ALEKSANDAR VUČIĆ: SRBIJU UCENjUJU KOSOVOM

Posebno me zabrinjava jedna stvar, a to je regionalna stabilnost, u koju je Srbija...

Posebno me zabrinjava jedna stvar, a to je regionalna stabilnost, u koju je Srbija mnogo investirala

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, da Srbiju ucenjuju Kosovom.

Vučić je istakao da je prioritet Srbije da očuva stabilnost u regionu, jer sve preduzete ekonomske mere neće pokazati rezultate bez očuvanja regionalne stabilnosti, te kritikovao što pojedine zemlje Beograd ucenjuju Kosovom.

Premijer Srbije je u govoru na Evropskom forumu Vahau, u Austriji, upozorio da je po pitanju stabilnosti regiona dosta zabrinjavajućih signala, te događaja koji su mnogo veći problem od onog između Srba i Albanaca.

Ipak, ukazao je, Srbiju ucenjuju Kosovom.

„Skrinig proces je završen, ali i dalje nije otvoreno niti jedno jedino poglavlje, jer neke zemlje u Evropi čekaju da se završe neke stvari oko Kosova“, primetio je Vučić.

On je ukazao da je posle Briselskog sporazuma u dijalogu sa Prištinom potpisano još niz dogovora, navodeći kao primer dogovor o pravosuju, koji je, kako je rekao, bio teži za Srbiju od Briselskog porazuma.

„Posebno me zabrinjava jedna stvar, a to je regionalna stabilnost, u koju je Srbija mnogo investirala“, istakao je premijer.

On je u prilog tome podsetio da je nedavno u Makedoniji, na sedam sati udaljenosti od Srbije, poginulo 28 ljudi, te primetio da bi želeo da vidi više stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

„To su veći problemi od onog između Srba i Albanaca, iako je taj odnos veoma kompleksan i nije lako definisati i rešiti sve probleme“, podvukao je on.

Takođe je kritikovao neumesne izjave pojedinih političara iz susedstva, rekavši da je Srbija imala najmanje „glupih izjava u regionu“, te ukazujući da je na Balkanu, kao što se videlo, potrebna samo jedna inicijalna kapisla da dođe do sukoba.

Vučić je kazao da spada među ljude koji smatraju da je „čaša poluprazna“, i da su osećanja takva i među građanima Srbije po pitanju EU.

On je istakao da je većina građana naše zemlje i dalje za EU, ali da opada popularnost Unije u Srbiji, a razlozi za to, naglasio je, nisu ekonomski, već politički.

S tim u vezi je pomenuo izjave predsednika Evropske komisije da neće biti proširenja u narednih pet godina.

Govoreći o Srbiji, Vučić je podsetio da je zemlja sprovela teške i bolne reforme, i da zna da treba još puno učiniti u dostizanju evropskih standarda.

„Znamo da moramo još više činiti u budućnosti“, rekao je on i naglasio da je zemlja napredovala u ekonomskim reformama i da se, prema informacijama iz Svetske banke, na rang listi po povoljnosti za biznis podigla sa 91. na 41. mesto.

Vučić je podsetio da je Srbija bila jedina zemlja u regionu koja je preduzela teške i bolne mere, kao što su smanjenje plata i penzija, ne tražeći jednostavna rešenja, ali da i pored toga građani veruju u te mere, iako su suprotno onom što mogu čuti u okruženju.

On je kazao da postoji još mnogo drugih stvari sa kojima naša zemlja treba da se suoči i da nema iluzuje da će biti lako napredovati.

„Suočeni smo sa težim uslovima od Rumunije i Bugarske i ne bežimo od toga. Mi radimo naš posao. Ni u ovom trenutku ne bi bili najsiromašnija zemlja EU ako bi postali članica, ali činimo još više na jačanju ekonomije“, kazao je Vučić.

Kada je reč o regionu, Vučić je kazao da je bitno invesrtirati u infrastrukturu, posebno saobraćajnu mrežu, dodajući da EU treba da kaže da li možemo računati na finansijsku pomoć.

„Posebno je bitan autoput Niš-Tirana, a ako EU ne može da to finansira, treba to da kaže, jer ćemo onda mi to učiniti iz našeg budžeta. Nisam došao da od vas tražim novac, jer mi sami zarađujemo i činimo najbolje da privučemo što više investitora“, naglasio je Vučić.

On je ponovio da Srbija svoju budućnost vidi u EU, dodajući da je evropska ideja i dalje glavna u našoj zemlji.

S tim u vezi je rekao da ne govori drugačije u Beču, Moskvi, Briselu i Vašingtonu, i da je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu rekao da je strateški cilj Srbije da postane članica EU, te da se našao na meti ruskih medija kada se založio za diversifikaciju snabdevanja gasom.

„Želimo da očuvamo tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, a to nema veze sa našim evropskim putem, koji je naš starteški cilj. Hteli bi da imamo veoma prijateljske odnose sa Moskvom i u budućnosti“, rekao je Vučić.

Premijer se zahvalio Austriji na pomoći prošle godine tokom katastrofalnih poplava, ali i aktuelnoj, na podsticanju investitora da ulažu u Srbiju.

Prema njegovim rečima, Srbija nema problema koje ne može rešiti, a uz podršku Austrije može doprineti očuvanju stabilnosti u regionu.

Izvor Tanjug, 14. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u