TREBA NAM KLASA PROSVEĆENIH PATRIOTA

ZAHAR PRILEPIN Jeftinije je odgajiti jednog patriotu nego dati milionski popust na gas Sjedinjene...

ZAHAR PRILEPIN

Jeftinije je odgajiti jednog patriotu nego dati milionski popust na gas

Sjedinjene Američke Države potrošile su pet milijardi dolara na Ukrajinu – na nevladine organizacije i ovo-ono – i evo rezultata: barem polovina Ukrajine poverovala je u svoju blistavu i civilizovanu budućnost, podalje od strašne Rusije.

A Rusija je potrošila 60 milijardi dolara na ukrajinske kredite i razne investicije, pa, ako tome dodamo i popuste na gas – više od 100 milijardi dolara. I evo rezultata: još u vreme Majdana proklinjala nas je polovina Ukrajine.

Ne pričamo mi ovde o velikodušnosti Rusije. Ne. Pričamo o tome da su nam potrebne naše nevladine organizacije u svim bivšim sovjetskim republikama.

Da li znate zašto ih tamo nema? Ne zato što ne žele da ih otvore, nego zato što tamo nema ko da radi. Kod nas u principu ne postoji klasa patriotski nastrojenih aktivista – i tim pre klasa intelektualaca državnika. U Rusiji se širenjem kulture i obrazovanja bavi stotinu ljudi, i polovinu od njih ja lično poznajem. A potrebno je da ih bude stotinu hiljada.

Njih nema. Zbog dva razloga. Prvi: kod nas je skoro četvrt veka na svim stolicama sedela „progresivno misleća javnost“, koja – i ako ode da radi u uslovne „nevladine organizacije“ – onda isključivo u američke. To jest, ako su oni agenti uticaja – onda su antiruski agenti uticaja. Ali, ponavljam, oni su sedeli na svim budžetima Ruske Federacije, i to decenijama. Sve te PR tehnologije, „predizborni timovi“ i drugi majstori svog posla – u 99 odsto slučajeva to su vam gotovi majdanovci. I sad oni sa kiselim izrazom lica posmatraju „patriotski zanos“, za koji se njima istima preporučuje da ga razgore. Oni će ga možda i razgoreti, ali neprijateljski.

Drugi razlog: vlast u Rusiji ne veruje onima kojima ona ne plaća. A birajući kome će da plati – ona, nimalo slučajno, pronalazi najodvratnije i najljigavije osobe. Požrtvovani kreatori društvene energije kao klasa vlasti nisu potrebni, vlast ih se plaši.

Osim toga, vlast u Rusiji voli sve da kontroliše. Suštinski, to joj i uspeva. Ali za prijateljsku, kulturnu ekspanziju neophodni su kreativni ljudi. Opolčenci – a oni su takođe kreativni ljudi – mogu prepuzati granicu i bez državne dozvole stupiti u borbu. A legalno raditi sa stanovništvom može se samo uz državnu dozvolu.

rusijapetriotizam01Ukrajina je, uz pomoć svojih drugova sponzora, vaspitala svoju vatrenu omladinu, spremnu, ako ne baš da se bori, a ono da ide u konflikte u ime njihove prelepe Otadžbine. A mi smo odgajili ulizice iz prokremljovskih organizacija, koje su spremne da se za stotinu rubalja okupe sa zastavama, a onda se razbeže ako im ne daju još po stotinu. To je razlika.

Rusiji je potrebna nova klasa. U suprotnom, mi ćemo izgubiti najstrašniju klasnu borbu – borbu za nezavisnost. Nama je neophodna klasa prosvećenih patriota.

I rad na stvaranju ove klase mora da počne odozdo, iz unutrašnjosti zemlje – a ne da čekamo dok nam izgrade sledeću kvazipioneriju, pod rukovodstvom sledećeg Hljestakova ili novog Skalozuba *.

Eto, takve su moje majske teze.

_________
* Skalozub – ličnost iz komedije A. S. Gribojedova Tuga zbog pameti (1824). Hvalisavi vojnik.

Preveo Ž. NIKČEVIĆ

Svobodnaя pressa

Svet
Pratite nas na YouTube-u