IVO VISKOVIĆ: SAD ĆE UTICATI NA BERLIN DA POPUSTI SRBIJI

SAD će pokušati da Berlinu sugerišu da ipak treba voditi računa o onome što...

SAD će pokušati da Berlinu sugerišu da ipak treba voditi računa o onome što se događa u Srbiji, da je sadašnja politika kontraproduktivna i da treba popustiti

Poseta premijera Srbije Sjedinjenim Američkim Državama veoma je značajna i posle nje se može očekivati da SAD Nemačkoj i drugim članicama EU sugerišu da popuste i Srbiji daju šansu otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima sa EU, izjavio je profesor Fakulteta političkih nauka i nekadašnji ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković.

„Teško je reći da će to biti pritisak na Berlin, to Berlin nikada ne bi prihvatio, ali uticaj na Berlin — da. Sigurno je da će SAD pokušati da Berlinu i drugima u EU sugerišu da ipak treba voditi računa o onome što se događa u Srbiji i na Balkanu, da je ova sadašnja politika kontraproduktivna i da treba popustiti i dati nam šansu“, rekao je Visković za RTS.

Kada je u pitanju primena Briselskog sporazuma, Visković dodaje da SAD, ako želi, može da utiče na Prištinu da se ponaša kao što bi trebalo u konstruktivnom dijalogu i da više ne sabotira i ne odlaže primenu tog sporazuma.

Visković je dodao da Vučićeva poseta SAD nije istorijska, ali da je jako značajna, te da je velika šteta što se nije sastao i sa potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, kome je preminuo sin.

„U javnosti provejava da naš premijer nije imao adekvatne sagovornika, što nije tačno. Mi moramo biti svesni da se politika prema malim zemljama, kao što je Srbija, kreira i sprovodi na srednjim nivoima. Vučićevi sagovornici su itekako relevantni za odnos sa Srbijom i regionom i mislim da je to važno“, istakao je Visković.

Upitan za odnose sa Rusijom posle posete Vučića SAD, Visković je rekao da je Srbija uvek bila u nekoj vrsti trougla kada su Rusija i SAD u pitanju i da je svako približavanje jednoj ili drugoj strani uvek tumačeno kao udaljavanje od jedne ili druge strane.

„Postoje spekulacije zbog sadašnje situacije i odnosa Zapada i Rusije i u tom smislu smo u delikatnoj poziciji, ali čini mi se da premijer i ministar spoljnih poslova za sada to rešavaju na način na koji je to za Srbiju najbolje“, ukazao je Visković.

Visković navodi i da će posledica Vučićeve posete verovatno biti i rešenje slučaja Bitići.

„Mislim da će to verovatno biti posledica ove posete, to je pitanje koje će morati da se reši, jer je to jedno od pitanja koje u SAD izazivaju velike emocije“, naveo je Visković.

Upitan da li je realno očekivati da se posle Vučićeve posete SAD i pozitivne ocene te zemlje poveća nivo investicija, Visković je naveo da je pozitivna politička poruka uvek uticala i na pozitivnu ekonomsku klimu i dolazak novih investicija.

Izvor Sputnjik, 04. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u