„ALO“ TVRDI: AGENT MI6 KOJI JE ORGANIZOVAO NEREDE U POTOČARIMA

Ovaj britanski agent je tokom juna bio u Bosni, a od 1. do 7....

Ovaj britanski agent je tokom juna bio u Bosni, a od 1. do 7. jula boravio je u Beogradu, pa se vratio u Bosnu, a odatle je pre dva dana otputovao u London

Penzionisani agent britanske obaveštajne službe MI6 Džordž Bazbi glavni je organizator nereda i pokušaja likvidacije premijera Aleksandra Vučića u subotu u Srebrenici, otkriva „Alo!“ iz izvora bliskih službama bezbednosti. Bazbi je pre napada na premijera u Potočarima boravio u Beogradu nedelju dana!

Kako saznajemo, Bazbijev zadatak je bio da, ukoliko Srbija ne podrži rezoluciju o Srebrenici, destabilizuje region, odnosno „zapali“ Balkan, gde je i jedna varnica i dalje dovoljna da izazove novi ratni požar.

– Ovaj britanski agent je tokom juna bio u Bosni, a od 1. do 7. jula boravio je u Beogradu, pa se vratio u Bosnu, a odatle je pre dva dana otputovao u London. Ovde se sastajao sa mnogim javnim ličnostima iz vremena ranijih režima. Bio je rado viđen gost ovih dana u nekim prestoničkim kafanama i kafićima, a baza mu je bila u hotelu „Hajat“.

Njegov je zadatak bio da osluškuje raspoloženje Srba povodom rezolucije koju je Velika Britanija predlagala i da, ako Srbija to ignoriše, organizuje nerede u regionu, ne prezajući ni od većeg broja žrtava.

Upravo je Bazbi preko svojih prijatelja u Bosni organizovao ne samo nerede u Srebrenici već i napad na premijera Vučića. Bazbijeva desna ruka u tome bio je upravo Naser Orić, koji je lično organizovao svoje ljude da napadnu premijera. Njih dvojica su i veoma dobri prijatelji, objašnjava izvor “Alo!” iz bezbednosnih struktura.

Inače, Bazbi ne samo da se dobro snalazi na ovim prostorima, već i odlično govori srpski jezik.

– Sa nekim ljudima, kao što je Ljubiša Buha Čume, postao je čak vrlo blizak. To ne i čudi jer je upravo Bazbi imao odlične kontakte sa zemunskim i surčinskim klanom, on ih je organizovao za mnoge likvidacije, sa njima je rušio Miloševića, a dovođen je u vezu i sa ubistvom Zorana Đinđića. Dakle, radi se o vrhunskom agentu MI6, koga je engleska kraljica 1996. godine odlikovala ordenom i plemićkom titulom – dodaje naš sagovornik.

Zanimljivo je da su veze engleskih špijuna sa šefovima srpske mafije počele kada je u britanskoj ambasadi u Beogradu radio upravo Bazbi.

Špijunsku karijeru započeo je u Bonu 1989. godine, a u Beograd je došao 1992. Posle službovanja u Beogradu, odlazi na mesto „head of MI6 station“, šefa MI6 u Beču, gde se nalazi njihov glavni špijunski štab za Balkan i srednju Evropu.

Naš izvor kaže da Bazbija u Beogradu pamte kao simpatičnog diplomatu koji je jedno vreme imao dobre veze sa SPS, a kasnije je postao jedan od najzaslužnijih za rušenje Miloševića.

– Osim sa Čumetom, Bazbi se lično poznaje i sa nekoliko kontroverznih biznismena, a na vezi je i sa nekim predstavnicima NVO sektora. Neke od njih on finansira u ime MI6, priča sagovornik „Alo!“.

O tome koliko se visoko u britanskim službama kotira Bazbi, svedoči i to što ga je kraljica Elizabeta Druga za novu 2015. odlikovala ordenom Arhangela Mihaila i Svetog Đorđa zbog zasluga za nacionalnu bezbednost koje je ovaj obaveštajac stekao u Pakistanu.

Engleski špijuni na Balkanu: Bazbi, Monkton, Vilson…
Osim Džorža Bazbija, najpoznatiji engleski špijuni koji haraju ovim prostorima su Antoni Monkton, bivši savetnik u britanskoj ambasadi u Beogradu, i Sajmon Vilson. Monkton rukovodi svim operacijam MI6 iz Beča, a Vilson je, zajedno sa Bazbijem, zadužen isključivo za Balkan, otkriva izvor „Alo!“. Koliko je Bazbi uključen u društvena zbivanja u Beogradu, najbolje govori to što je prošle godine imao sporednu ulogu u jednoj pozorisnoj predstavi.

Bazbi zbližio Orića i Čumeta
Prema izvorima iz službi bezbednosti, Ljubišu Buhu Čumeta je sa Naserom Orićem upoznao upravo Džordž Bazbi. Kako je „Alo!“ već pisao, Ljubiša Buha Čume je Oriću poklonio konja. U pitanju je vredan trkački konj, saznaje „Alo!“ od izvora iz bezbednosnih službi.

– Prema saznanjima službe, Buha i Orić se poznaju godinama. Bili su u različitim sumnjivim poslovima i jedan drugome su štitili leđa. Buha Oriću u Srbiji, a ovaj njemu u Bosni. Kako bi mu se zahvalio, Čume mu je pre nekoliko godina poklonio ni manje ni više nego trkačkog konja vrednog nekoliko hiljada evra – otkriva naš sagovornik.

Autor Svetlana Vojinović
Izvor Alo, 14. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u