MOSKVA PRIPREMILA REZOLUCIJU O BIH KAO ODGOVOR BRITANCIMA

Predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država...

Predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije

Ruska delegacija u Ujedinjenim nacijama podelila je svim članicama Saveta bezbednosti nacrt svoje rezolucije o BiH, kao kontrapredlog britanskom dokumentu o Srebrenici.

Rusija, naime, smatra da Savet bezbednosti ima zadatak da postigne dogovor o tekstu koji bi doneo istinsku korist celom regionu, pa je predlog Moskve usredsređen na pitanja koja predstavljaju osnovu za saradnju i mirnu koegzistenciju država regiona, a ne na pitanja koja jačaju tenzije.

Ideja Rusije je da Savet bezbednosti još jednom potvrdi podršku Dejtonskom sporazumu i da se najoštrije osude svi zločini počinjeni tokom svih sukoba u bivšoj Jugoslaviji, javlja „Srna“.

S druge strane, Srbija će se najverovatnije danas još jednom, drugim pismom u poslednjih 10-ak dana, obratiti članicama Saveta bezbednosti kako bi ukazala na pogubnost i štetnost britanske rezolucije o Srebrenici, koja neće doneti ništa dobro ni Srbiji, ni celom regionu.

Beograd će obavestiti članice Saveta bezbednosti da je i novi predlog rezolucije Velike Britanije neprihvatljiv za Srbiju, jer su u tekstu napravljene samo kozmetičke izmene i praktično samo smanjen broj upotrebe reči „genocid“.

U pismu Srbije biće navedeno da britanski nacrt rezolucije baca anatemu na celi srpski narod i da bi bilo pogubno da se ovakvim potezom Srbi istorijski označe kao genocidna nacija.

Gotovo je izvesno da će britansku inicijativu podržati još dve stalne članice Saveta bezbednosti — SAD i Francuska, a London se uzda i da će predstavnici Čada, Jordana, Litvanije, Malezije i Novog Zelanda u Savetu bezbednosti podići ruku za usvajanje dokumenta.

Tako je, kako se dodaje, trenutni odnos snaga u SB 8:7 za britansku inicijativu, što znači da bi rezolucija Londona prošla sa tesnom većinom.

Za usvajanje dokumenata u Savetu bezbednosti potrebno je da glasa osam od 15 članica Saveta bezbednosti pod uslovom da nijedna od stalnih članica ne uloži veto.

Izvor Sputnjik, 28. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u