PREDRAG ĆERANIĆ: AKO DAMASK PADNE U RUKE IDIL, BALKAN JE NAREDNO ŽARIŠTE

Potrebno je napraviti luk Banjaluka – Beograd – Skoplje i uspostaviti veze u medijskom,...

Potrebno je napraviti luk Banjaluka – Beograd – Skoplje i uspostaviti veze u medijskom, bezbjednosnom i političkom smislu između Makedonije, Srbije i Republike Srpske

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da je Balkan naredno žarište ako Damask padne u ruke Islamske države, jer će se dobrovoljci koji su iz balkanskih zemalja pristigli na sirijsko ratište vratiti kućama i nastaviti borbu za istu ideologiju.

„Ako zauzmu Damask, a to se od trupa ‘Islamske države’ očekuje i stimulišu se u tom smjeru, treba da očekujemo međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku koja bi za rezultat mogla imati lobiranje za međunarodno priznanje ‘Islamske države’. U tome će prednjačiti Turska i pojedine zapadne zemlje“, ocijenio je Ćeranić.

On je dodao da bi se u tom slučaju povratnici sa sirijskog ratišta borili pod „drugom zastavom“, odnosno djelovali u ime Al Kaide, s obzirom na planove za međunarodno priznanje „Islamske države“.

„Njihov prioritetan zadatak je stvaranje ‘velike Albanije’ koja bi trebalo da se u prvoj fazi proširi na račun Makedonije i Srbije, a u drugoj fazi i na teritoriju Grčke. Crna Gora će ostati pošteđena, jer je postigla dogovor sa NATO da na narednom NATO samitu dobije poziv u članstvo. Novi kalifat treba da očekujemo u Zakavkazju, gdje će se preko Turske prebaciti udarne grupe ‘Islamske države“, rekao je Ćeranić za makedonski portal „Pres 24“.

On je istakao da je bezbjednosno stanje na Balkanu zabrinjavajuće, te da će se nastaviti destabilizacija zapadnog Balkana, koji je „poligon za različite eksperimente“.

„Nove terorističke napade možemo da očekujemo na jesen“, napomenuo je Ćeranić.

Govoreći o suprotstavljanju terorističkim prijetnjama na Balkanu, Ćeranić je ocijenio da će se balkanske zemlje bezbjednosnim izazovima i prijetnjama s kojima su suočene moći oduprijeti na adekvatan način tek kada se međusobno uvežu, odnosno ostvare punu i iskrenu saradnju.

„U tom smislu potrebno je napraviti luk Banjaluka – Beograd – Skoplje. Mislim na mostove, odnosno veze u medijskom, bezbjednosnom i političkom smislu između Makedonije, Srbije i Republike Srpske“, ističe Ćeranić.

Govoreći o vezi između „buđenja“ radikalnog islama i „obojenih“ revolucija u arapskom svijetu, Ćeranić je istakao da su „obojene“ revolucije savremeni mehanizam kojim se ruši nepoželjna vlast, ali i država, koje počnu sa takozvanim nenasilnim protestima, a uvijek završe nasiljem.

„Šta je ostalo od Libije, Sirije, Ukrajine..? Gadafi je uzalud upućivao apele da se bori protiv Al Kaide. Iz vazduha Libiju je bombardovao NATO, a na kopnu Gadafijeve snage napadala je Al Kaida. I na snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada obrušio bi se NATO da nije ruskog protivljenja i ruske vojne baze u Tartusu. Snage sa kojima se Asadova vojska bori su Al Kaidin odred Al Nusra front, ali i jedinice novostvorene ‘Islamske države“, navodi Ćeranić.

On je napomenuo da je u svemu tome postojao zajednički interes zapadnih zemalja i radikalnih islamskih pokreta, što je za posljedicu imalo rušenje arapskih država na sjeveru Afrike – Libije, Sirije i Egipta, u kojem je nakon izborne pobjede „Muslimanskog bratstva“ izvršen vojni udar.

„Terorizam je danas u funkciji političkih i geopolitičkih sukoba“, istakao je Ćeranić, napomenuvši da su „Islamska država“ i „velika Albanija“ dvije spojene posude i da njihovo stvaranje treba posmatrati u kontekstu geopolitičkog odmjeravanja snaga između SAD i EU s jedne, i Rusije i Irana sa druge strane.

Izvor Pres, 30. 06. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u