ŠTA VUČIĆ MOŽE DA DONESE IZ AMERIKE?

Cilj SAD je da proteraju ruske kompanije i infrastrukturne projekte sa Balkana Prvog dana...

Cilj SAD je da proteraju ruske kompanije i infrastrukturne projekte sa Balkana

Prvog dana zvanične posete Americi srpski premijer Aleksandar Vučić sastaće se predstavnicima najvećih američkih kompanija, kao što su Dženeral elektrik, Majkrosoft, NCR, čime je i potvrdio da se njegova poseta SAD biti, pored političke, bazira i na privlačenju američkih investitora, što novih, što starih sa američkog tla.

Koliko su šanse da Vučićeva poseta Americi dodatno unapredi ekonomske odnose sa Amerikom?

Ekonomista i konsultant za investicije Mahmut Bušatlija za Sputnjik naglašava da sa Amerikancima ne može da se razgovarati čisto o ekonomiji, kao i da je uvek negde između i politika, što je posledica, kaže on, odnosa „male i velike zemlje“.

„Što se tiče dosadašnjeg kapitala Amerike u Srbiji, on je u odnosu na evropske investitore beznačajan“, kaže on.

On kaže da je to posledica što se mi ni politički ni tehnički ne snalazimo u privlačenju investicija ne samo iz Amerike, nego sa svake moguće strane.

„Ne znam što se tiče Amerike, šta bi mi mogli da postignemo sa njima, a da to nema političku konotaciju i da ima neki razuman obim investicija“, ocenjuje on.

Bušatlija, objašnjavajući „razuman obim investicija“, kaže da je Srbiji otprilike potrebno oko 3,4 milijarde evra godišnje direktnih investicija, od čega bi makar jedna trećina, znači više o milijarde evra, moralo da budu „grin fild“ investicije da bi se mogao ostvariti neki nizak stepen rasta očekivanog BDP godišnje između jedan i jedan i po stepen.

„Razumno bi bilo stvoriti uslove u kojima bi Amerika mogla na godišnjem nivou da ulaže oko milijardu evra i više, ali mi nismo osposobljeni za takve poslove“, kaže on, dodajući da, ako hoćete da razvijate zemlju, prvo morate da je uspostavite.

„Mi smo zemlja koja još uvek nije država — nemamo zakonodavstvo, radnu politiku, nemamo osnov za razvoj. Osnovni problem je što nemamo dugoročno planiranje. Jer vi, ako hoćete da razvijate zemlju, morate da znate šta hoćete da ta zemlja bude za 20 ili 50 godina“, objašnjava on, dodajući da se iz toga stvaraju prioriteti.

On smatra da to što, kako koja vlada dođe, tako uspostavlja svoje prioritete zaboravljajući one koje je uspostavila prethodna, nije klima koja bi privukla investitore.

„Moramo biti potpunu svesni činjenice da su američki investitori vrlo izbirljivi, jer je pred njima čitav svet. Oni su svuda dobrodošli, ali im se moraju davati uslovi koje oni mogu da razumeju. Oni ne mogu da dođu u Srbiju i da ulože svoje privatne pare, a da ne znaju kako će izaći iz eventualnog korporativnog spora“, napominje naš sagovornik.

Bušatlija podseća da takvi sporovi kod nas traju po nekoliko godina, a, kada se i dođe do kraja, kaže on, ne mogu da se realizuju.

On dodaje da su u tom pogledu evropski standardi takvi da rezultat, to jest pravosnažna presuda, bude vidljiva za dve godine.

„Mi nemamo uređeno pravosuđe koje može da prati investicije. Nema ozbiljne investicije bez ozbiljne infrastrukture“, rekao je on i kao primer naveo da zbog sporosti naših železnica roba manje putuje od Srbije do Amerike nego što stiže iz fabrike do odredišta za transport.

Prema rečima naučnog saradnika instituta za slavistiku RAN Georgija Engelhardta, očigledno je da Vašington od Beograda traži da se pridruži projektu TAP.

„To je pre nekoliko dana otvoreno rekao i Vučić. Amerikance ne zanima da li taj gasovod ima čime da se popuni, zato što trenutno vlada logika konflikta sa Rusijom i cilj SAD je da protera ruske kompanije i infrastrukturne projekte sa Balkana“, rekao je on, dodajući da Vašingtonu nije bitno da li je to dobro za balkanske države.

Prema podacima dostupnim na sajtu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, dosadašnja ukupna ulaganja Amerike u Srbiju su oko 1,5 milijardi evra. Kako se navodi na njihovom sajtu u rubrici „privredna saradnja Amerike i Srbije“, u pitanju su uglavnom investicije u privatni sektor. Prema istom izvoru, Sjedinjene Američke Države jedan su od najvećih direktnih investitora u Srbiji, a američke kompanije zapošljavaju blizu 8.000 ljudi.

Vučić je drugog dana posete SAD planiran susret sa zamenikom američkog državnog sekretara Entonijem Blinkenom, a nešto kasnije i sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD.

Autori Brankica Ristić / Timur Blohin
Izvor Sputnjik, 01. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u