USTAŠE POKUŠALE DA SPREČE KOMEMORACIJU U JADOVNU

Aleksandar Vulin je rekao da je, dolazeći na komemoraciju, video “one koji vrište što...

Aleksandar Vulin je rekao da je, dolazeći na komemoraciju, video “one koji vrište što jame nisu dovoljno pune”

Komemoracijom kod spomenika u Jadovnu obeležen je Dan sećanja na ustaški logor u kojem je 1941. ubijeno nekoliko 10.000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

Uoči komemorativnog skupa “Dan sećanja na Jadovno”, nedaleko od tog mesta treću godinu uzastopno okupili su se na kontra-skupu predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz poslednjeg rata, s porukom da su brojke žrtava o kojima se govori na komemorativnom skupu, “istorijski falsifikat”.

Oni su pokušali da blokiraju prolaz do mesta komemoracije, ali ih je policija brzo uklonila s puta.

Nosili su transparent “Pijetet žrtvama – Da, Četničko-komunističkom antifašizmu – Ne!”, prenela je agencija Hina.

Skup kod Šaranove jame, najpoznatijeg stratišta tog logorskog kompleksa, organizovali su Srpsko narodno veće (SNV), Koordinacija jevrejskih opština, Eparhija gornjo-karovačka SPC i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske.

Na komemoraciji je bio i ministar rada Srbije Aleksandar Vulin, saopštio je SNV.

Predsednik Srpskog narodnog veća, Milorad Pupovac rekao je na komemoraciji da je pre 74 godine u Jadovnu počelo ostvarivanje programa genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, i zločina prema komunistima.

“Danas sve više čujemo glasove koji negiraju, omalovažavaju i prećutkju ovaj zločin”, upozorio je Pupovac i dodao da se “u današnje vreme više poštuju žrtvine žrtve, nego žrtve same”, preneo je u saopštenju SNV.

Ministar kulture Hrvatske Borislav Šipuš je ukazao da je logor Jadovno jedno od najtragičnijih mesta hrvatske moderne istorije.

“Ovo mesto je tragično po sve, ali i nas Hrvate, po ono što mislimo o sebi, i to ne zato što smo ovde trpeli zlo, nego zato što ga je ovde neko činio u naše ime. Ovo je mesto gde nikakav revizionizam nije moguć jer su činjenice suviše neumoljive”, naglasio je Šipuš.

Ministar rada Srbije, Aleksandar Vulin osvrnuo se na kontra-skup, rekavši da bi na mestu logora Jadovno trebalo ćutati, ali da je dolazeći na komemoraciju video “one koji vrište što jame nisu dovoljno pune”.

“Sedamdeset i četiri godine su izgleda preduge da bi se pamtila istina, ali ipak prekratke da bi se od dželata napravila žrtva i od žrtve dželat. Mir treba živima, a ne mrtvima jer se ne mogu pomiriti dželati i žrtve. Ne može isti venac na Blajburg i u Jasenovac”, rekao je Vulin.

Logor Jadovno osnovale su vlasti tzv. Nezavisne Države Hrvatske, na planini Velebit, u Lici. Logor je postojao od aprila do avgusta 1941. godine kada je zatvoren na zahtev italijanske vojske. U njemu je ubijeno nekoliko desetina hiljada ljudi, uglavnom Srba i Jevreja, ali i protivnika ustaškog režima.

Kompleks logora Gospić-Jadovno-Pag, u istoriografiji poznatiji kao Jadovno, uz Jasenovački koncentracioni logor bio je najveće stratište za vreme NDH.

Posle raspada SFRJ početkom 1990-tih, komemoracija je prvi put ; održana 2009. godine, a prisustvovao joj je tadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić. Dve godine kasnije na komemoraciji je bio i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Mediji u HR: Skandalozna izjava Vulina
Hrvatski mediji, uz epitet “skandalozno”, prenose izjavu ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandra Vulina na komemoraciji u logoru Jadovno.

Vulin je na obeležavanju godišnjice od zločina ustaškog režima u logoru Jadovno rekao da je Alojzije Stepinac bio ustaški vikar.

On je naveo i da mu smeta najava proglašenja svetim Stepinca.

“Ako je nebo dovoljno veliko i za vikara ustaške vojske i za 14.000 poklanih u Jasenovcu, poklane dece u Jasenovcu, šta da im kažem kakvo ih nebo čeka? Šta da im kažem? Kuda su se oni zaputili? Mir živima treba, nemojte mrtve da mirite jer ne mogu se pomiriti dželati i žrtve, ne može isti venac u Blajburg i Jasenovac”, rekao je Vulin, a prenosi HRT.

Uoči komemorativnog skupa “Dan sećanja na Jadovno”, nedaleko od tog mesta treću godinu uzastopno okupili su se na kontra-skupu predstavnici nekoliko hrvatskih udruženja veterana iz poslednjeg rata, s porukom da su brojke žrtava o kojima se govori na komemorativnom skupu, “istorijski falsifikat”.

Izvor Beta/Večernji list/B92, 21. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u