KLAN NULAND-KEJGAN UVLAČI SAD U NOVE SUKOBE

Kejgan izjavljuje da će postizanjem sporazuma o nuklearnom programu Iran postati opasan hegemon Američki...

Kejgan izjavljuje da će postizanjem sporazuma o nuklearnom programu Iran postati opasan hegemon

Američki neokonzervativci, a pre svih pomoćnica državnog sekretara za poslove Evrope i Evroazije Viktorija Nuland i njen muž Robert Kagan, ne samo što nisu odgovarali za razbuktavanje rata u Iraku, nego su dobili i mogućnost da pozivaju na novi rat na Bliskom istoku, piše izdanje „Konzorcijum njuz“.

Njihovo delovanje je, po svoj prilici, uslovljeno poslovnim interesima — njihovi rođaci povezani su sa vojno-industrijskim kompleksom SAD.

Neokonzervativci koji se zalažu za nasilno rešavanje globalnih problema igraju važnu ulogu u Beloj kući. Oni pokušavaju, pre svega, da postignu zaoštravanje situacije na istoku Ukrajine, piše Robert Peri u članku za „Konzorcijum njuz“.

Među njima je „jedan uticajni vašingtonski par“ — Robert Kejgan i Viktorija Nuland. Muž je poznati politikolog, jedan od osnivača spoljnopolitičkog projekta „Novi američki vek“, a žena je pomoćnica državnog sekretara za pitanja Evrope i Evroazije.

U jednom od svojih nedavnih tekstova za „Vašington post“, Kejgan je pozvao republikance koji su kritički nastrojeni prema iranskom nuklearnom sporazumu da budu aktivniji.

Prema rečima Roberta Perija, „Kejgan je zatražio punu privrženost neokonzervativnim ciljevima, uključujući zaoštravanje vojnih sukoba na Bliskom istoku, agresiju protiv Rusije i odstupanje od poreske discipline, kako bi se oslobodilo na desetine milijardi novih dolara za Pentagon“.

Kagan izjavljuje da će postizanjem sporazuma o nuklearnom programu Iran postati opasan hegemon, da Teheran pomaže režimu Bašara Asada u Siriji i da je povezan sa terorističkom organizacijom Islamska država. Političar poziva na neposredno vojno mešanje u ime „pravog hegemona — Sjedinjenih Američkih Država“. On se zalaže za to da SAD stupe u rat protiv Irana zajedno s Izraelom i Saudijskom Arabijom.

„Pitanje republikancima koji brinu zbog iranske pretnje glasi: šta bi mogli da učine da SAD imaju odgovornu strategiju?“, citira Peri Roberta Kejgana.

Neokonzervativce ne samo da nisu zvali da odgovaraju za prethodnu katastrofu u Iraku, nego su im ponovo dozvolili da agituju za rat, da čuvaju ključna mesta u vladi i da ostanu traženi eksperti, navodi autor.

Kejgan je „samo“ ideolog neokonzervativaca, ali s njim je čovek koji je sposoban da njegove ideje realizuje. Viktorija Nuland potpuno deli poglede svog supruga, a sada je posmatraju kao zvezdu u usponu u američkoj spoljnoj politici.

U članku se navodi da za „klan“ Kejgan-Nuland rat predstavlja porodični biznis. Robertov brat Frederik radi u Institutu za američko preduzetništvo, koji dobija značajan profit od širenja vojno-industrijskog kompleksa, tvrdi Peri.

Frederikova supruga radi na Institutu za izučavanje rata, koji takođe ima bliske veze s važnim ljudima u Pentagonu i obučava se na Bliskom istoku. Ali sada se institut zainteresovao za događaje u Ukrajini, navodi autor članka.

„Kako bi se otkrio ogroman uticaj neokonzervativaca, a posebno ’klana‘ Kaganovih, neophodno je pratiti novčane veze ratnog biznisa i biznisa koji taj rat prodaje. Kada su vojni proizvođači zadovoljni, zadovoljni su i analitički centri koji pozivaju na jačanje međunarodne napetosti“, zaključuje autor.

Izvor Sputnjik, 21. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u