KO ĆE AKO NEĆE VUK DRAŠKOVIĆ: SREBRENICA JE ISTO ŠTO I JASENOVAC

Baš zato se srebrenički genocid nikada ne sme osporavati, zato ga i ne osporava...

Baš zato se srebrenički genocid nikada ne sme osporavati, zato ga i ne osporava veliki deo Srba

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da svako negiranje genocida u Srebrenici ratne 1995, njegovo relativizovanje ili pokušaji opravdavanja zločinima prethodno počinjenih nad Srbima, Srbiju i srpski narod guraju u civilizacijski i moralni sunovrat.

U intervjuu sarajevskom nedeljniku „Dani“ Drašković naglašava da je tokom zločina nad Bošnjacima u Srebrenici, koji je Sud u Hagu okvalifikovao kao genocid, počinjen i strašan zločin nad Srbijom i srpskim narodom – zločin nad, kako kaže, našom istorijom i našom savešću.

– Bošnjacima je Srebrenica isto što i Srbima Jasenovac, Jadovno ili jama Ržani do. Iz sopstvenog iskustva znamo koliko boli kada bilo ko negira te velike zločine nacističkog ustaškog režima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Baš zato se srebrenički genocid nikada ne sme osporavati, zato ga i ne osporava veliki deo Srba – kaže Drašković.

Upitan ko to govori o genocidu u Srebrenici kada, prema istraživanjima javnog mnjenja čak 85 odsto gradjana Srbije protivi odlasku bilo kog srpskog zvaničnika u Potočare, Drašković kaže:

– Tim anketama ne verujem, čak i ako su istinite. I to zato što znam da iza njih stoje službe koje su ih i pravile i naručivale-propagandno-obaveštajna mašinerija Slobodana Miloševića koja do danas nije promenjena ni za jotu. Uostalom, setite se šta su sve prethodnih godina ti monstrumi govorili i pisali o meni, za šta su me optuživali, za šta me optužuju, šta mi podmeću – naveo je predsednik SPO-a.

Drašković misli da je osnovni problem to što se ne zna „puna istina“.

– Pitate ko danas u Srbiji govori o genocidu. Siguran sam da je to ćutanje, pre svega, proizvod neznanja. Jer, ako bi se otvorili tajni dosijei službi bezbednosti koje su bile organizatori svih zločina, uključujući i srebrenički, ako bi se građanima pokazala ta strašna knjiga smrti, ako bi im se prikazali filmski materijali, njihov bi se stav drastično promenio… Hoću da kažem da je osnovni problem to što se ne zna puna istina – naveo je, između ostalog, Drašković.

Izvor Tanjug, 25. jun 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u