DRUGA SRBIJA PROTIV TREĆE SRBIJE

Lider trećesrbijanaca Miroslav Parović pozvan na saslušanje u policiju po krivičnoj prijavi šefa Kanvasa...

Lider trećesrbijanaca Miroslav Parović pozvan na saslušanje u policiju po krivičnoj prijavi šefa Kanvasa Srđe Popovića

Pošto se radi o optužbama za jedno od najtežih krivičnih dela, kakvo je rušenje ustavnog poretka, zahtevali smo od tužilaštva da pokrene istragu zbog uznemiravanja javnosti

Prošlo je više od pola godine od prošlog decembra, kada su lideri političke stranke Treća Srbija javno optužili bivšeg vođu Otpora Srđu Popovića da priprema državni udar u Srbiji i planira nasilno zauzimanje zgrade NIS-a u Novom Sadu. Upravo sada pred državnim organima počinje rasplet ovog javnog obračuna između predsednika Treće Srbije Miroslava Parovića i Srđe Popovića, jednog od lidera „druge Srbije“ i osnivača Centra za primenjenu nenasilnu akciju i strategije, poznatijeg kao Kanvas. Parović i njegovi saradnici su u više navrata tražili da se zabrani delovanje Kanvasa u Srbiji.

– Pozvan sam iz Policijske uprave Novi Sad da u toku ove nedelje dam iskaz po krivičnoj prijavi koju je NVO Kanvas podnela protiv potpredsednika Treće Srbije Miroja Jovanovićai mene kao predsednika. Nas terete da smo uznemiravali javnost i širili paniku, tako što smo na konferenciji za medije 11. decembra izneli saznanja da Kanvas i Srđa Popović učestvuju u pripremama političke destabilizacije Srbije, ali i čitavog regiona, to jest onih država koje se nalaze na trasi evropskog koridora 10. Na pomenutoj konferenciji i kasnije u javnim nastupima ukazivao sam da je Kanvas zvanično stavljen na listu terorističkih organizacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i to da su Popović i ekipa aktivno radili na podizanju revolucija u Srbiji, Gruziji, Ukrajini, Egiptu i mnogim drugim državama širom sveta – objašnjava Parović za „Politiku“.

Izvršni direktor Kanvasa Srđa Popović ističe za naš list da su krivičnu prijavu protiv Parovića i Jovanovića podneli nekoliko dana posle njihove konferencije za novinare.

– Treća Srbija optužila je mene i moju organizaciju za „pripremanje državnog udara“. Pošto se radi o jednom od najtežih krivičnih dela, kakvo je rušenje ustavnog poretka, zahtevali smo od tužilaštva da pokrene istragu zbog uznemiravanja javnosti. Dugo smo živeli u jednom vremenu, devedesetih godina, gde je bilo moguće da neko zarad političkih poena ili prosto da bi bio u novinama, optužuje ljude za najstrašnija krivična dela. Činjenica je da je tužilaštvo postupilo po krivičnoj prijavi i da će gospoda iz Treće Srbije sada morati da iznesu dokaze za svoje neverovatne tvrdnje, pokazuje da se Srbija promenila i da postaje normalnija zemlja – poručuje Popović, jedan od bivših lidera Otpora i petooktobarske revolucije.

Predsednik Treće Srbije, međutim, ističe da stoji iza svih izjava koje je je do sada dao i da je lično veoma zadovoljan zbog toga što ga je Kanvas tužio.

– Konačno ću imati prilike da pred nadležnim državnim organima otvorim pitanje spaljivanja Skupštine 5. oktobra 2000. i pitanje kriznih štabova koji su bili uvertira u pljačkašku privatizaciju. Imaću priliku da pitam nadležne državne organe da iznesu dokaze koji opovrgavaju moje tvrdnje da se regionu priprema opšta destabilizacija, posebno imajući u vidu terorističke napade u Zvorniku i Kumanovu, kao i političke demonstracije u Makedoniji, a koje veoma podsećaju na obojene revolucije koje je Srđa Popović preko Kanvasa organizovao – navodi Parović.

Za svedoke će, dodaje, pozvati ne samo ljude iz Srbije nego i iz UAE, Rusije, Ukrajine, Gruzije, Makedonije i drugih država u kojima su se dešavale obojene revolucije.

– Samo šira javnost može da pomogne u očuvanju mira i stabilnosti Srbije i u sprečavanju raznih mešetara da nam ponove spaljivanje Skupštine i drugih institucija. I baš zbog toga ovako javno istupam u nadi da će to pomoći očuvanju stabilnosti i suvereniteta Srbije – poručuje lider trećesrbijanaca.

Popović kaže da ne želi da ulazi u to da li je u pitanju Parovićeva politička igrarija ili samo potreba da se bude u medijima.

