VLADIMIR ŽARIHIN, INSTITUT ZND: NATO ZNA KOLIKO VREMENA TREBA NAŠIM TENKOVIMA DO PARIZA

Amerikanci preko Ukrajine žele da oslabe i Rusiju i EU Stavovi povodom Ukrajine toliko...

Amerikanci preko Ukrajine žele da oslabe i Rusiju i EU

Stavovi povodom Ukrajine toliko se razlikuju da se ljudi pribojavaju da će izbiti treći svetski rat.
— Naravno da se boje, ali treba uzeti u obzir da smo svojevremeno imali sukobe u Koreji, Vijetnamu, Avganistanu, a sada se to dešava u Ukrajini. Ni onda ni sada nije bilo opasnosti od trećeg svetskog rata. To ne govorim kao političar, nego kao čovek koji je 20 godina radio u okviru nuklearne energetike. Bavio sam se reaktorima za nuklearne podmornice, tako da dobro znam šta imamo od nuklearnog naoružanja, i mi i Amerikanci. Dakle, ja ne govori o vojnom sukobu, govorim o trećem svetskom ratu.

Zašto Ukrajina ne daje velike šanse Minsku 2?
— Ja sam dosta direktno rekao ključnu rečenicu: nažalost, oni se još nisu naratovali. Gledajući ustupke koje su dali u Minsku 2, oni ne žele da vide ustupke koje je dala druga strana. I mada su sporazum potpisali, oni žele apsolutnu pobedu. Nažalost, za razliku od predstavnika EU, Amerikanci ih u tome podržavaju.

Koji je interes Amerikanaca u tome?
— Oni žele da oslabe i Rusiju i EU.

Kako se EU bori protiv toga?
— EU se ne bori, zato što je svojevremeno kapitulirala, kada je još tokom hladnog rata dozvolila da se na njenoj teritoriji smeste baze i američki nuklearni štit. Time je smanjila svoje vojne troškove, ali je zauzvrat dala svoj nacionalni suverenitet. Taj se proces nastavlja i sada. U EU samo na teritoriji Francuske ne postoje američke vojne baze.

Da li će rešenje ovog sukoba nastupiti samo onda kada SAD budu ušle u pregovore?
— Da. Ma koliko se pričalo o nedemokratskom Lukašenku, on se pokazao kao iskusan, jer je više puta rekao da Amerikanci moraju u tome da učestvuju. Ima jedna stara izreka da ne možeš dva puta da nagaziš na iste grablje. Potpisan je prvi sporazum 21. februara 2013. godine, koji su garantovali Francuska, Nemačka i Poljska, a telefonskim putem i Putin je garantovao. Već sledećeg dana su Amerikanci organizovali puč. Potom je potpisan Minsk 2, a Amerikanci rade sve što je moguće da se on ne realizuje. Drugim rečima, dogovori u okviru Evrope nisu dovoljni. Bez kompromisa sa Amerikancima to će se stalno ponavljati. To je moje lično mišljenje, a ne državno.

Šta je potrebno da se desi da se Vašington i Moskva dogovore?
— Lično mislim da je do SAD. Već sam o tome pisao u „Izvestijama“, da osim nacionalnih interesa SAD, ovde postoji i lični faktor: kompleks ne baš uspešnog američkog predsednika u odnosu na uspešnog Putina i uspešnu Merkelovu. Jer se ne može objasniti američkim nacionalnim interesima da su oni uradili ono čega su se decenijama bojali – omogućili su strateško zbližavanje Rusije i Kine.

Zašto smatrate da je američki interes da se izdvoji DNR i LNR iz Ukrajine?
— Zato što će cela ostala teritorija biti za SAD. A ako Donbas ostane u okviru Ukrajine, onda će Ukrajina biti neutralna, kao što je bila i ranije. Istok je bio za Istok, zapad za Zapad.

Ali onda bi Ukrajina bez istočnog dela ušla u NATO?
— Ne boji se toliko Rusija ulaska Ukrajine u NATO, jer to neće prihvatiti ni Francuska ni Nemačka, koje bi onda morale da ratuju za Krim, po tački 5. ugovora NATO-a.

Kakva se politika vodi ispod vidljivog pregovaračkog nivoa?
— Polazeći od onoga što Amerikanci i vlast u Kijevu rade, kao politikolog, mislim da oni žele da kažu da Rusija nije poštovala Minsk 2, da treba uvesti „mirovnjake”, a posle toga, svetsko iskustvo govori, da se situacija zamrzava na desetine godina. Status onda ostaje neodređen. To je odvajanje istoka od Ukrajine, iako se formalno smatra delom Ukrajine, ali Rusija trpi sankcije, jer se forsira mišljenje da je ona prekinula Minski sporazum. To, naravno, Rusiji ne odgovara.

Kako će Rusija reagovati na dovlačenje teškog naoružanja NATO-a koje će se prvi put posle hladnog rata naći u istočnoj Evropi?
— Kada mogu da biraju, svi uzimaju „kalašnjikov“ (ruski), a ne M 16 (američki). Šta će se promeniti što će imati M 16? Znate, pre 15 godina, kada je sve počelo, zvali su me iz „Glasa Amerike” i pitali: „Šta mislite o ulasku Ukrajine u NATO?” Odgovorio sam da imam veoma pozitivan stav o tome. Posle pauze, pitali su zašto. Odgovorio sam da posle toga više neće biti tajni o NATO, Rusija će onda znati sve o NATO. Isto je i sa oružjem. Oni znaju da će to oružje odmah biti u Rusiji.

To je optimistična pozicija.
— Sa obe strane ratuju isti momci. A pobeđuju momci sa ove strane. Na istoku Ukrajine unapred znaju sve planove Generalštaba Ukrajine.

A ako se umeša NATO?
— O čemu vi govorite? Oni znaju koliko vremena treba našim tenkovima da stignu u Pariz. Ja ne preuveličavam snagu Rusije. Reč je o sledećem: kada je bio hladni rat, Margaret Tačer je rekla za Rusiju da je Gornja Volta sa raketama. A kada je počela „perestrojka“, novi način razmišljanja, vojna komponenta je počela da nestaje iz svetskih odnosa. I mi smo postali samo Gornja Volta. Ali kada su SAD počele da krše sve međunarodne zakone i sporazume, oni su sami dali značaj našoj vojnoj komponenti.

Autor Biljana Mitrinović
Izvor Politika, 20. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u