VLADIMIR PUTIN: AMERIČKI NAPAD NA FIFA ZBOG SP U RUSIJI

Putin je govorio o pritiscima koje su vršeni na Blatera zbog Svetskog prvenstva 2018....

Putin je govorio o pritiscima koje su vršeni na Blatera zbog Svetskog prvenstva 2018. godine koje treba da bude održano u Rusiji

Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je „čudnim“ hapšenja zvaničnika FIFA. On je izjavio da su hapšenja izvedena po nalogu američke strane koja pokušava da raširi svoju jurisdikciju na druge zemlje.

U sredu je objavljeno da je niz visokih činovnika FIFA uhapšen u Cirihu pod optužbom za korupciju. Vrhovni tužilac SAD je izvestio javnost o korupciji velikih razmera u FIFA tokom dve poslednje decenije u vezi sa kandidaturama za prvenstvo sveta, marketinškim ugovorima i pravima na prenose utakmica. Optužbe uključuju prevare, reket i pranje novca.

„Što se tiče izvedenih hapšenja, to je, u najmanju ruku, veoma čudno, jer su hapšenja izvršena na zahtev američke strane pod optužbom za korupciju“, rekao je Putin, odgovarajući na pitanje novinara o istrazi u FIFA, koju sprovode SAD i Švajcarsku.

Radi se o međunarodnim zvaničnicima. „Može se pretpostaviti da je neko od njih nešto prekršio, ja ne znam, ali tačno znam da SAD nema nikakve veze sa tim. Oni, ovi činovnici, nisu građani SAD i ako se neka sumnjiva aktivnost desila, ona se nije desila na teritoriji Sjedinjenih Država i one nemaju nikakve veze sa tim. To je još jedan njihov pokušaj da rašire jurisdikciju na druge države“, dodao je ruski predsednik.

Putin je takođe izjavio da su izbori za predsednika FIFA bili planirani za petak i da je sadašnji šef Jozef Blater imao velike šanse da ponovo bude izabran. Putin je govorio i o pritiscima koje su vršeni na Blatera zbog Svetskog prvenstva 2018. godine koje treba da bude održano u Rusiji.

Putin je izjavio da ne sumnja da iza ovih događaja stoji pokušaj da se ne dopusti reizbor Blatera. On je to nazvao najgrubljim kršenjem principa funkcionisanja međunarodnih organizacija.

Govoreći o posledicama po Rusiju, Vladimir Putin je rekao da o tome ništa ne zna, ali da se, po njegovom mišljenju, čitava situacija oko FIFA ne tiče Rusije. Pri tome, on je dodao da SAD koriste iste metode kao i sa osnivačem Vikiliksa Džulijanom Asanžom i bivšim saradnikom američke specijalne službe Edvardom Snoudenom radi dostizanja svojih ciljeva.

Izvor Sputnjik, 28. 05. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u