EU TRAŽI POTPISE BEOGRADA I PRIŠTINE

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u proces bi trebalo da se aktivnije uključi i SAD...

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u proces bi trebalo da se aktivnije uključi i SAD

Pripremni tehnički pregovori Beograda i Prištine pred novu rundu političkog dijaloga premijera Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Ise Mustafe 23. juna, danas u Briselu bi trebalo da uđu u finiš. Diplomatski krugovi u Briselu tvrde da će EU sutra od Vučića i Mustafe tražiti „potpise“ na konkretne dogovore, a prema nezvaničnim saznanjima Danasa u proces bi trebalo da se aktivnije uključi i SAD.

Tokom protekle nedelje na tehničkom nivou predstavnici Beograda i Prištine razgovarali su o telekomunikacijama, energetici, zajednici srpskih opština i drugim otvorenim pitanjima, uključujući i „Park mira“ u severnom delu Kosovske Mitrovice. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, posle prošlonedeljnih pregovora potpisivanju su najbliži osiguranje vozila i telekomunikacije, mada izvori našeg lista ne isključuju mogućnost da bi danas moglo da dođe do „novih momenata“. Krugovi bliski pregovaračima očekuju da bi mogao da se postigne i nekakav dogovor o energetici, iako je najspornije pitanje svojine i dalje otvoreno.

Dogovor o telekominikacijama prošle nedelje bio je povod za novu medijsku čarku između šefova pregovaračkih timova Beograda i Prištine. Marko Đurić negirao je izjavu Edite Tahiri da će „Kosovo dobiti međunarodni telefonski kod 383 direktno od ITU, za koji će zahtev u ime Kosova podneti Austrija, a da će se dogovori o poštanskim uslugama završiti do decembra“, što je saopšteno i iz Kabineta kosovskog premijera. Đurić tvrdi da Kosovo „telefonski broj od Međunarodne unije za telekomunikacije može da dobije jedino ako to zatraži Srbija kao država članica UN i to za geografsku oblast u sklopu Srbije“.

Iako u beogradskoj delegaciji tvrde da je Tahiri dobila „packe“ od EU zbog „iznošenja neistina o sadržini razgovora“, briselski izvori spekulišu da će međunarodni pozivni broj za Kosovo najverovatnije, ipak, tražiti Austrija, dok će zvanični Beograd, ograničen obavezama iz Pregovaračkog okvira sa EU i ranijih sporazuma, to navodno javno pravdati pokušajem da se izbegne indirektno priznavanje kosovske nezavisnosti. Kako je Danasu nezvanično rečeno, problem je to što se ovakvom rešenju protive neke uticajne članice SB UN.

U zapadnim diplomatskim krugovima tvrdi se da ni pregovaračka situacija sa ZSO ne stoji nabolje po Beograd koji se, navodno, ukoliko zajednica srpskih opština na KiM ostane bez političkog uticaja i nadležnosti, sprema da u javnosti forsira priču o srpskim nacionalnim većima.

Ljubomir Marić, ministar za lokalnu samoupravu u Vladi Kosova, smatra da bi „ZSO mogla ba se formira za najviše dva meseca, ukoliko se u utorak postigne sporazum o tome „. Marić je pred put u Brisel juče izjavio za RTS da je za „Srbe sa KiM uspeh dijaloga da se stvore uslovi postizanje tog sporazuma i da se reši pitanje prve tačke plana za implementaciju – usklađivanja pravnih okvira, sa kojima treba da se uskladi statut ZSO“:

Marić tvrdi da će nastavak političkog dijaloga Beograda i Prištine 23. juna biti jedan od najznačajnijih posle potpisivanja Briselskog sporazuma u aprilu 2013, iako je agenda sutrašnjih pregovora dvojice premijera „jako komplikovana“. Da su sutrašnji pregovori neka vrsta dana „D“ za Srbiju najavio je i premjer Vučić posle nedavne posete SAD.

– Ako i bude nekih rezultata na ovim pregovorima, oni će se teško spovesti na terenu, jer je sve ovo predstava u kojoj su uloge već podeljene. Mogerini je režiser, glavni glumci Vučić i Mustafa, zna se i ko su glavni statisti, samo nema gledalaca. Ni Srbi ni Albanci na KiM neće pristati da spovedu rešenja doneta na ovakav način – kaže za Danas Rada Trajković, bivša poslanica u Skupštini Kosova.

Ko ućutkuje Editu Tahiri?
– Edita Tahiri uvek govori šta će biti i šta se trenutno događa. Njena taktika se pokazala kao efikasna pred javnošću na KiM, ali je i van Kosova izvor informisanja o pregovorima u Briselu. Odgovornost za ohrabrivanje Beograda i Prištine da od javnosti kriju dogore je na evropskoj birokratiji. Kad se javnost ne obaveštava, onda kreću manipulacije. U tom pogledu tim Ketrin Ešton naneo je veliku štetu pregovaračkom procesu, a nova ekipa je otišla korak dalje – smislila je i da Brisel nije odgovoran za implementaciju briselskih dogovora – kaže politički analitičar Dušan Janjić.

Obaveze i „toalet papir“

„Dramatičan poziv premijera Vučića građanima Srbije da pokažu puno jedinstvo uoči pregovora sa Prištinom 23. juna u mnogome podseća na atmosferu uoči potpisivanja Briselskog sporazuma kojim se država Srbija praktično odrekla KiM. Ovaj poziv liči na jedinstvo u izdaji i treba da pripremi javnost Srbije na dalje ustupke tokom pregovora o KiM, čime bi se zaokružila državnost ove separatističke tvorevine stvorene uz pomoć aktuelne vlasti u Srbiji“, saopštio je Patriotski blok na KiM koji čine DSS, SRS, Dveri i više udruženja građana. Patriotski blok pita „predsednika Srbije Tomislava Nikolića da li će se sutra pregovarati na „osnovu njegove platforme o KiM ili će ona možda doživeti sudbinu toalet papira“. Predsednik Državotvornog pokreta Srbije Slobodan Samardžić smatra da „Vučić žuri da do dolaska Angele Merkel u Beograd obavi što više domaćih zadataka i da predstoji okončanje preostalih obaveza oko predaje KiM, za šta mu je Zapad dao poslednju šansu 23. juna u Briselu“.

Etnička integracija

– Pitanje je zašto se sada insistira na uklanjanju Parka mira, kada za pešake i saobraćaj funkcionišu tri ili četiri prelaza između severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice. Očigledno je da je potrebno da se pređe na projekat povratka Albanaca u severnu Mitrovicu, što govori da albanska strana ne razume i ne priznaje teritorijalnu, nego samo etničku integraciju – upozorava Rada Trajković.

Autor J.T.
Izvor Danas, 22. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u