NEKA SE PRIPREMI MILORAD DODIK

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ Urušavanja Gruevskog i Dodika je pokazna vežba šta čeka Vučića i Orbana...

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ

Urušavanja Gruevskog i Dodika je pokazna vežba šta čeka Vučića i Orbana

U stilu izbacivanja iz Velikog brata, počelo je čišćenje balkanskog političkog prostora od za SAD neposlušnih i nepodobnih. Naravno, uvek se kreće od onih koji nemaju dovoljno resursa da se zaštite, a želeli su da iznesu sopstveni stav, verujući da su predsednici država ili vlada suverenih zemalja. Iako neki tvrde da im je vlast pomutila mozak, prateći razne „obojene revolucije“ po svetu, skloniji sam stavu da je njima zapravo vlast otvorila oči i da su na delu osetili Kisindžerovu maksimu: „Biti neprijatelj Amerike je opasno, ali biti prijatelj Amerike je pogubno“. Zapravo, u „prijateljskom zagrljaju“ najveće sile na svetu „prijateljski“ se ostaje bez resursa, ekonomije kolabiraju, zemlje dolaze do bakrota, i onda, kada poželite da malo manje tako drugujete i da ipak pronađete u svetu još nekog prijatelja, ali pravog, tada vam američki „prijatelji“ izazovu revoluciju.

Na Balkanu to „prijateljstvo“ na svojoj grbači danas oseća Gruevski, a, kako stvari stoje, sledeći na tapetu je Milorad Dodik. Nova američka ambasadorka u SAD nije ni malo slučajno naglasila da sa Dodikom neće da razgovara zbog njegove retorike. Time mu je dala do znanja da on za SAD nije faktor sa kojim može da se sarađuje, da je smetnja i da bi trebalo da bude skinut sa vlasti kako bi se „saradnja“ ponovo uspostavili, ovaj put sa nekim ko ume da sluša i klima glavom kad nova ambasadorka podvikne.

DODIK I GRUEVSKI, SLIČNOSTI I RAZLIKE
Razlika između Gruveskog i Dodika nije mala. Gruevski je ipak predsednik države, dok je Dodik predsednik entiteta unutar države. Gruevski i danas ima ogromnu podršku u narodu u odnosu na opoziciju, dok je kod Dodika sve to veoma labavo, pa je na prošlim izborima za dlaku ostao u sedlu dok je vojevao izbornu bitku sa mladim Ognjenom Tadićem. S obzirom na visok stepen korumpiranosti pojedinaca u vlasti Republike Srpske – na koju se dodaju užasna besperpektivnost, nezaposlesnost i pretnje terorizmom – Dodik sa tako labavim legitimitetom teško da će uspeti da se održi. Naravno, SAD trljaju ruke zbog toga jer će im put ka Dodikovom obaranju ići dosta lakše.

skopljeprotest06I Gruevski i Dodik moraju da budu oboreni jer su se preterano vezali za Rusiju. Kao takvi, oni su smetnja. Nisam siguran da mogu da izdrže nalete, ali svaki dan njihovog otpora može da se računa u veliki podvig. Ukoliko im ruska podrška ne bude adekvatnija, posebno Dodiku, obojica, a posebno on, neće imati šta da traže.

Urušavanja Gruevskog i Dodika je pokazna vežba šta čeka Vučića i Orbana ukoliko ne pristanu da budu poslušnici. Pošto na to Vučić nikako neće pristati, nemojmo da nas iznenadi ako mu izvedu revoluciju. Za sada su i Vučić i Orban veliki zalogaji, koje nije lako progutati, ali rušenjem Gruevskog i Dodika kao slabijih lidera, SAD čiste teren i pripremaju se za veći poduhvat – stavljanje kompetnog Balkana pod svoju kontrolu putem apsolutno marionetskih režima.

SRBIJA UOČI VELIKIH ISKUŠENjA
Zato je Vučić i igrao toliko na kartu borbe protiv korupcije i zato je mnogo važno da se narodu pokaže da se bori protiv organizovanog kriminala, jer kod Dodika i Gruevskog, pa i kod Orbana, taj segment je najslabija karika. Janukovič u Ukrajni takođe je rušen najpre putem širenja saznanja da se njegovo političko okruženje do besvesti obogatilo, a narod je siromašio. Korumpirane političke elite su uvek prethodnica urušavanja režima. U Vučićevom slučaju to se teško može upotrebiti, jer, objektivno, i ako ima negde korupcije, to je na nekom lokalnom nivou. On je to na početku svoje vlasti prepoznao i krenuo u žestok obračun, čime je suštinski dobio veliku narodnu podršku.

skopljeprotest08Zato je veoma važno da nastavi sa tom borbom, jer time smanjuje mogućnost za napad onih što mu žele revoluciju. Trenutno Vučića uglavnom gađaju tako što ga medijski svakodnevno svađaju sa predsednikom države, imputiraju mu sto puta da je diktator i cenzor u medijima, duboko svesni da se to teško prima kod naroda, jer objektivno teza ne stoji, ali je valja beskrajno ponavljati kako bi narodu ušla u glavu. Drugi način za gađanje Vučića odvija se preko same vlasti, pa i stranke, gde pokušavaju da kupe ljude koji bi mu u odsudnom momentu zaboli nož u leđa. Takođe, potrebno je da ga u svakom segemntu onemoguće u ekonomskom razvoju Srbije, jer jaka Srbija sa tako jakim liderom jednostavno ne odgovara interesima SAD. Posebno ako u momentima zaoštravanja odnosa između SAD i Rusije ta država želi makar i minimalnu saradnju sa Rusijom.

Sve u svemu, čekaju nas veoma velika iskušenja.

Politika
Pratite nas na YouTube-u