SAVET BEZBEDNOSTI POČINjE DA „BRUSI” REZOLUCIJU

Predsedništvo BiH još nije pozvalo premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju u Potočare Stalne članice...

Predsedništvo BiH još nije pozvalo premijera Aleksandra Vučića na komemoraciju u Potočare

Stalne članice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija mogle bi već danas da počnu konsultacije oko nacrta rezolucije o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija. Ovo je juče najavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i dodao da postoje velika neslaganja država SB UN oko ovog teksta.

Dok se očekuje „brušenje“ prve verzije teksta u kojem je 35 puta pomenuta reč genocid i koji je neprihvatljiv za Srbiju, i dalje se ne zna hoće li premijer Aleksandar Vučić 11. jula otići na obeležavanje 20 godina od zločina u Srebrenici. Predsedništvo BiH još nije zvanično uputilo poziv predsedniku Vlade da dođe na komemoraciju, potvrđeno je „Novostima“.

Iako je premijer Vučić poručio da je spreman da oda počast nevinim bošnjačkim žrtvama, ako to Bošnjaci budu želeli, član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović još nije uputio poziv.

– Nije poznato kada će i da li će uopšte uslediti taj poziv – kažu u Predsedništvu BiH.

Izetbegović je istakao da Vučić pokazuje spremnost da popravlja odnose između Srbije i BiH i Srba i Bošnjaka, ali i dodao:

– Nažalost, poslednji događaji sa hapšenjem Nasera Orića u Švajcarskoj su u koliziji sa tim dobrim namerama i dobrim rečima. Heroj Srebrenice je sada treći put u zatvoru, a Srbija traži njegovo izručenje.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da poštuje srebreničke žrtve, ali da neće prisustvovati skupu u Srebrenici zbog politizacije ovog događaja. Tamo neće biti ni predsednika RS Milorada Dodika, koji je od Rusije tražio da stavi veto na rezoluciju.

– Predlog Velike Britanije je antisrpski, a zločin nad Srbima je dozvoljen. Osuđujem svaki zločin. Međutim oni će opet reći, Dodik je oštar. A šta je to što su oni predložili u rezoluciji, fin govor u kojem se kaže da je samo jedan narod zločinački? – istakao je Dodik. – Dosta nam je Britanije koja nam je preko Ešdauna nanela mnogo zla. Nama ne treba BiH. To što neki stranci pokušavaju neće uspeti jer BiH nije željena država. Kada govorimo o samostalnosti RS svi skoče a kad Izetbegović traži organizovanu državu, niko ništa. Dakle i on sam priznaje da Bih nije država.

Potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić smatra da je namera premijera da ode u Srebrenicu važnija za proces pomirenja u regionu od svih rezolucija, deklaracija i opštih izjava, jer predstavlja mnogo više od simboličnog čina.

– Pomirenju neće doprineti bilo kakve rezolucije i koje će političari donositi, a građani apriori odbacivati. Ono mora da se dogodi u srcima i glavama ljudi, a ne u formalnom prihvatanju bilo kakvih dokumenata. O pomirenju moramo da govorimo ne samo u danima pred 11. jul ili neposredno posle njega. Zato je važan Vučićev odlazak u Srebrenicu, jer on znači da će proces pomirenja biti nastavljen i posle tog datuma – rekao je Ljajić i dodao da je više puta o tome razgovarao sa Vučićem i da zna da njegov potez nije marketinški, već iskren čin.

STIGLO 60 TELEGRAMA UPOZORENjA
Prvi potpredsednik Vlade Dačić rekao je da Velika Britanija nacrt rezolucije nije podelila čak ni stalnim članicama SB UN, ali da naša zemlja nije iznenađena tim dokumentom.

– Od decembra prošle godine Srbija je dobila 60 kripto zaštićenih telegrama iz raznih prestonica. Znali smo koje su namere Velike Britanije – objasnio je Dačić i dodao da će rukovodstvo Srbije učiniti sve da zaštiti nacionalne interese.

On je rekao da je povodom rezolucije poslao pismo ministrima spoljnih poslova Rusije, SAD, Kine, Velike Britanije i Francuske.

Autor M. FILIPOVIĆ / S. S. ROVČANIN
Izvor Novosti, 22. jun 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u