HAJNER FLAŠBEK: PIŠTOLj NA ČELU ILI ŠTA SE DOGODILO SA GRČKOM?

Nemačka politika štednje je ugušila ideje solidarnosti i saradnje među narodima Evrope Mnogi me...

Nemačka politika štednje je ugušila ideje solidarnosti i saradnje među narodima Evrope

Mnogi me pitaju šta se to jutros dogodilo i kako je Cipras mogao da glasa za ovaj paket. Nemate puno izbora sa pištoljem prislonjenim uz glavu. Pretpostavljam da je nezadovoljstvo u Grčkoj ogromno i da će doći do raspuštanja parlamenta. Sve smo ovo već videli u slučaju Kipra i takođe se nije dobro završilo.

Grčka vlada nije imala izbora. Napuštanje evrozone nije bilo moguće, jer ona nema mandat za tu opciju. Nijedan novi mladi premijer na ovom svetu ne bi smeo da na sebe preuzme tako veliku odgovornost.

Neću se baviti detaljima sporazuma, jer oni nisu bitni. Taj dokument je, kao i svi prethodni, restriktivan. On će dodatno urušiti grčku ekonomiju, ako se ne desi neko čudo. Onda ćemo za nekoliko meseci opet konstatovati da u Grčkoj beda samo raste i da je Grčka kriva za sve.

Po ukupnom rezultatu jutrošnjeg sporazuma, treba odati priznanje Olandu i Renciju, koji su se borili i izgubili. Njihov pokušaj da se u sporazum ugrade mere ekonomskog rasta nije uspeo.

Ovi izuzetno naporni, ali suštinski besmisleni pregovori ključni su dokaz da se Evropa nalazi u najvećoj krizi u svojoj istoriji, nesposobna da promeni zacrtani kurs i razmisli o alternativama. Ovaj sporazum je od početka bio sporan, da bi na kraju pritisak samo malo popustio. Nema svesti da nam je potreban novi početak.

Juče i danas smo prisustvovali istorijskom događaju. Pamtićemo ga kao trenutak kada je zadrta i uskogruda nemačka politika pobedila Evropu, uprkos velikom otporu samih Evropljana i celog sveta. Nemačka politika štednje je ugušila ideje solidarnosti i saradnje među narodima Evrope.

Preveo Miroslav Marković
Izvor Flassbeck Economics/Peščanik, 13. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u