RADOMIR PUTNIKOVIĆ: NE TRAŽIMO PRIJATELjE GDE IH NEMA

O Rezoluciji o Srebrenici i uticaju Bošnjaka u Londonu Ako rezolucija o Srebrenici prođe,...

O Rezoluciji o Srebrenici i uticaju Bošnjaka u Londonu

Ako rezolucija o Srebrenici prođe, to će imati katastrofalne posledice na buduće generacije. Imaće ogromne implikacije i na Kosovo. Zato treba sve učiniti da do toga ne dođe. Mislim da rezolucija neće biti izglasana. Da će Rusija da stavi veto, i to će biti kraj. Ali, bez obzira na to, mi treba da izrazimo revolt prema Britancima – stav je Radomira Putnikovića, srpskog lobiste koji bezmalo pola veka živi i radi u Londonu i koji je engleskoj političkoj eliti poslao 9.500 pisama ukazujući na neistine o Srbiji.

Koliki je realan uticaj bošnjačkih lobista na pokretanje britanske inicijative za rezoluciju o Srebrenici?
— Ličnosti koje su inicirale ovu rezoluciju su Arminka Helić i Pedi Ešdaun, tako da sve to treba gledati u jednoj široj konotaciji geopolitičkih planova SAD i Britanije. Kada govorimo o Britaniji, oni su u džepu Amerikanaca. Helićeva je potpredsednica jednog američkog društva u Londonu i savetnih i šef kancelarije Vilijema Hejga.

Da li su Bošnjaci zadrli toliko duboko u pore zapadnog establišmenta da Srbi pružaju uzaludan otpor?

— Otpor za naše ljude koji su patriotski raspoloženi nije uzaludan. Vredi se boriti. Nismo mi tako slabi, ali smo neorganizovani. Srpska dijaspora je dobrim delom uljuljkana i smatramo da smo matici dobri samo ako možemo da donesemo novac i ništa drugo.

Predsednik Nikolić tražio je od Rusije da stavi veto. Kako će se to odraziti na odnose sa Londonom?
— Ne treba se obazirati na to šta London misli, s obzirom na to da su ovom rezolucijom učinili vrlo lošu stvar prema Srbiji i hteli da srpski narod obeleže kao genocidan. Nikolićev postupak ocenjujem vrlo pozitivno.

Koliko srpsko lobiranje na Zapadu može biti efikasno dok balansiramo između Moskve i Vašingtona?
— Domaća politika, ovakva kakva je, dobra je. Smatram da imamo pravo da biramo i zadržimo prijatelje. Ako Srbija i Srbi žele da im Rusija bude prijatelj, zašto bi im neko diktirao drugačije. A, naravno, treba održavati dobre odnose sa svima. I sa Amerikom i sa Britanijom.

Da li će stav o rezoluciji u određenom smislu biti test za proveru prijateljstva svih država prema Srbiji?
— U međunarodnoj politici nema prijateljstva, sve se svodi na interes. I Rusi imaju svoj interes. Problem je što mi tražimo prijatelje tamo gde ih nema. Britanci nama nikada nisu bili prijatelji. Od njih nikada nemojte da očekujete fer-plej iako su tu reč izmislili. Uvek gledaju svoj interes, a to je ovoga momenta da se Srbi obeleže kao genocidan narod, jer onda mogu s njima da manipulišu i preko Međunarodnog monetarnog fonda i u raznim organizacijama. Za njih je veliki problem kad Dodik dođe i traži referendum. To je za njih anatema.

Kažete da su Srbi loši đaci istorije?
— To je tačno. Mi ne učimo na svojim greškama. Ni Britanci ne uče na svojim greškama, po četvrti put su u Iraku. Ali mi smo mali narod, i to je pogubno za nas i ne možemo da dozvolimo sebi greške. Smatram da bi trebalo na dan kada se bude odlučivalo o rezoluciji organizovati demonstracije ispred Britanske ambasade i usprotiviti se njenom usvajanju.

Autor N. Vukić
Izvor Novosti, 05. jul 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u