NOVO OTKRIĆE VIKILIKSA: TAJNI SPORAZUM PRITISAK NA ZEMLjE BRIKS

Pravnici su ovu informaciju već nazvali “crnom stranicom u istoriji demokratije” Vikiliks je objavio...

Pravnici su ovu informaciju već nazvali “crnom stranicom u istoriji demokratije”

Vikiliks je objavio 17 tajnih dokumenata o trgovinskim pregovorima zatvorenog tipa, u okviru Transpacifičkog partnerstva SAD, Evropske unije i 23 članice Svetske trgovinske organizacije. Pravnici su ovu informaciju već nazvali “crnom stranicom u istoriji demokratije”.

Objavljeni materijali, kako se tvrdi, povezani su s pregovorima o Sporazumu o trgovini uslugama (TISA), koji se vode u tajnosti od 2013. godine. Učesnici tih pregovora su SAD, Evropska unija, kao i Turska, Meksiko, Australija, Pakistan i Izrael.

Prema podacima Vikiliksa, ekonomije ovih zemalja danas čine dve trećine svetskog bruto domaćeg proizvoda. Na sferu usluga “ide oko 80 odsto ekonomije SAD i EU”. Čak i “u zemljama u razvoju, poput Pakistana, na sferu usluga ide 53 odsto ekonomije”.

Na sajtu Evropske komisije objavljeno je da učesnici u sklapanju sporazuma usmerenog ka “liberalizaciji trgovine uslugama” čine sedamdeset odsto svetske trgovine uslugama.

Navodi se da mnoge zemlje, uključujući članice BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) ne učestvuju u pregovorima. Cilj sporazuma jeste povećanje pritiska i protivteža BRIKS.

Objavljivanje ovih dokumenata najkrupnije je curenje informacija u vezi s ovim sporazumom. Zemlje koje su ga potpisale de fakto predaju kontrolu nad delom svoje ekonomije. Položaj TISA dozvoljava da upravlja svim vidovima komercijalnih i nekomercijalnih usluga. Pod njegovu jurisdikciju preći će celokupna socijalna sfera, sfera usluživanja u koju ulaze vodosnabdevanje, energetika, saobraćaj, bankarski sektor, osiguranje, telekomunikacije, sistem za prenos gasa.

Nik Derden, direktor nevladine pravne organizacije Global džastis nau, izjavio je da ovo curenje “pojačava strah od pretnje koju TISA predstavlja za životno važne društvene usluge”.

“To je crna stranica u istoriji demokratije, s obzirom na to da možemo jedino pomoću ovakvih curenja informacija da budemo u toku s radikalnim restrukturiranjem normativno-pravne baze u oblasti društvenih usluga koje predlažu naše vlade”, rekao je advokat.

Ranije je saopšteno da Vikiliks namerava da da nagradu od 100 hiljada dolara za tekst do tada neobjavljenih glava sporazuma o Transpacifičkom partnerstvu. Novac se prikuplja od privatnih donacija neposredno na sajtu Vikiliks.

“Nikakve tajnosti, nikakvih izvinjenja. Otvorimo pristup TTP jednom zauvek”, navedena je na sajtu izjava glavnog urednika Džulijana Asanža.

Izvor Sputnjik, 04. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u