MERKELOVA GRČKOJ: OPRAŠTAMO DEO DUGA, NAPUSTITE EVROZONU?

Neće biti novog paketa pomoći Grčkoj, odnosno Nemci više ne žele da učestvuju ni...

Neće biti novog paketa pomoći Grčkoj, odnosno Nemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu

Nemačka kancelarka Angela Merkel predložiće da Grčkoj bude oprošten deo duga, ali i da Atina napusti evrozonu, tvrdi tiražni tabloid „Bild“.

List navodi da neće biti novog paketa finansijske pomoći Grčkoj, odnosno da Nemci više ne žele da učestvuju ni u kakvim novim kreditnim sistemima za Atinu.

Merkelova je, kako se ocenjuje, sklona da ponudi oproštaj dela duga i da pozove EU da pomogne Grcima kroz humanitarne donacije, a u obnovi ekonomije Atina će imati na raspolaganju evropske fondove.

Kako se sad spekuliše, Merkelova smatra da bi grčki povratak na drahmu dugoročno bio isplativ, s obzirom na to da bi slabija valuta značila lakši izvoz grčke robe i povećani broj turista, što bi omogućilo otvaranje novih radnih mesta.

Mediji su već najavili da će grčki premijer Aleksis Cipras danas na sastanku šefova evrozone predstaviti novi predlog za rešavanje grčke krize, koji, navodno, uključuje zahtev da se Grčkoj otpiše 30 odsto duga.

Međutim, grčki dnevnik „Katimerini“ navodi da se od 18 premijera ili šefova država evrozone čak 16 protivi otpisu dugova. Oni žele da Grčka bude izbačena iz monetarne unije.

Najbliže saveznike Cipras bi mogao pronaći u premijerima Francuske i Italije, Manuelu Valsu i Mateu Renciju, koji i dalje žele da se postigne dogovor, čak i ako to uključuje otpis grčkih dugova.

Izvor Sputnjik, 07. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u