CIPRASOVA POSETA RUSIJI MNOGO GOVORI

Kritičan je ceo jun i dok ne istekne poslednji dan ovog meseca biće teško...

Kritičan je ceo jun i dok ne istekne poslednji dan ovog meseca biće teško reći da li je Grčka izbegla opasnost bankrota ili ne

O čemu će tokom predstojećeg sastanka u Sankt Peterburgu razgovarati predsednik Rusije Vladimir Putin i grčki premijer Aleksis Cipras teško je predvideti, smatraju eksperti.

Pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov saopštio je u sredu da će se Vladimir Putin i Aleksis Cipras sastati u okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, a očekuje se da će glavna tema razgovora biti finansijska situacija u Grčkoj.

Centralna banka Grčke objavila je u sredu izveštaj o mogućem izlasku Grčke iz evrozone, a verovatno i iz Evropske unije.

Nezavisni finansijski analitičar Dmitrij Tratas rekao je za televiziju Raša tudej da teme razgovora Putina i Ciprasa u najvećoj meri zavise od rezultata pregovora koje trenutno vode grčka Vlada i Međunarodni monetarni fond.

„Tema razgovora umnogome će zavisiti od onoga što će se desiti krajem ove nedelje. Mada, već sam dolazak Ciprasa na forum u Rusiju u momentu kada se rešava sudbina zemlje i njen dalji opstanak u evrozoni, govori mnogo toga“, naglasio je analitičar.

Prema mišljenju vodećeg stručnjaka Instituta savremenog razvoja Nikite Maslenikova, za Grčku bi se ceo jun mogao nazvati kritičnim.

„Kritičan je ceo jun i dok ne istekne poslednji dan ovog meseca biće teško reći da li je Grčka izbegla opasnost bankrota ili ne“, smatra on.

Vladimir Putin i Aleksis Cipras nastaviće dijalog o projektima o uzajamnoj saradnji, koji je već započet pre izvesnog vremena, uveren je Maslenikov.

Ovaj ekonomista je naveo da bi među aktuelnim temama moglo da bude pridruživanje Grčke Turskom toku i stvaranje klastera zajedničkih rusko-grčkih preduzeća u agroindustrijskoj sferi.

„Od 17. do 19. juna, kada premijer Grčke treba da prisustvuje Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu, grčka delegacija, predvođena ministrom finansija, vodiće intenzivan pregovarački proces s ministrima finansija evrozone“, napominje Maslenikov i naglašava da je „situacija veoma složena“.

On smatra da, ako se uzmu u obzir i ekonomski položaj Grčke i raspoloženje u narodu, grčka Vlada treba da shvati da izlazak iz evrozone ili Evropske unije nanosi štetu pre svega samoj Grčkoj.

Ruski ekonomista upozorava da svaki nepromišljeni korak zemlje ka udaljavanju od evrozone povlači za sobom kolaps finansijskog sistema i političku krizu, kao i da je dalje posledice veoma teško predvideti. „Sve u svemu, to će povećati probleme zemlje na dugi niz godina, a Rusija, uz svu želju da pomogne, ne može to da reši“.

Izvor Sputnjik, 17. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u