VINAVER, PRVI SRPSKI TVITERAŠ

ALEKSANDAR ANDRIĆ Povodom osmog izdanja romana Simfonija Vinaver Milovana Vitezovića Ima tome nekih sedam...

ALEKSANDAR ANDRIĆ

Povodom osmog izdanja romana Simfonija Vinaver Milovana Vitezovića

Ima tome nekih sedam izdanja i 22 godine kako je uvaženi srpski pisac Milovan Vitezović otkrio prvog srpskog tviteraša – pesnika, prevodioca, novinara i vojnika (dobrovoljca u Prvom svetskom ratu, jednog od 1.300 kaplara, pripadnika čuvenog Đačkog bataljona) – Stanislava Vinavera. To se dogodilo u knjizi, romansiranoj biografiji Simfonija Vinaver sugestivnog podnaslova Roman sa velikom gospodom Beogradskom, koja je baš ovih dana dočekala svoje osmo izdanje (Dan-Graf i Informatika).

Kako je to Vinaver bio preteča tviteraša današnjih? Lako i elegantno, lepršavo i duhovito, iskričavo i vrcavo, umno i obrazovano. Njegov Tviter nalog otvoren je u bašti beogradskog hotela Moskva, gde se slivalo i odlivalo gro priča, govora, razgovora i ostalih abrova (beo)gradskih. A Vinaver ih je, gonjen neverovatnim entuzijazmom i energijom, upijao i raspijao od sebe i iz sebe u susretima sa manje ili više umnim ljudima tog vremena, godine 1926, baš u vreme održavanja najvećeg svetskog skupa masona u Beogradu.

Svoje kratke i britke rečenice i opaske (nismo prebrojali ima li svaka dozvoljenih tviteraških 140 karaktera) Stansilav Vinaver objavljivao je bez mnogo premišljanja i (auto)cenzure skupljajući fejvove i retvitove po čaršiji beogradskoj a i šire. Među onima koje je pratio i koji su njega pratili nalazili su se, između ostalih i @Miloš Crnjanski, @Rastko Petrović, @Milan Rakić, @Branislav Petronijević, @Ljubomir Stojanović, @Slobodan Jovanović, @Stanislav Krakov, @Bogdan Popović, @Branislav Nušić, @Bora Stanković, @Nikolaj Velimirović, @Aleksandar Belić, @Stevan Hristić i mnogi drugi. #srpskakulturnaelita

Vitezovic 620x0Da je danas na Tviteru (a možda i jeste, ulogujte se i ukucajte @kaplar_vinaver), Stanislav Vinaver možda ne bi imao 10K i više folovera, ali bi oni koji ga zaprate bili sigurni zašto su to uradili. I uživali bi u njegovim tvitovima.

Kao, na primer, u ovom: „Jedan Srbin – jedna politička partija. Dva Srbina – dve političke partije. Tri Srbina – pet političkih partija. Četiri Srbina – svetski rat!“

Balkanmagazin

Kultura
Pratite nas na YouTube-u