NOVE MARKALE, USRED BEOGRADA

NENAD POPOVIĆ Posle onih sarajevskih Srbija je izopštena iz sveta. Posle beogradskih Markala Srbija...

NENAD POPOVIĆ

Posle onih sarajevskih Srbija je izopštena iz sveta. Posle beogradskih Markala Srbija će biti izopštena iz budućnosti

Da li je to što jednako žalimo srpske i bošnjačke žrtve znak naše slabosti? Prepoznaje li neko u tome što jednako razumemo bol svake majke Srebrenice i svake majke Bratunca znake opasnog srpskog nacionalizma?

Onda se ponosim time što sam istovremeno i slab i sklon nacionalizmu. I još više sam ponosan zbog toga što ogromna većima građana Srbije ne deli žrtve na “naše” i “njihove” i što mrtvima u krvavim građanskim ratovima ne proverava ni veru ni naciju. Nisu srpske žrtve vrednije od bošnjačkih niti su bošnjačke vrednije od srpskih.

Plan da se 11. jula u centru Beograda organizuje skup ispred Doma narodne skupštine, kada će aktivisti nevladinih organizacija polegati na asfalt i simbolički priznati krivicu Srba za “genocid” predstavlja, duboko sam uveren u to, nove Markale, ali usred Beograda! Da sam cinik, pomenuo bih i to da je organizator tog skupa zaposlen kao službenik Bi-Bi-Sija, dakle, javnog servisa one zemlje koja je predlagač Rezolucije čiji je cilj da čitav srpski narod označi kao kao „genocidan i zverski”.

UVREDA ZA ŽRTVE
Deo velikog plana podrazumeva da se u isto vreme vrati točak istorije u devedesete godine prošlog veka, tako što će se u udarnim terminima svetskih medija emitovati izveštaji iz Srebrenice i Beograda, povodom dve decenije od zločina nad Bošnjacima. Primećujete li da nemam nikakav problem da događaje u Srebrenici nazovem zločinom koji su učinili pojedini pripadnici mog naroda? Isto kao što su pripadnici drugih naroda tokom rata u BiH činili zločine nad Srbima.

zeneucrnomsrebrenicaAli problem je u tome što će ti izveštaji i pripremljena Rezolucija insistirati na tome da se u Srebrenici dogodio genocid, dok će krupni kadrovi iz Beograda poslužiti kao konačna potvrda takve tvrdnje: da i takozvana građanska demokratska Srbija pruža legitimet toj beskrupuloznoj laži.

Za kreatore takvog scenarija, čak nije ni bitno što je i jedan od najpoznatijih lovaca na naciste i direktor Jerusalemskog centra “Simon Vizental” Efraim Zurof pre nekoliko dana izričito konstatovao da u Srebrenici nije bilo genocida. Nisu im bitne ni sramotne igre oko ratnog zločinca Nasera Orića, koji je upravo iz Srebrenice odlazio u srpska sela i činio zločine. Danas se Orić u sarajevu slavi kao heroj. Nije li najveća uvreda za srebreničke žrtve da je on izabran da im drži oreol?

Upravo će zato koordinacija između zapadnih političara, medija i dela beogradskih nevladinih organizacija predstavljati – nove Markale. Posle onih sarajevskih Srbija je izopštena iz sveta. Posle beogradskih Markala Srbija će biti izopštena iz budućnosti.

Zato me, i pored već viđenog, čudi takva količina licemerja i ostrašćenosti pojedinih nevladinih aktivista, jer su spremni da učestvuju u podloj podmetačini koja se priprema njihovoj zemlji. Oni, razume se, imaju pravo na svoje mišljenje i na svoje ležanje. Ali takva vrsta iznenadnog entuzijazma podrazumeva i minimalnu dozu poštenja. Jer, ako nisu ležali zbog Bratunca ili operacija “Oluja” i „Bljesak”, ako se nisu okupili i pomolili za stotine hiljada ubijenih u Jasenovcu i Jadovnu, onda je legitimno reći da oni nisu iskreni u svom nazovi performansu koji treba da predstavlja zapravo farsično suočavanje sa prošlošću.

ALI VIŠE NIJE ISTO
Zašto smatram da je reč o farsičnom performansu iako je povod mučni događaj iz naše ne tako daleke prošlosti? Zato što su oni samo deo novog plana koji će se sprovoditi po starim pravilima. Čak su i junaci mahom isti, poput Nasera Orića. Ponovo će se uneti seme mržnje i podela ne samo među Srbima već i u čitavom regionu kako bi taj veliki svet ka kome tako naivno srljamo sprao sa sebe svaku krivicu za svoje postupke koji su doveli planetu na ivicu svetskog rata.

dusanmasic e14108483719491Potrebno je, dakle, ponovo pronaći dežurne krivce. Potom ih opet treba zavaditi i zakrviti. Ovog vikenda bila je to Grčka, sledećeg smo na redu mi.

Ali jedna okolnost će sudbinski promeniti istorijsku reprizu koja se planira. Danas, za razliku od 1995. godine, Rusiju vodi Vladimir Putin. Današnja Rusija razume svaki deo tog velikog plana koji se odvija. I siguran sam da će Rusija pomoći Srbiji u onoj meri, u kojoj ona želi da pomogne sama sebi.

Zato sam spokojan, a moja savest je mirna, kada ne krijem da su mnogi Bošnjaci stradali u Sarajevu deleći sudbinu mnogih Srba koji su ostali u tom gradu. Ali danas u novom Sarajevu, u kom je živelo najviše Srba posle Beograda, njih gotovo i da nema. Hoće li Bošnjaci polegati zbog Srba na Baš Čaršiji, moleći ih da se vrate? Hoće li Hrvati ikada polegati na Trg Bana Jelačića, moleći za oproštaj žrtve Jasenovca ili zauvek proterane Srbe u zločinačkoj operaciji “Oluja”?

Odgovor unapred znate. Ali moja dužnost je da građani saznaju za veliku zamku koja nam se ponovo priprema, za njene protagoniste i za konačan ishod. Međutim, on će ovoga puta biti povoljan za nas jer smo danas pametniji, zreliji i imamo najmanje jednog moćnog saveznika.

Autor je predsednik Srpske narodne partije

Večernje Novosti

Politika
Pratite nas na YouTube-u