ISTOPILA SE PODRŠKA SRBA EU

Novo istraživanje pokazuje da građani imaju sve manje strpljenja za evrointegracije Građani Srbije sve...

Novo istraživanje pokazuje da građani imaju sve manje strpljenja za evrointegracije

Građani Srbije sve manje podržavaju evropske integracije, a evroskepticizam je u porastu, pokazalo je istraživanje agencije „Faktor plus“.

Čak 44 odsto ispitanika odgovorilo je da više nema strpljenja za proces pristupanja Evropskoj uniji, dok je potvrdno na to pitanje odgovorilo svega 36 procenata.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da istraživanje pokazuje da „Srbija nije više zemlja evropske euforije i entuzijazma, već evrorealizma“:

– To je dokaz koliko je rizično voditi evropsku politiku u Srbiji. Dosledna evropska politika nije nešto što u Srbiji danas ima visok stepen podrške i to je test i za aktuelnu vlast koja je otvoreno proevropski orijentisana.

„Skeniranje“ javnog mnjenja pokazalo je i da SNS i dalje ima stabilnu podršku 50,6 odsto građana što, prema Stankovićevim rečima, pokazuje visok stepen poverenja u vlast i krizu opozicije. Iza njih je SPS sa 9,5 procenata, DS ima sedam, a radikali 6,1 odsto.

Ispod cenzusa su Dveri sa tri i DSS sa dva odsto, ali bi u koaliciji ove dve partije ušle u parlament.

Na pitanje da li odobravate ono što rade političari, najviše pozitivnih odgovora dobio je Aleksandar Vučić – 56 odsto. Iza njega su Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Zorana Mihajlović. Lider DS Bojan Pajtić je na sedmom mestu, a Vojislav Šešelj na devetom.

Kada bi izbori bili održani u nedelju odziv bi bio oko 47 odsto. Sigurno ne bi izašlo 25 procenata građana, a ostali nisu sigurni.

Autor V. M.
Izvor Novosti, 28. maj 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u