– Praksa je da, osim presude, koja može sadržati i zatvorsku kaznu, oni isprave štetu koju su naneli Kanvasu i javnosti, to jest objave izvinjenje ukoliko ne mogu da dokažu svoje tvrdnje, ili ako se planirano krivično delo, državni udar, nije dogodilo. Oni su u decembru najavili da će upasti u zgradu NIS-a u naredna dva meseca – podseća Popović, koga je ugledni američki magazin „Forin polisi“ pre četiri godine uvrstio među sto vodećih mislilaca današnjice, ističući da je Kanvas greškom stavljen na listu terorističkih organizacija u UAE i da su pokrenuli proces žalbe.

I s „Našima“ na sudu
Ovo nije prvi put da Srđa Popović traži zaštitu na sudu. Pre nešto više od godinu dana, organizacija „Naši“ stavila ga je na listu „30 najvećih srbomrzaca“ i sada je u toku proces koji Popović vodi protiv Ivana Ivanovića, predsednika „Naših“.

– Interesantno je da „Naši“ nisu više iznosili takve optužbe, od kada je počeo proces. Ali, spisak su svojevremeno odneli u Rusku ambasadu, a sada i organizacija Treća Srbija optužuje da navodno planiram upad u rusku firmu u Srbiji. Čak kažu da spremam i napad na ruske građane, ali su to već pitanja za te dve organizacije – ističe Srđa Popović, dodajući da je dobro što se jezikom mržnje desničarskih organizacija bave nadležni organi.

PAROVIĆ: TUŽE NAS AGENTI STRANOG UTICAJA
Od strane PU Novi Sad sam pozvan da u toku ove nedelje dam iskaz po krivičnoj prijavi koju je NVO KANVAS podnela protiv Miroja Jovanovića, potpredsednika Treće Srbije i mene kao predsednika.

U prijavi se teretimo da smo uznemiravali javnost i širili paniku tako što smo na konferenciji za medije 11. 12. 2014. izneli saznanja da KANVAS i Srđa Popović učestvuju u pripremama političke destabilizacije Srbije, ali i čitavog regiona, tj. onih država koje se nalaze na trasi evropskog koridora 10. Takođe, na pomenutoj konferenciji i kasnije na raznim medijskim nastupima sam ukazivao da je KANVAS zvanično stavljen na listu terorističkih organizacija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, kao i to da su Srđa Popović i ekipa aktivno radili na podizanju revolucija u Srbiji, Gruziji, Ukrajini, Egiptu i mnogim drugim državama širom sveta.

Kao savesni građani, potpredsednik Jovanović i ja smo se odazvali na poziv policije, i dali svoje izjave na određene okolnosti, sa predlogom da se smehotresne prijave S. Popovića odbace kao potpuno neosnovane.

Ponavljam da stojim iza svih izjava koje sam na tu temu do sada dao i lično sam veoma zadovoljan zbog toga što sam tužen od strane KANVAS-a jer ću konačno imati prilike da pred nadležnim državnim organima otvorim pitanje spaljivanja skupštine 5.10.2000., pitanje kriznih štabova koji su bili uvertira u pljačkašku privatizaciju tokom dvehiljaditih. Otvoriću i pitanje uloge mnogih još uvek aktivnih političara u svim tim dešavanjima, jer smatram da neko konačno mora da odgovara za sva zla koja su ovom narodu nanesena u toku dvehiljaditih.

Takođe, imaću priliku da pitam nadležne državne organe da mi iznesu dokaze koji opovrgavaju moje tvrdnje da se regionu sprema opšta destabilizacija, posebno imajući u vidu terorostičke napade u Zvorniku i Kumanovu, kao i političke demonstracije koje se dešavaju u Makedniji, a koje jako podsećaju na sve one obojene revolucije koje je Srđa Popović preko KANVASA organizovao.

Naravno, za svedoke ću zvati ne samo ljude iz Srbije nego i nadležne iz UAE, Rusije, Ukrajine, Gruzije, Makedodnije i drugih država u kojima su se dešavale obojene revolucije. Verujem da će i brojni stručnjaci za bezbednosna pitanja kao što su Miroslav Lazanski, Marko Nicović i mnogi drugi imati šta da kažu o delovanju ovih i sličnih grupa u Srbiji i regionu.

Kao političar koji voli svoju državu, ja sam nažalost svestan svih nedostataka i problema koje naše institucije imaju. Posebno su veliki problemi u segmentu državne bezbednosti zato što se institucije koje se tim pitanjem bave satanizuju već godinama unazad i vrlo se sitematski uništavaju. Nama se dešava da nam dron sa zastavom velike Albanije preleti stadion sa preko 30.000 ljudi, a ne smem ni da pomislim šta bi bilo da je umesto zastave bio eksploziv, stim da i sama zastava te terorističke tvorevine ima veću ubojitu moć od desetina kilograma eksploziva.

Zbog svega toga sam svestan da samo šira javnost može da pomogne u očuvanju mira i stabilnosti Srbije i u sprečavanju raznih mešetara da nam još jednom ponove spaljivanje skupštine i drugih institucija. I baš zbog toga ovako javno istupam u nadi da će moje istupanje pomoći očuvanju stabilnosti i suvereniteta Srbije. (Saopštenje Treće Srbije)

Autor Bojan Bilbija
Izvor Politika, 01. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u