BRITANCI GUBE ŽIVCE ILI AMBASADOR KIF: SUMANUTE ANTIBRITANSKE TEORIJE ZAVERE

Sada je na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji...

Sada je na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji je bio i neka vrsta komemoracije i podrške za žrtve na svim stranama

Prvi put od kako su srpske medije preplavili tekstovi žestokih kritika protiv Velike Britanije, ambasador te države u Srbiji Denis Kif osvrnuo se u izjavi za RSE na očiglednu antibritansku kampanju. Podsećamo, medijski natpisi u kojima je Velika Britanija proglašavana za istorijskog neprijatelja srpske države, ali i u istom pravcu usmerene izjave nekih ovdašnjih političara, intezivirani su u toku rasprave o britanskom predlogu rezolucije o Srebrenici, koji je odbijen u Savetu bezbednosti UN. Sve što je pročitao, ambasador Kif opisuje kao izraz “teorije zavere”, te podvlači da je britanska politika prema Srbiji bila i ostala konzistentna:

— Mi podržavamo politiku reformi u Srbiji, usmerenu ka prijemu u Evropsku uniju, kao i pozitivnu ulogu koju Srbija igra u procesu pomirenja i boljih odnosa na Balkanu. Zbog toga smo podržavali odluku premijera Aleksandra Vučića da prisustvuje komemoraciji u Potočarima. Bili smo šokirani napadom koji su na njega sproveli neki ljudi. Mi imamo drugačiji pogled od Vlade Srbije u odnosu na predlog rezolucije iznete u Njujorku. Ali mislim da je zaista sada na Rusiji da objasni zbog čega su stavili veto na dokument koji je bio i neka vrsta komemoracije i podrške za žrtve na svim stranama, i koji naglašava potrebu da međunarodna zajednica zajedno radi na sprečavanju genocida u budućnosti”.

Medijske spekulacije su išle tako daleko da se prenosilo, i to u glasilima koja važe za vrlo bliska vodećim ljudima u srpskoj vlasti da je napad na premijera Aleksandra Vučića u Potočarima organizovao jedan od penzionisanih agenta britanskog MI6.

— Gledajte, ne želim da komentarišem sumanute teorije zavere – kratko se osvrće ambasador Kif.

On odbacuje i ocene po kojima Predlog rezolucije o Srebrenici nije bio dovoljno prodiskutovan u Ujedinjenim nacijama pre nego što je iznet na Savet bezbednosti. Podvlači da je taj dokument prošao proceduru koja je u Ujedinjenim nacijama uobičajena.

Zamolili smo ga da prokomentariše i potez predsednik Srbije Tomislava Nikolića, koji je zatekao sve koji iole poznaju osobenosti britanskog političkog sistema. Govorimo o Nikolićevom pismu kraljici Elizabeti, kojim ju je zamolio da i sama posveti pažnju rezoluciji o Srebrenici:

— Predsednik je slobodan da piše pisma i ništa osim toga ne mogu reći.

Posle svega, naglašava ambasador Kif, dobra vest je poseta članova Predsedništva BiH Beogradu:

— Premijerov poziv članovima Predsedništva BiH je veoma važan i pokazatelj je posvećenosti srpske Vlade pomirenju i boljim odnosima na Balkanu.

Takođe, ambasador Kif naglašava da Velika Britanija podržava otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom:

— Na bazi istinskog napretka. Vidimo ono što je urađeno, još puno toga treba da bude uradjeno i to nije jednostavno. Ali podržavamo otvaranje poglavlja za Srbiju čim ona bude spremna”.

Autor Miloš Teodorović
Izvor RSE, 21. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u