ATINA AMERICI POVODOM TURSKOG TOKA: NE MEŠAJTE SE U UNUTRAŠNjE STVARI GRČKE

Cipras: grčki narod je poslednjih pet godina mnogo propatio i mora biti prekinuto “skakanje...

Cipras: grčki narod je poslednjih pet godina mnogo propatio i mora biti prekinuto “skakanje po njegovim leđima”

Grčki premijer Aleksis Cipras saopštio je da njegova vlada ne prihvata sporazum koji su joj ponudili poverioci.

On je ovo izjavio posle zatvorenog savetovanja sa ministrom finansija Janisom Varufakisom i drugim najvažnijim članovima svoga kabineta.

„Poslednji predlozi kreditora neće biti prihvaćeni. Naši partneri – naglasio je Cipras – moraju da shvate da je grčki narod tokom poslednjih pet godina mnogo propatio i da mora biti prekinuto „skakanje po njegovim leđima”.

Grčko Ministarstvo za privrednu reformu, zaštitu životne sredine i energetiku saopštilo je večeras da smatra nedopustivim mešanje u unutrašnje stvari svoje zemlje izjave funkcionera Stejt departmenta zaduženog za pitanja međunarodne energetike, Amosa Hokstejna, povodom mogućeg učešća Atine u gradnji gasovoda Turski tok.

„Smatramo neprihvatljivim mešanje Hokstejna u unutrašnje stvari Grčke. Naša vlada deluje u interesu naše zemlje i naroda. Svaki tranzitni gasovod sa gasom iz Rusije, koji prođe preko grčke teritorije, pomoći će diversifikaciji maršruta isporuka energenata i doprinositi saradnji i energetskoj bezbednosti svih evropskih zemalja” – podvuklo je grčko ministarstvo.

Hokstejn je na kongresu svekiparske organizacije Međunarodno koordinacioni komitet izjavio da će Grčka – ako bude sagrađen gasovod Turski tok za transport ruskog gasa u Evropu – „postati deo problema a ne njegovog rešenja”.

Istovremeno je apelovao na kiparsku dijasporu da ne podržava taj projekat jer će “povećati energetsku zavisnost EU od Rusije”.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je za ostanak Grčke u Evrozoni i izrazila uverenost da će MMF zajedno sa Evropskom unijom učestvovati u rešavanju dužničkog problema te zemlje.

„Ja ću i dalje raditi na tome da Grčka ostane u Evrozoni. Još nisam čula da MMF namerava da se distancira od rešavanja grčkog problema”.

Merkel je apelovala na Atinu i kreditore da pođu na kompromis i što pre nađu rešenje. Pritom je naglasila: „Treba ubrzavati a ne kočiti. Mi smo puni dobrih namera, ali su samo dobre namere premalo”.

Prošle nedelje je izvršni direktor MMF Kristin Lagard – u intervjuu nemačkom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung – priznala da ne isključuje mogućnost izlaska Grčke iz evrozone:

„Izlazak Grčke je jedna od mogućnosti. Takav korak ne bi bio laka šetnja, ali ne bi značio ni kraj evra”.

Izvor Fakti, 05. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u