OBRT NA ZASEDANjU SABORA SPC: VLADIKA GEORGIJE TRAJNO RAZREŠEN

Za trajno razrešenje vladike Georgija glasao je 21 episkop – isto toliko ih je...

Za trajno razrešenje vladike Georgija glasao je 21 episkop – isto toliko ih je potpisalo peticiju da se preispita način na koji je vođen sinodski postupak protiv njega

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve trajno je razrešio upravljanja Eparhijom kanadskom vladiku Georgija, saopštila je juče kasno popodne SPC.

U kratkom saopštenju za javnost navodi se da je odluka najvišeg crkvenog tela doneta na jučerašnjoj sednici, kao i da Eparhijom administrira patrijarh Irinej.

Kako je „Politici“ objašnjeno u crkvenim krugovima vladika Georgije ostaje u statusu episkopa, ali neće više moći da upravlja nijednom eparhijom.

Nezvanično, 21 arhijerej bio je za da episkop Georgije bude smenjen, a njih 16 bili su protiv. Prethodno, Saboru je predstavljen izveštaj sinodske komisije koja je posetila Eparhiju kanadsku da ispita stanje u ovoj udaljenoj eparhiji srpske crkve. Na osnovu tog izveštaja, kao i drugog dokaznog materijala, sinod je krajem aprila doneo Akt o kanonskoj odgovornosti i privremenio smenio vladiku Georgija. Sabor je, praktično, tu odluku sinoda potvrdio.

Inače, ceo predmet vezan za episkopa Georgija ima oko 1.400 strana. Ovaj vladika u ponedeljak je iznosio svoju odbranu na 45 strana, posle čega je sabor počeo raspravu o njemu.

Donošenju odluke prethodila je burna, višednevna polemika članova najvišeg crkvenog tela. Sudeći prema saznanjima do kojih smo došli, episkopat se nije podelio na one koji Georgija smatraju nevinim i one koji ga smatraju krivim, već na one koji su za i protiv sinodskih odluka. Arhijereji su, nezvanično, imali suprotstavljena mišljenja o tome kako treba suditi episkopima, a vladika Georgije, uz drugog privremeno razrešenog episkopa Filareta, bio je samo povod za polemiku. Početak zasedanja obeležila je, tako, peticija kojom se traži preispitivanje sinodskih odluka donetih u vezi sa ovom dvojicom episkopa. Deo episkopata koji je potpisao peticiju, nezvanično, tražio je preispitivanje načina na koji je sinod privremeno smenio dvojicu vladika. Kao inicijator peticije u crkvenim krugovima se pominje vladika bački Irinej, a taj dokument je potpisao 21 episkop – isto onoliko koliko ih je glasalo za razrešenje vladike Georgija.

Taj obrt pokazuje da je teško predvideti u kom smeru će krenuti zasedanje sabora. Kao što se obrt desio i na samom početku sednice kada je promenjen predloženi dnevni red, pa se odmah počelo sa raspravom o episkopima Georgiju i Filaretu. U delu crkvenih krugova tada se komentarisalo da bi to mogao biti nagoveštaj da će se situacija rešiti pozitivno po dvojicu episkopa. Ali, usledio je novi obrt: vladika Georgije je trajno razrešen i posle više od trideset godina više nema pridev „kanadski“ uz svoju episkopsku titulu.

Naši sagovornici iz vrha SPC navode da su članovi sabora, tek kada su čuli jednu i drugu stranu, odnosno i optužbe protiv vladike Georgija i njegovu odbranu, odlučili da ga razreše, iako su neki od njih, očigledno, prethodno dovodili u pitanje postupak koji je protiv njega vodio sinod. Deo episkopata, od početka zasedanja, međutim, nije imao dilemu da li je sinod postupio ispravno kada je pokrenuo i vodio postupak protiv dvojice episkopa. Na ovoj poziciji bio je i poglavar srpske crkve, patrijarh Irinej, koji je i predsedavajući sinoda, ali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, jedan od najuticajnijih članova ovog crkvenog tela.

Sabor bi tek trebalo da se izjasni o vladiki mileševskom Filaretu, koji je takođe, odlukom sinoda privremeno razrešen upravljanja eparhijom. I u njegovom slučaju, najviše crkveno telo bi trebalo da donese konačnu odluku, a nezvanično se pominjalo da bi on čak mogao zatražiti od sabora da ga penzioniše.

Autor J. Čalija
Izvor Politika, 20. 05. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u