SRBIJA SE NE ODUPIRE DIKTATU MMF: SKUPLjA STRUJA, OD JULA OTPUŠTANjA

U Pismu o namerama Vlade Srbije upućenom MMF-u navodi se da je, ukoliko bude...

U Pismu o namerama Vlade Srbije upućenom MMF-u navodi se da je, ukoliko bude potrebno, planirano da struja u Srbiji poskupi i u 2016. i 2017.

U Pismu o namerama Vlade Srbije upućenom MMF-u navodi se da je ukoliko bude potrebno planirano da struja u Srbiji poskupi i u 2016. i 2017. U pismu se takođe navodi da vlada počinje da sprovodi programe za rešavanje viška zaposlenih.

„Dodatne korekcije cena struje uslediće 2016. i 2017. godine, po potrebi, radi daljeg približavanja tih cena tržišnom niovu“, navodi se u Pismu o namerama Vlade Srbije upućenom MMF-u.

U Pismu, objavljenom na sajtu vlade, se najavljuje i da će, po završetku korporativnog restrukturiranja i fianansijske konsolidacije EPS-a, Srbija tražiti učešće manjinskog privatnog investitora za EPS, koji bi dodatno unapredio korporativno upravljanje, održivost preduzeća i obezbedio porofesionalno upravljanje firmom.

Ti planovi, kako je navedeno, biće sprovedeni tokom 2016. i 2017.

U Pismu se podseća da je početkom godine usvojen plan finansijskog restrukturiranja EPS-a, koji uključuje povećanje prihoda kroz efikasniju naplatu dugova, smanjenje gubitaka u prenosu struje, kao i da će od 1.avgusta uslediti povećanje cene struje od 12 odsto odsto, od čega je 7,5 odsto predviđeno za akcizu.

Vlada će u julu početi da sprovodi programe za rešavanje viška zaposlenih, a predlog zakona o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru bi rebalo da usvoji vlada, stoji u vladinom Pismu o namerama upućenom MMF-u.

„U julu 2015. počećemo da sprovodimo ciljane programe za rešavanje viška zaposlenih, a sve kako bismo postigli uštedu u godišnjoj masi zarada jednaku uštedi ostvarenoj smanjenjem broja zaposlenih u konsolidovanom sektoru države za pet procenata“, piše u dokumentu koji je objavljen na sajtu Vlade Srbije.

U Pismu se navodi da će vlada tokom ove godine nastaviti da primenjuje pravilo po kome se na svakih pet oslobođenih radnih mesta može uposliti jedna osoba. Nacrt zakona o platama koji će utvrditi princip jednake zarade za istu vrstu poslova u svim sektorima trebalo bi da stupi na snagu u septembru.

„Svakom zaposlenom u konsolidovanom sektoru države će biti dodeljen „hipotetički“ platni razred unutar novog sistema zarada, a rok i modaliteti za prelazak na nov sistem biće određeni tokom 2015. godine“, navodi se u Pismu o namerama.

Izvor Tanjug, 30. jun 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u