SRMTONOSNI RIZIK ILI JEDAN NEMAČKI POGLED NA AMERIKU

VILI VIMER Izjave iz Amerike poneće nas kao bujica su nemački vlada i parlament...

VILI VIMER

Izjave iz Amerike poneće nas kao bujica su nemački vlada i parlament postali bezubi, dok zemljom vladaju tajni gremijumi

Najpre su dozvolili da po svetu trube potpuno anonimni šefovi američkog vazduhoplovstva, da bi se nešto kasnije pred Kongresom čuo glas šefa generalštaba američke armije. Po njima, Rusija je najozbiljnija pretnja za SAD. Čovek mora da protrlja oči na ovo jer ili nam dolaze divlja vremena ili smo još dublje zaglibljeni u blato savezništva (sa SAD) nego što i slutimo.

Vašington je spreman za tuču, pa i za više od toga. U međuvremenu, u Evropi stičemo neponovljiva iskustva sa vodećom silom NATO, saveza kome i sami pripadamo. Mi, koji smo nekad nastupali u cilju zajedničke odbrane, danas još samo proizvodimo ratove, donosimo jad velikom delu sveta i čudimo se kad očajni ljudi iz ratnih zona koje smo mi proizveli u nuždi beže kod nas. Oni gledaju kako su im upravo tamo odakle je ova bezdušna politika potekla vrata hermetički zatvorena – u Americi.

Iskustvo koje smo za proteklih 20 godina sticali sa velikim istočnim susedom Rusijom ni u kom slučaju ne odgovara onome što danas o Rusiji čujemo iz Vašingtona. Visoki američki zvaničnici na razgovorima kod nas zahtevaju da ih „verno sledimo“ kad je reč o odnosima sa Rusijom. Stvari se zaoštravaju. Čak je i papa tokom nedavne posete Balkanu otvoreno govorio o sledećem svetskom ratu.

Ovakve izjave iz Amerike poneće nas kao bujica, jer oni koji bi u našoj zemlji morali da grade mišljenje i volju za određene nacionalne interese tu državničku dužnost već duže vreme ne vrše. Vlada i parlament su postali bezubi, a umesto njih vladaju tajni gremijumi, koji nemaju nikakvu legitimaciju birača.

Povodom 25-godišnjice ponovnog ujedinjenja Nemačke, moji zemljaci morali bi da razmisle zašto se Amerika sa saveznicima još od Prvog svetskog rata namerila na Rusiju. Dr Frank Elbe, jedan od najbližih saradnika nekadašnjeg ministra inostranih poslova Genšera, pre par nedelja je u opširnom intervjuu ruskoj medijskoj kući Sputnjik skrenuo pažnju na to da najveći broj pokretača antiruske politike iz Vašingtona dolazi iz porodica koje imaju poreklo iz Rusije. Kakve to račune oni žele da namire preko naših leđa?

usaU kojoj meri je na Zapadu sve na prodaju, moglo je najbolje da se vidi na primeru puča u Kijevu 2014. godine. Retko se viđalo da je Zapad tako izdao svoje vrednosti kao u slučaju masakra na trgu Majdan, ili prilikom spaljenih žrtava u Odesi ili za vreme bedne instrumentalizacije žrtava iz aviona oborenog nad Ukrajinom.

Kakav smrtonosni rizik se pri tome preuzima, vidimo prilikom manevara NATO brodova pred vratima ruske crnomorske flote ili dok atomski bombarderi SAD lete u vazdušnom prostoru Ukrajine, kao i u operacijama poput one nazvane „Vrh koplja“, u kojoj su učestvovali i nemački vojnici, neposredno na ruskoj granici. Pitanje je kada će i u Moskvi da na svetlo izađu slične snage kao što je šef Generalštaba Vojske SAD. Dovoljna je greška jednog pilota zapadnog ili ruskog aviona, pa da se krene putem bez povratka, posle koga će diskusija o krivici ionako postati nevažna.

Autor je 33 godine bio poslanik vladajućih demohrišćana u Bundestagu, državni sekrtetar u nemačkom Ministarstvu odbrane i potpredsednik parlamentarne skupštine Oebsa. Jedan je od retkih nemačkih političara koji se 1999. godine izjasnio protiv nemačkog učešća u NATO bombardovanju Srbije.

Vesti

Svet
Pratite nas na YouTube-u