HVALA RUSIJI: VETO SRUŠIO REZOLUCIJU O SREBRENICI

Čurkin: Britanski nacrt izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Pauer: Glasanje Rusije nova mrlja...

Čurkin: Britanski nacrt izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Pauer: Glasanje Rusije nova mrlja na reputaciju SB

Ruska federacija glasala je protiv britanske Rezolucije o Srebrenici, čime je sprečila njeno usvajanje u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Predstavnici 10 zemalja su podržali rezoluciju, četiri zemlje su bile uzdržane, a ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je bio protiv.

Čurkin je na sednici rekao da bi usvajanje ove rezolucije bilo kontraproduktivno.

„Ukoliko stavite ovaj dokument na glasanje, Rusija će glasati protiv“.

„Britanski nacrt nije konstruktivan i izaziva sukobe, optužuje samo jedan narod. Takav pristup je politički motivisan, nije legitiman i ne služi napretku u BiH“, istakao je Čurkin.

Američka ambasadorka u UN Samanta Pauer ocenila je da je glasanje Rusije nova mrlja na reputaciju Saveta bezbednosti.

Predstavnik Velike Britanije, zemlje predlagača rezolucije, istakao je da je bilo žrtava na svim stranama.

„Ovaj nacrt ne optužuje srpski narod, već podstiče pomirenje, a priznanje prošlosti je preduslov za to“, rekao je britanski ambasador.

Kina je pre sednice predložila da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi rezolucije o Srebrenici.

Zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti pokušavaju da naprave „kompromisni tekst“ rezolucije o Srebrenici.

Od početka smo želeli da se rezolucijom izrazi podrška Dejtonskom procesu, rekao je Gatilov, prenosi Sputnjik.

„Vraćati se iznova na svu tu priču i određivati ko je kriv za genocid, štaviše, svaljivati krivicu na čitav narod, konkretno Srbe, smatramo kontraproduktivnim“, naglasio je on.

Predstavnici Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država su pre sednice uputili ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sedmi predlog teksta nacrta rezolucije o Srebrenici.
Kako navodi „Sputnjik“, reč je o prerađenim delovima šestog predloga rezolucije oko kojeg u utorak nije bilo saglasnosti, pa je sednica ovog tela UN odložena tri puta.

UZDRŽANI: NACRT REZOLUCIJE NE DOPRINOSI POMIRENjU
Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN koji su bili uzdržali prilikom glasanja o britanskoj rezoluciji o Srebrenici navode da taj dokument nikako ne doprinosi pomirenju.

Među uzdržanima bila je i Kina, čiji ambasador je još juče zatražio da se nastave konsultacije dok se ne pronađe zajednički jezik u vezi s rezolucijom, dok je ambasador Venecuele istakao da se njegova zemlja uzdržala od glasanja smatrajući da tekst rezolucije nije bio izbalansiran.

Ovog stoga, obrazložio je, što tekst pripisuje odgovornost samo jednoj strani za zločin u Srebrenici“.

„Ne može se krivica pripisati jednom narodu, jer zločin su počinile grupe ekstremista“, poručio je on.

Diplomatski predstavnik Venecuele pri UN je primetio da nacrt rezolucije nije imao podršku ni u regionu, zbog čega njegova zemlja, kako je rekao, veruje da ne bi doprinela pomirenju već bi dovela do daljih podela u BiH.

„Ujedinjene nacije treba da rade na jačanju saradnje u regionu i na pomirenju svih strana“, zaključio je predstavnik Venecuele.

Ambasador Angole je kazao da se uzdržao od glasanja jer se ne slaže sa tekstom nacrta rezolucije, jer nije uzeto u obzir na isti način više hiljade žrtava masakara na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Angola je, kako je rekao, očekivala tekst koji bi doprineo pomirenju u regionu, predloženi tekst nikako ne bi doprineo „tekućem, krhkom procesu pomirenja“, već bi imao negativan uticaj na napore političara regiona u cilju jačanja saradnje.

Angola je, takođe, dodao je, očekivala da finalni nacrt rezolucije odslikava kompromis svih članica Saveta bezbednosti UN, ali se u njemu nisu prepoznale sve zemlje članice.

Za ambasadora Nigerije nesporno je da svet ne sme zaboraviti žrtve masakra u Srebenici, njegova zemlja podržava da 11. jul bude uspostavljen kao Međunarodni dan sećanja na žrtva, ali je građanima regiona poručio da ostave prošlost i okrenu se budućnosti.

Rekao je i da se Nigerija zalaže za razvoj institucija koje bi sprečile genocid, dodajući da u tome mora biti pojačana regionalna i globalna saradnja.

Podsetio je takođe da je u Nigeriji borba protiv nekažnjivosti zločina nacionalni prioritet i založilo se za jačanje globalnih akcija na tom planu.

NIKOLIĆ: RUSIJA POKAZALA DA JE PRAVI I ISKRENI PRIJATELj
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je povodom ruskog veta na predlog Rezolucije o Srebrenici izjavio da je danas veliki dan za Srbiju i da je Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.

