FRANKO FRATINI: NE ŽELIMO DA PONOVIMO UKRAJINSKU GREŠKU SA SRBIJOM

Ni pod kojim okolnostima Brisel ne treba da vrši pritisak na Srbiju da bira...

Ni pod kojim okolnostima Brisel ne treba da vrši pritisak na Srbiju da bira između EU i Rusije

Normalizacija odnosa između Rusije i EU uz pomoć Srbije glavni je razlog zašto Brisel treba da radi na tome da ova balkanska država postane članica EU. To je izjavio bivši šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

„Dva faktora čine članstvo Srbije od suštinskog značaja za EU. Prvo, mi govorimo o najvećoj i najnaprednijoj državi u regionu Balkana. Ovo je faktor regionalne bezbednosti i stabilnosti, koji Evropa ne može da ignoriše“, rekao je Fratini.

Fratini je, međutim, istakao kao važno da se na Srbiju ne vrši preveliki pritisak, odnosno da se od nje ne zahteva da prebrzo prihvati zahteve za članstvo u EU.

Takođe, ni pod kojim okolnostima, Brisel ne treba da vrši pritisak na Srbiju da bira između EU i Rusije, uzimajući u obzir srdačne odnose Beograda i Moskve, poručio je Fratini.

Ukoliko se na Srbiju izvrši preveliki pritisak ili se ona primora da bira između budućeg članstva u EU i očuvanja srdačnih odnosa sa Rusijom, to bi moglo tu državu da dovede na ivicu katastrofe, kao što se dogodilo u Ukrajini, smatra Fratini.

EU je napravila veliku grešku kada je primorala Kijev da izabere između EU i Rusije, kazao je Fratini.

Da Brisel nije pritiskao Kijev da prekine svoje istorijske veze sa Rusijom, već radio na tome da Ukrajinu približi Evropi, u isto vreme dopuštajući Kijevu da ima poseban odnos sa Moskvom, ta država ne bi bila na rubu kolapsa, naveo je Fratini.

„Pokušaćemo da ne napravimo ovu grešku ponovo sa Srbijom“, dodao je Fratini.

Han: Srbija most između Moskve i Brisela
Srbija može da igra ključnu ulogu u razvoju boljih odnosa između Rusije i Evropske unije, izjavio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Srbija ima snažne istorijske veze sa Rusijom i stoga može da deluje kao „most povezivanja“ između Moskve i Brisela, rekao je Šulc, izvestio je Juronjuz, a preneo Sputnjik.

Srbija bi mogla da postane primer gde ideje i moralne vrednosti i Rusije i EU koegzistiraju i čak napreduju, zbog čega je važno da Brisel radi na tome da Srbiji bude odobreno članstvo u EU, dodao je Šulc.

Šulc, koji se upravo vratio iz posete Beogradu, rekao je da će EU i Srbija početi proces pridruživanja ove godine.

Izvor Tanjug/B92, 22. 07. 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u