KAKO SE BRANITI OD ISLAMSKE DRŽAVE I „VELIKE ALBANIJE“

PREDRAG ĆERANIĆ Potrebno je stvarati luk na potezu Banjaluka – Beograd – Skoplje u...

PREDRAG ĆERANIĆ

Potrebno je stvarati luk na potezu Banjaluka – Beograd – Skoplje u medijskom, bezbednosnom i političkom smislu

Ideja o „velikoj Albaniji” nije od juče. Stara je to priča. Austro-Ugarska je planirala i podsticala stvaranje „velike Albanije”, a isto je činila i nacistička Nemačka. Cilj Austrougara i nacista bio je isti – sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu, za šta je „Albanija u prirodnim granicama”, kao neslovenska zemlja i zemlja u kojoj je pravoslavno stanovništvo u zanemarivom broju, bila pogodno sredstvo.

Situacija se nije promenila ni danas. Kako potisnuti ruski politički, ekonomski i bilo koji drugi uticaj nego duvanjem u jedra albanskim snovima. Malo rata u Makedoniji može u potpunosti da zaustavi Turski tok. Mnogi se trude da teroristički napad na Kumanovo prikažu kao međunacionalni konflikt i stvore uslove za međunarodnu konferenciju, s ciljem da Makedonija postane federacija, u kojoj bi albansko stanovništvo u delu zemlje u kojem je većina dobilo federalnu jedinicu. Isti recept bi bio primenjiv i za Preševsku dolinu, odnosno u tri opštine na jugu Srbije s albanskom većinom: teroristički napadi, pa protesti Albanaca zbog ugroženih ljudskih prava, zatim pregovori i eto autonomije. Autonomija po autonomija i eto „Albanije u prirodnim granicama”.

Ako bi uspele da poraze snage Bašara al Asada i uđu u Damask, udarne grupe Islamske države (IDIL) prebacile bi se na Balkan, gde bi nastavile operacije tako što bi pomogle stvaranju „velike Albanije”. Grčka je suviše pravoslavna da bi bila pošteđena širenja Albanije na njenom tlu. Isto tako, „očijukanje” s Rusijom verovatno je neoprostivo. Ako se dogodi najavljivani finansijski kolaps Grčke, on će se odraziti i na grčku odbrambenu sposobnost, što pogoduje onima koji u kampu IDIL u Albaniji prolaze kroz obuku.

Italijanska policija, koja je pomenuti kamp u Albaniji otkrila i alarmirala međunarodnu javnost, dobila je opomenu u vidu fotografija rimskog Koloseuma sa simbolima Islamske države, objavljenih na internetu.

isil17Kampovi nisu samo u Albaniji. SIPA ih traži na bosanskim planinama Zvijezda i Vlašić. Moć Islamske države nije samo u snažnoj ideji, utemeljenoj na verskoj osnovi. S Islamskom državom postoje dalekosežni planovi, pa se može reći da IDIL vodi ratove budućnosti – geološke ratove za rudu, energiju i vodu. Zašto napadaju Mosul, već zbog najveće brane na Tigrisu, bez koje bi Irak ostao bez vode i struje. IDIL napada kritičnu infrastrukturu.

Propagandni materijal pronađen u akciji “Ruben” ukazuje na to da Islamsku državu mentori sistematski ubrizgavaju u vene mladima. Teritorija Bosne i Hercegovine je izvan domašaja „prirodne Albanije”, ali bi se „čišćenjem” Drine od Srba – a što se postiže raznovrsnom metodologijom – preko Raške oblasti moglo doći do Albanije, pa dalje prema Turskoj, i eto emirata, odnosno Islamske države na Balkanu. Odvojiti Srbe od Drine, učiniti ih nesigurnim do mere da prodaju zemlju i iseljavaju se – prepoznatljiv je scenario, viđen još na Kosovu i Metohiji.

Kako se odbraniti od nemani? Ključ opstanka Republike Srpske je odbrana Podrinja. Očuvati Podrinje u ekonomskom i bezbednosnom smislu trebalo bi da bude imperativ. Kada je u pitanju region, treba stvarati luk na potezu Banjaluka – Beograd – Skoplje, u medijskom, bezbednosnom i političkom smislu.

Pres RS

Politika
Pratite nas na YouTube-u