvata da se kineski projekat pruga Pirej- Budimpešta gradi preko Makedonije? Ko je taj Gruevski da povećava spoljnotrgovinsku saradnju sa Rusima i da predsednik Makedonije odlazi na vojnu paradu u Moskvu? Pošto makedonska opozicija nije sposobna da okupi dovoljan broj pristalica koje bi naterale Gruevskog na predaju vlasti bez izbora, čak i uz pomoć Srđe Popovića i njegovog Kanvasa, koji je pružio obilatu pomoć makedonskoj opoziciji, tu su uvek dobri saradnici u vidu terorista UČK, od kojih svako malo poneki završi na ratištima Bliskog Istoka. Oni će se pobrinuti da se vlast Gruevskog dovede u bezizlaznu situaciju.

Pošto su sada sve maske pale, jer nemoguće je da sa kosovskometohijske strane, koju kontroliše KFOR (čitaj: NATO), nije uočeno kretanje jedne ovakve grupe ili makar da su postojala operativna saznanja da se takva grupacija naoružava i za nešto priprema, svi moramo da budemo svesni da će isti takvi teroristi možda nešto slično pokušati i na našoj teritoriji. S obzirom na intezitet borbi koje su vođene, jasno je da su ti banditi morali da prođu pravi vojnički dril u nekom od kampova, jer, po načinu kako su upali i ubijali policajce, vidi se da se radi o ljudima kojima obuka specijalnih snaga nije strana.

Takođe, nema nikakve dileme da im je akciju planirao neko ko se odlično razume u vojničku taktiku i strategiju, posebno u diverzantske upade. Logično, postavlja se pitanje, ko je i gde vršio obuku terorista i ko im je planirao akciju? Ne mislite valjda da će bilo ko normalan poverovati u priču da je to sve uradio neki lokalni samozvani komandant sa bradom do pojasa? Da ne idemo u dubinu, pa da postavljamo pitanje odakle im najsavremeniji snajperi, minobacači, automati i sav ostali arsenal koji su imali sa sobom?

kumanovorat01Dakle, da zaključimo, očito da na prostoru Kosova i Metohije borave izvrsno obučene terorističke bande koje su pod nečijim patronatom, a jasno je svima i čijim, prošle sve moguće obuke za terorističke upade. Naše službe, posebno vojska i policija, moraju da budu spremne na činjenicu da sa druge strane nemamo više bradate šumokradice, već ozbiljno obučene i do zuba naoružane terorističke formacije, sa kojima neće biti ni malo lako voditi sukob. Nemojte isključiti mogućnost da nam ih zapadni prijatelji pošalju u „posetu“ ako se proceni da ne slušamo dovoljno.

Naravno, oni ni tada, kao i u Kumanovu, neće biti teroristi, već ako zatrebe biće okarakterisani kao borci za slobodu Albanaca od ugnjetavanja Vučićevog režima. Verujem da će u Beogradu od našeg nevladinog sektora i tzv. nezavisnih medija imati obilatu podršku za taj stav.

Politika
Pratite nas na YouTube-u