Nikolić je u pisanoj izjavi medijima rekao da je veliki dan za Srbiju ne samo zato što je sprečeno bacanje ljage na ceo srpski narod, u pokušaju da se proglasi genocidnim, već zato što je danas Rusija pokazala i dokazala da je pravi i iskren prijatelj.

„Prijatelj koji zna da ceni prave vrednosti i koji dobro dobrim vraća“ podvukao je Nikolić.

„Nisu pojedine zemlje danas pokušale da anatemišu Srbe, zato što su stvarno počinili genocid. Danas je trebalo kazniti Srbe zato što nisu pristali na ucene i ultimatume. Zato što su odoleli pritiscima da se uvedu sankcije Rusiji i zato što beskopmpromisno poštuju istinu i pravdu“ rekao je predsednik Srbije.

Kako je naveo u Srebrenici se desio užasan zločin koji je osudila cela Srbija.

„Zločini su se desili tokom, ratnih dešavanja devedesetih i pojedinci ili grupe pojedinaca su u njemu činile zločine. Muslimanske snage Bosne i džihadisti hladnokrvno su ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica. Sravnjeno je sa zemljom 39 sela u tom području“ ukazao je Nikolić i dodao:

„Rezolucija koju je predložila Velika Britanija i koja je imala do podnošenja nekoliko verzija, a podneta je čini se najdrastičnija, imala je za cilj da samo jedan, srpski narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera“.

Predsednik Srbije je okarakterisao paradoksalnim pokušaj da narod koji je bio žrtva genocida i progona tokom Drugog svetskog rata, koji je zarad mira i slobode čitavog sveta, žrtvovao trećinu svog stanovništva tokom Prvog svetskog rata, koji je proglasio svog krvnika za brata i prigrlio ga, odrekavši se sopstvene državnosti, bude označen kao genocid.

„Čak i da je takva paradoksalna odluka bila doneta, Srbija ne bi bila ogorčena, niti bi se svetila i mrzela. Te osobine jednostavno nisu imanentne srpskom narodu. To je narod sposoban da voli i prašta, a ne da mrzi i gazi. Srbija ostaje posvećena pomirenju, miru i stabilnosti u regionu i snaženju prijateljstva širom sveta“ poručio je predsednik Srbije.

SUBAŠIĆ: REZOLUCIJU TREBALO USVOJITI ZBOG ISTINE
Predsednica udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić kaže da nije razočarana ishodom glasanja o britanskoj rezoluciji o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN, ali da joj je žao što nije usvojena radi istine, pravde i poverenja.

Subašić naglašava da Rusija, čiiji je veto danas bio presudan u Savetu bezbednosti, 20 godina smatra da su ratni lideri bosanskih Srba kojima se sudi u Haškom tribunalu Radovan Karadžić i Ratko Mladić „narodni heroji“.

„Neka ih bude sram i stid“, poručila je u izjavi agenciji Fena i izrazila žaljenje što se Rusija, kako tvrdi, konstantno meša u unutrašnje stvari BiH i dve decenije „šalje neistinu Evropi o BiH, a verovatno je svesna toga da deo odgovornosti za genocid snosi i ona sama“.

Žao joj je, podvlači, što rezolucija nije usvojena radi istine, pravde i poverenja jer, kako zaključuje „naša deca moraju da žive na ovim prostorima“.

DURAKOVIĆ: PORAŽENA JE SVETSKA PRAVDA
Neusvajanje britanske rezolucije o Srebrenici zbog ruskog veta u SB UN, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković nazvao je porazom svetske pravde uspostavljene kroz Međunarodni sud pravde u Hagu.

Za Durakovića, ipak, postoji „tračak nade“, jer je većina zemalja bila za rezoluciju, u odnosu na Rusiju koja je, prema njegovom mišljenju, stavila veto „zbog Srbije i drugih interesa“.

„Verujem da Rusi nisu pomislili nijedne sekunde ni na žrtve, ni na genocid, jednostavno su to dogovorili sa Srbijom, ali je Rusija ostala usamljena u toj odluci, što govori o izolovanosti nekih zemalja koje ne prihvataju ni sudske presude“, rekao je Duraković agenciji Fena.

Prvi čovek Srebrenice je dodao da Bošnjaci „nisu nešto posebno izgubili“, već da je „izgubio svet“.

„Mi ćemo živeti još kratko vreme ali će svet, a posebno Srbija, morati pre ili kasnije istinu pogledati u oči“, poručio je Duraković.

DODIK: RUSIJA NIJE DOZVOLILA PROBLEMATIZOVANjE STANjA U BIH
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je danas da Rusija nije dozvolila da se eventualnim usvajanjem britanske rezolucije o Srebrenici problematizuje situacija i pojačaju podele u Bosni i Hercegovini, javlja Radio televizija Republike Srpske.

Britanska rezolucija u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nije „prošla“ – Rusija je uložila veto, za rezoluciju je glasalo 10 članica, a uzdržane su bile Kina, Nigerija, Venecuela i Angola.

