MOJ DENISE, ILI ARGUMENTI ZA REFERENDUM U SRPSKOJ

NENAD KECMANOVIĆ Neće se referendumom destabilizovati Bosna, jer je ionako nestabilna, još manje “cijela...

NENAD KECMANOVIĆ

Neće se referendumom destabilizovati Bosna, jer je ionako nestabilna, još manje “cijela Evropa”, koju zaboli i za vas i nas

Kako javlja agencija Fena, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (na slici ispod) uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku povodom “antidejtonskih aktivnosti organa bosanskohercegovačkog entiteta RS”. Niti je Denis neka mnogo važna persona u bošnjačkom establišmentu niti sadržaj pisma donosi nešto novo u bošnjačkom antireferendumskom diskursu. Ipak, vrijedi ponešto reći povodom nekoliko akcenata.

“Najavljeni entitetski referendum o Sudu i Tužilaštvu države BiH kojim se žele uništiti državne pravosudne institucije i obaviti posljednja priprema za raspisivanje referenduma o antidejtonskoj i antiustavnoj secesiji bosanskohercegovačkog entiteta RS, koja je i kongresna odluka usvojena od vladajućeg SNSD u manjem entitetu, predstavlja nesagledivo opasno uzurpiranje nadležnosti države i krajnje opasno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”, navodi Bećirović u pismu upućenom Incku.

Niste shvatili, Denise, odnos između referenduma o kojem je nedavno odlučila Narodna skupština RS i referenduma koji je vladajuća SNSD najavila za 2017. Onaj prvi u vezi je sa uzurpacijom pravosudnih nadležnosti entiteta i zakazan je za jesen ove godine, a ovaj drugi u vezi je sa osamostaljenjem i predviđen tek za dvije godine. Jedini cilj oba referenduma jeste povratak na izvorni Dejtonski sporazum, odnosno da se Srpskoj vrate otete nadležnosti i povuku nametnuti zakoni. Ukoliko tvorci i potpisnici Dejtonskog sporazuma, uključiv i Bošnjake, napokon pokažu spremnost da poštuju Aneks 4, neće biti potrebe ni za jednim ni za drugim referendumom. Ukoliko ne – Republika Srpska će demokratskom odlukom naroda vratiti oteto i odbaciti nametnuto, odnosno striktno primjenjivati samo ono što piše u Dejtonskom sporazumu. Ništa „nesagledivo opasno”!

REFERENDUM JE POVRATAK DEJTONU
„Postojanje Suda i Tužilaštva BiH zasnovano je na Ustavu, jer su, između ostalih, tako potvrdile dvije institucije koje su garant zaštite Ustava BiH: Ustavni sud BiH i OHR”, veli Denis Incku.

Zaboravljate samo, Denise, da je i OHR i Ustavnom sudu (s tri stranca) naprosto istekao dejtonski rok trajanja još prije deset godina. Odnosno da je sve što su uradili nakon toga politički i pravno ništavno.

denisbecirovic“U suštini, riječ je o najopasnijem ugrožavanju mira od 1995. godine do danas i opasnom pokušaju unilateralnog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, poručuje poslanik Denis.

Naprotiv, Denise, u suštini je riječ o rekonstrukciji izvornog Dejtonskog sporazuma koji je unilateralno rušen od strane visokih predstavnika, počev od Vestendorpa, preko Petriča, do Ešdauna i dr., što je multilateralno podržano od “međunarodne zajednice”, a na bošnjačko veliko radovanje.

“Istina, ova avantura zagovornika separatizma odvijala bi se u neuporedivo drugačijim okolnostima i s promijenjenim omjerima snaga. (…) Snaga Dodikovih separatista je višestruko slabija nego što je to bio slučaj kada su te snage predvodili haški optuženici Karadžić i Mladić, koristeći oružje JNA kao ondašnje četvrte vojne sile u Evropi”, poručio je Denis.

Denis ode korak dalje od svog sunarodnika i istomišljenika Emira Suljagića, koji je referendum već proglasio “pozivom na rat” i, evo, procjenjuje odnos snaga na ratištu. Nije, Denise, JNA ’92. bila četvrta po snazi u Evropi, jer je već bila u raspadu, kao i SFRJ, dijelom i kratkovidom politikom vašeg nacionalnog vođstva. A građanski rat u BiH izbio je zbog muslimanske hegemonističke fantazije o najvećem pravu na zajedničku zemlju, u kojoj druga dva naroda i većina stanovnika treba da budu manje ravnopravni. To, Denise, a ne referendum, ostaje i do danas najveća opasnost po mir u BiH.

