VOJNA STRATEGIJA VAŠINGTONA: IMAMO PRAVO NA INVAZIJU NA SVE NESAVEZNIKE

„Ova Nacionalna vojna strategija odnosi se na potrebu suprotstavljanja revizionističkim državama, koje dovode u...

„Ova Nacionalna vojna strategija odnosi se na potrebu suprotstavljanja revizionističkim državama, koje dovode u pitanje međunarodne zakone

Američka Nacionalna vojna strategija je u rukama američke finansijske elite, a ne građana, dok odlučnost da SAD vladaju svetom kroz vojnu silu i ekstremno nasilje postaje kamen-temeljac američke moći.

Pentagon je 1. jula 2015. objavio Nacionalnu vojnu strategiju Sjedinjenih Američkih Država, postavljajući pitanja kako Amerika i njeni saveznici žele da oblikuju svet.

„Ova Nacionalna vojna strategija odnosi se na potrebu suprotstavljanja revizionističkim državama, koje dovode u pitanje međunarodne zakone, kao i nasilnim ekstremističkim organizacijama koje ugrožavaju trans-regionalnu bezbednost. Radimo sa saveznicima i partnerima na odvraćanju, negiranju, i — kada je neophodno — porazu potencijalnih državnih protivnika… Ključno za ove napore jeste jačanje naše globalne mreže saveznika i partnera“, stoji u dokumentu.

Komentarišući dokument Pentagona, američki publicista i istoričar Erik Zuese nagovestio je da termin „revizionistički režim“ u stvari znači — „svaka vlada koja nije saveznička“.

Izvor Sputnjik, 09. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u