PORUKA IZ NEMAČKE: BEOGRAD DA SE JASNO ODREDI PREMA DODIKU

Bosna i Hercegovina je i dalje u „neodređenom statusu“ Nesumnjivo postoji priličan broj pitanja...

Bosna i Hercegovina je i dalje u „neodređenom statusu“

Nesumnjivo postoji priličan broj pitanja koja su politički osetljiva i zahtevaju da se na njih obrati odgovarajuća pažnja, i to ne samo kada je reč o srpskom narodu i srpskoj vladi, navodi za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, komentarišući nedavne tvrdnje premijera Srbije Aleksandra Vučića da se stvari na Zapadnom Balkanu komplikuju.

Naša sagovornica, koja se više od deceniju bavi situacijom u regionu, ističe da su međuetnički mir i tolerancija, kojima se garantuju prava manjina i osnovna ljudska prava „ključna“ u ovom trenutku za Srbiju i ostale države Balkana.

— U susednoj Makedoniji politička kriza još nije okončana. Autokratskom režimu Gruevskog, sa svim „sastojcima“ uzurpacije države, gušenja medija, kao i ućutkivanja kritičkih glasova, mora da dođe kraj, kako bi se otvorio prostor za novi demokratski put Makedonije. Autokratska vlast se više ne isplati i mora se primeniti princip vladavine zakona. U tom kontekstu, nije dobra vest što je Savet za borbu protiv korupcije utvrdio da situacija u srpskom pravosuđu nikada nije bila gora. Stoga, to je i jedan od razloga što danas pregovori o članstvu država u Evropskoj uniji počinju otvaranjem poglavlja 23 i 24 – ističe ona.

Dajmelova naglašava da poseban izazov predstavlja obeležavanje dvadesetogodišnjice zločina u Srebrenice, što će se uskoro dogoditi jer će to „zahtevati prisustvo srpskog premijera u Bosni i Hercegovini, koja je i dalje u neodređenom statusu“.

— Potrebno je da Srbija zauzme jasan stav prema predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku. To znači i da se usprotivi svakom pokušaju secesije Republike Srpske – zaključuje nemačka komentatorka.

Nikolićevo ponašanje kontraproduktivno
Prema mišljenju Dajmelove, ostali izazovi odnose se na borbu protiv ilegalne migracije na Balkanu i u EU, kao i na dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji se nastavlja 23. juna u Briselu. „Nije korisno to što srpska vlada na jednoj strani pregovora u Briselu dok srpski predsednik Tomislav Nikolić, s druge strane, priprema kosovsku platformu, koja je, očigledno, i dalje tajni dokument, čak i za srpsku vladu“, poručuje ona.

Autor M. S.
Izvor Danas, 15. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u