SRAMOTA, RUSIJA JE KAO LATINSKA AMERIKA

ZAHAR PRILEPIN Naš progresista nikad Ruse neće porediti sa žiteljima Švajcarske, nego obavezno sa...

ZAHAR PRILEPIN

Naš progresista nikad Ruse neće porediti sa žiteljima Švajcarske, nego obavezno sa onima koje smatra ljudima niže vrste

Tek što se desi da Rusija nešto praznuje, odmah se javlja progresivni aktivista i počne da prosipa sledeću filozofiju: evo, pogledajte, Rusija, to vam je nešto kao Latinska Amerika – samo bi da plešu i da se vesele, da uživaju u fešti i gromkoj muzici… i tako dalje.

Dotle, na primer, u Švajcarskoj ili u Luksemburgu bude i do 220 (!) praznika i karnevala godišnje. Nije im ni blizu nikakva Latinska Amerika.

Ali naš progresista nikada Ruse neće uporediti sa žiteljima Švajcarske ili Luksemburga, nego obavezno sa onima koje smatra ljudima niže vrste. Za progresistu: tri četvrtine Latinske Amerike – to su drugorazredni ljudi.

Kao prvo, tamo je vrlo mnogo „levih“, a „levi“ su, uveren je progresista, sve same budale, zato što „mi znamo čime se sve to završilo“.

apokalipto02malaKao drugo, Latinska Amerika ne voli Sjedinjene Američke Države, a njih, kao što je progresisti dobro poznato, ne vole samo budale i oni koji Amerikancima zavide.

Kao treće, Latinska Amerika nije baš podržala sankcije protiv Rusije, i, kada naš progresista kaže da je „čitav svet protiv Rusije“, on Latinsku Ameriku uopšte ne računa u svet, zato što je po njegovom shvatanju Luksemburg veći nego sva Latinska Amerika zajedno.

Eto takva je to demokratija, i takva geografija, u jednoj konkretno uzetoj pametnoj glavi.

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Blog Zahara Prilepina

Svet
Pratite nas na YouTube-u