POSTAVLjEN KRST NA SLANOJ

Pitanje je samo je li neko provjerio da li je do sada srušen, ili...

Pitanje je samo je li neko provjerio da li je do sada srušen, ili u stilu Kju Kuks Klana zapaljen?

Prije sedam dana naše televizije i drugi elektronski mediji, nisu objavili kao udarnu vijest da je na mjestu istinske plave grobnice srpskog naroda na ostrvu Pagu, postavljeno jedino dostojno i ozbiljno spomen-obilježje žrtvama iz 1941. godine.

Frontal već dugo prati oživljavanje sjećanja na jasno objašnjenje zašto Srba nema više u današnjoj Neovisnoj Republici Hrvatskoj, kao što ih je trebalo nestati u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj Ante Pavelića. Problem je samo što to ne slijede srpske vladine i nevladine institucije.

Istim jednim takvim drvenim krstom je obilježeno po prvi put u istoriji stvarno mjesto logora Jadovno, što je istovremeno obilježilo i prekid saradnje udruženja Jadovno 1941. iz Banje Luke, sa Srpskim narodnim vijećem i drugim hrvatolikim institucijama u Neovisnoj Republici Hrvatskoj. Njima su riječi kao genocid, nastavak genocida ili prosto hapšenje ljudi zbog nošenja srpske zastave – neprimjerene.

Puno toga je ovdje napisano o Jadovnu, a takođe i o Slanoj, da svako ko ima i malo soli u glavi može upotrijebiti pretraživač i saznati sve što ga zanima, ukoliko do sada ne zna. A grijeh je prema sebi samom to ne znati.

Pogotovo to da je kamena spomen-ploča postavljena na Slanoj prvi put nakon 1991. godine dva puta lomljena, a da to nije prenio ni jedan ozbiljan medij u srpskom prostoru. Zato sada treba paziti na drveni krst.

Frontal donosi ovo saopštenje udruženja Jadovno 1941. da bi podgrijalo vatru, jer u našim medijima ona nikad nije dostojno ni rasplamsana. Dugujemo to svim našim precima nevino stradalim u genocidu koji je prethodio Jasenovcu.

Ono što naše televizije nisu prenijele kao udarnu vijest

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, potomci jadovničkih žrtava okupljenih oko udruženja građana „Jadovno 1941.“, blagoslovom Njegovog preosveštenstva Episkopa gornjokarlovačkog G. Gerasima, započeli su svoje sabranje u petak 19-og juna 2015. godine u popodnevnim časovima u hramu Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, gdje je uz prisustvo velikog broja vjernika osvećen krst koji su potomci žrtava donijeli iz Banjaluke.

Potom je Domu kulture održana promocija knjige (H)Istorija osušene zbilje, autora Nikole Kopca, koja je svjetlost dana ugledala zahvaljujući izdavaču UG „Jadovno 1941.“

U subotu 20-og juna kod Šaranove jame, parastos za sve pravoslavne Srbe pobijene u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag, služili su sveštenici Mitropolije beogradsko-karlovačke i Eparhija braničevske, valjevske, bihaćko-petrovačke i gornjokarlovačke.

Predsjednik Udruženja građana „Jadovno 1941“ Dušan J. Bastašić, zahvalio se Episkopu G.Gerasimu na blagoslovu da se šestu godinu za redom obilježi Dan sjećanja na Jadovno 1941. On je podsjetio sve sabrane na te strašne dane u kojima je na najsvirepiji način pobijeno više od 40.000 ljudi, među kojima je bilo preko 38.000 srpskih žrtava.

Nakon parastosa dio sabranog naroda uputio se mučeničkom stazom jadovničkom ka mjestu nekadašnjeg logora Jadovno na Velebitu. Na samom mjestu logora, pored časnog krsta koji su potomci žrtava postavili 2012. godine, parastos je služio sveštenik Eparhije braničevske Miloš Miščević.

Drugi dio hodočasnika, brodom iz Karlobaga otplovio je ka uvali Slana na ostrvu Pagu gdje su postavili krst u krvlju srpkih mučenika natopljenoj kamenoj pustinji a zatim nakon toga i u Metajnu, gdje je na lokaciji nekadašnjeg logora za žene i djecu po prvi put održan pomen.

Ovom molitvenom sabranju prisustvovali su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, sekretar u Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Republike Srpske Slavko Perić, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, predsjednik Srpskog demokratskog foruma u Hrvatskoj Veljko Džakula, sekretar Srpskog narodnog foruma iz Vukovara Zoran Kojić te potomci i poštovaoci žrtava iz Srbije, Srpske, regiona i dijaspore.

Izvor Frontal, 28. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u