“BiH ima ubjedljivo više onih koji su spremni da je čuvaju demokratskim i pravnim sredstvima nego onih koji su spremni ustati protiv svoje domovine. Takođe, naša država ima i neuporedivo više prijatelja i saveznika širom svijeta nego što to imaju novopečeni separatisti”, navodi Bećirović.

Ne znam odakle vam to, Denise, da “naša” država BiH ima tolike prijatelje i saveznike u svijetu. Koliko je meni poznato, Srpska ima podršku Rusije, “Herceg-Bosna” podršku katoličke Evrope, a bošnjački kantoni Erdoganove Turske. BiH u cjelini – nema je čak ni od većine svojih građana. Naučni krugovi u svijetu BiH najčešće opisuju kao “neodrživu ili propalu državu”, pored ostalog i zato što pripadnici dva od tri naroda nemaju osjećaj patriotizma koji prelazi granice svoga entiteta ili svojih kantona. Najzad, Denise, referendum ne znači “ustajanje protiv svoje domovine”, nego “demokratsko i pravno sredstvo” uređenja svoga dijela zajedničke domovine, po vlastitoj mjeri i ukusu, a u skladu s međusobnim ugovorom potpisanim prije dvadeset godina.

MOŽE LI SE PONOVITI 1992?
“Održavanje antidejtonskog i antiustavnog referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH značilo bi nepovratni kraj entiteta kao tvorevina koje su kao unutrašnje administrativno-teritorijalne jedinice priznate 1995. godine unutar države BiH, a koje nikada nisu postojale u višestoljetnoj historiji naše države prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma”, piše Denis Incku.

Šta je sad ovo, Denise? Nije valjda da se vi brinete da bi bi zbog referenduma mogli nestati entiteti? U pravu ste da u višestoljetnoj istoriji “naše” države prije Dejtona nisu postojali entiteti, ali ste i zaboravili da ta država nije postojala unazad čitavih pola milenijuma. A i prije 500 godina, kada je postojala, bila je hrišćanska bez muslimana Bošnjaka, koji su se pojavili tek s njenim nestankom pod osmanlijskom okupacijom.

dodikreferendum“OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantuje mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlasti”, veli Denis.

Nije, Denise, OHR imao takav mandat. Pročitajte da u Dejtonskom sporazumu jasno piše da visoki predstavnik ima vrlo ograničenu ulogu da “ohrabruje, savjetuje i pomaže domaće aktere u implementaciji sporazuma”. A što se tiče bonskih ovlašćenja, od te sramote da se domaća demokratija razvija inostranom diktaturom odavno je, bar u praksi, odustala i “međunarodna zajednica” na osnovu mišljenja Venecijanske komisije.

“Pozivam Vas da, u interesu svih građana i naroda BiH, zaustavite antidejtonsku i destruktivnu politiku. Preduzmite konkretne i blagovremene poteze i mjere kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali. Tim prije što opasnost od destabilizacije ne prijeti samo BiH već i cijeloj Evropi”, poručio je Incku Bećirović.

Naslušali smo se i mi, moj Denise, tih inostranih riječi kajanja, ali o tome kako Bosnu nije trebalo međunarodno priznati prije nego što je postignut unutrašnji nacionalni konsenzus o njenom spoljnjem statusu i unutrašnjem uređenju. Ali ne brinite toliko da će se našim referendumom destabilizovati cijela Bosna, jer je ionako nestabilna, a još manje “cijela Evropa”, koju u krajnjoj liniji zaboli i za vas i nas.

Napokon, Denis traži od Incka da “poruči Dodiku da se više nikada ne može ponoviti ’92.” Suvišno! Svi Srbi su zapamtili referendum od marta te godine o secesiji cijele BiH protiv volje srpskog naroda. Tada vam je, Denise, referendum bio demokratski, a ne opasan, dok sada kukate zbog referenduma o pravosuđu jednom entitetu.

Pres RS

Politika
Pratite nas na YouTube-u