ŠTA JE NIKOLIĆ PISAO PUTINU: BALKAN ĆE BITI NA IVICI RATA

U ličnom obraćanju ruskom predsedniku, u koji je „Politika” imala uvid, predsednik Srbije kaže...

U ličnom obraćanju ruskom predsedniku, u koji je „Politika” imala uvid, predsednik Srbije kaže da nacrt britanske rezolucije vidi kao politički instrument, čiji će konačni ishod biti slabljenje pozicije Srbije i ugrožavanje stabilnosti regiona

„Ako ovom rezolucijom samo jedan, srpski, narod bude osuđen za, ni manje ni više, jedini genocid svetskih razmera, napori Srbije, Vlade Srbije i moji lični da ponovo živimo u miru, kao dobre komšije, biće uzaludni. Balkan će biti na ivici novog rata”, napisao je Tomislav Nikolić Vladimiru Putinu, tražeći od njega da upotrebi svoj autoritet kako bionemogućio da u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bude uveden nacrt rezolucije koji je pripremila Velika Britanija.

U ličnom obraćanju ruskom predsedniku, u koji je „Politika” imala uvid, predsednik Srbije kaže da nacrt rezolucije vidi kao „politički instrument, čiji će konačni ishod biti slabljenje pozicije Srbije i ugrožavanje stabilnosti regiona, koja je stvorena uz veliki trud i zalaganje svih nas”. Velika je nepravda, neistinito i neodgovorno, piše dalje Nikolić, svoditi užase genocida na ratni zločin koji je počinjen u Srebrenici. On je podsetio i da su u Srebrenici, blizu nje i u njenoj okolini muslimanske snage Bosne i džihadisti koji su im se pridružili hladnokrvno ubili hiljade srpske dece, žena i starih lica, te da je sa zemljom sravnjeno 39 sela.

„Niko za to nije odgovarao, a samo u toj regiji je pobijeno skoro 5000 srpskih civila. Kako onda za njih tražiti pravdu, ko će za njih podnositi nacrte rezolucija SB UN? Sa teritorija Hrvatske i Kosova i Metohije proterano je skoro 500.000 Srba sa vekovnih ognjišta. Ko će za njih da predlaže rezoluciju SB UN?”, navodi se u Nikolićevom pismu, a od ruskog predsednika se traži da interveniše i da se usprotivi postupcima „koji se usredsređuju na otvaranje starih rana, a ne na stvaranje osnove za bolju budućnost Balkana i istinskog pomirenja nacija koje su činile bivšu Jugoslaviju”. Svima nam je potrebna, zaključuje Nikolić u ovom obraćanju Putinu, blagovremena podrška mudrih i moćnih kako bismo uplovili u eru mira i razvoja.

Odluka Nikolića da od Rusije zatraži veto izazvala je polemiku u javnosti da li je imao pravo da to uradi ili je prekoračio svoja ustavna ovlašćenja. Ništa manje odjeka nije imalo ni njegovo obraćanje engleskoj kraljici. Taj njegov gest je u jednom delu javnosti naišao na zgražavanje, pa i podsmešljive komentare, jer je, navodno, obraćanjem Elizabeti Drugoj srpski predsednik pokazao da ne zna diplomatski protokol. Funkcioner Demokratske stranke Vladimir Todorić ocenio je da vlada snosi odgovornost za „skandal i sramotu” koju je Srbiji nanelo pismo Nikolića britanskoj kraljici.

Komentarišući ove napade na Nikolića, njegov savetnik za spoljnu politiku Ivan Mrkić kaže za naš list da sve do predsednikovog pisma Putinu nije bilo sasvim jasno šta Srbija hoće.

„Predsednik je osetio potrebu da vrlo razgovetno zatraži od predsednika Ruske Federacije da u glasanju upotrebi moć stalnog člana SB i da, ako je potrebno, vetom zaštiti srpski narod. On je preuzeo odgovornost i rizik za svoj potez. Da predsednik nije ovako postupio, sasvim je sigurno da ne bi bilo ovakvih reakcija na rezoluciju od strane pojedinih stalnih članica SB”, kategoričan je Mrkić.

On takođe ističe da ne stoje kritike da je predsednik Nikolić time prekoračio svoja ustavna ovlašćenja. Kako objašnjava, u Ustavu piše da on predstavlja Srbiju, a njegovi potezi su u skladu sa takvim njegovim ustavnim ovlašćenjem.

Nije neobično da jedan šef države piše drugom, kaže za naš list jedan bivši ambasador. On takođe objašnjava da nema ništa sporno u Nikolićevim pismima, pod uslovom da su ona poslata uz odobrenje vlade.

„Što se tiče načina pisanja, to je korektno uradio, jer je običaj da se pisma šalju na maternjem jeziku uz prevod. Pismo se dostavlja našem ambasadoru u toj zemlji, a on ga odnosi u MSP te zemlje, koje ga zatim dostavlja šefu države”, objašnjava naš sagovornik.

Autor J. Cerovina
Izvor Politika, 09. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u