POPOVIĆ: SPREČEN POKUŠAJ RUŠENjA REPUBLIKE SRPSKE
Stavljanjem ruskog veta na predlog britanske rezolucije u Savetu bezbednosti UN sprečena je namera pojedinih zapadnih zemalja da se Srbi označe kao genocidni, ali i „njihov pokušaj da sruše Republiku Srpsku“, smatra predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović.

„Ovim istorijskim činom, sprečena je namera pojedinih zapadnih zemalja da čitavu srpsku naciju označe kao genocidnu, ali i njihov pokušaj da sruše Republiku Srpsku“, ističe Popović.

On smatra da je Rusija stavljanjem veta još jednom dokazala da Srbija nema bližeg i iskrenijeg saveznika i prijatelja od te zemlje.

Pravi i iskreni prijatelji prepoznaju se po tome što su uz nas onda kada je najteže, navodi Popović.

On se zahvalio Rusiji, ruskom narodu, i predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, „za podršku koju ova zemlja pruža Srbiji u trenucima kada je njena budućnost najugroženija“.

„SNP sa zadovoljstvom ističe da je na vreme obavestila srpsku javnost o spremnosti Rusije da zaštiti naše interese po pitanju Srebrenice i da ne dozvoli da srpski narod u budućnosti nosi krst genocidnog naroda“, piše Popović.

On je poručio da je ta stranka bila sigurna u to da će Rusija, kao i uvek u istoriji, biti uz srpski narod. „Za sve one koji su sumnjali u spremnost Rusije da stane u zaštitu Srbije, poručujemo da Srbija i Rusija nikada u prošlosti nisu, niti će u budućnosti, trgovati svojim prijateljstvom“, zaključio je Popović.

HAMOND: VEOMA SMO RAZOČARANI NEUSVAJANjEM REZOLUCIJE
Britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond izrazio je danas veliko razočaranje zbog toga što u Savetu bezbednosti UN nije usvojen predlog britanske rezolucije povodom obeležavanja 20 godišnjice od događaja u Srebrenici.

„Veoma smo razočarani što je na našu rezoluciju povodom obeležavanja dvadeset godina od događaja u Srebrenici danas stavljen veto“, rekao je Hamond, kaže se u saopštenju koje je Tanjugu dostavljeno iz britanske ambasade.

„Mi smo imali tri cilja: da obeležimo godišnjicu i setimo se žrtava genocida u Srebrenici i žrtava na svim stranama tokom konflikta u Bosni i Hercegovini; da apelujemo na postizanje pravde za sve, kao i na pomirenje; i da iz ovih tragičnih događaja izvučemo lekcije za Ujedinjene Nacije.

Prema rečima britanskog ministra, rezolucija nije upirala prst krivice ni u koga, niti je trebalo da ponovo izazove bolne podele.

Neusvajanje rezolucije je ponižavajuće za porodice žrtava i preživele iz Srebrenice, naveo je Hamond i dodao da je istinsko pomirenje zahteva suočavanje sa prošlom realnošću na svim stranama, i odlučnost da se, zbog budućnosti, iz toga izvuku pouke.

„Imamo obavezu prema svima onima koji su u ratu izgubili svoj život, da zajedno radimo na izgradnji bezbedne i prosperitetne Bosne i Hercegovine“, zaključio je Hamond.

JOKSIMOVIĆ: IZMEĐU RUSIJE I ZAPADA SVE MANjE RAZUMEVANjA
Direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović danas je, povodom ruskog veta na predlog Rezolucije o Srebrenici, rekla da ne možemo biti zadovoljni što se kao region samostalno ne borimo za pomirenje i istakla da je ova tema u Savetu bezednosti UN pokazala sve jaču produbljenost u odnosima Istoka i Zapada.

Kada govorimo o regionu, prvenstveno se moramo suočiti sa činjenicom da posle 20 godina nismo u stanju da se samostalno borimo sa reliktima prošlosti, da se samostalno borimo sa pomirenjem i problemima sa kojima smo suočeni više od 20 goidna, rekla je Joksimović Tanjugu.

U tom smislu, kako je rekla, ne možemo biti zadovoljni.

„Međutim, ako govorimo šire, u kontekstu Ujedinjenih nacija, moramo reći da je ovo jedna od tema koja je pokazala da postoji sve jača produbljenost u odnosima Istoka i Zapada“, rekla je Joksimović.

Ovo je, kako je navela, nadišlo aktuelno pitanje odnosa Srbije i BiH odnosno pitanje same rezolucije, jer produbljuje jaz između Istoka i Zapada koji se demonstrira u svim segmentima, između ostalog, u ovom trenutku i pred UN.

Joksimović podseća da je tema veta bila mnogo prisutnija tokom Hladnog rata, a u međuvremenu je bio sredstvo koje se retko koristilo.

„U tom kontekstu, predstavlja neku vrstu iznenađenja odnosno pokazatelja da između Rusije i Zapada postoji sve manje razumevanja i sve više spremnosti da se ta vrsta nerazumevanja javno pokaže“, rekla je Jaksimović.

Izvor Novosti, 08. jul 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u