MIROSLAV PAROVIĆ: HRVATI ŽELE DA NAS POTČINE

Zvanična državna politika Hrvatske na mala vrata otvara pitanje Vojvodine i to na način...

Zvanična državna politika Hrvatske na mala vrata otvara pitanje Vojvodine i to na način da se Vojvodina tretira kao evropska regija koja se kao takva lagano izvlači iz državnog suvereniteta Srbije

Kada je posle pobede na izborima novoizabrana predsednika Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović napravila diplomatski skandal time što je Vojvodinu proglasila susednom državom, postalo je jasno da je Hrvatska ponovo krenula u eru nacionalističke politike.

Doduše, za razliku od genocidne politike koju je vodio Franjo Tuđman i koja je rezultovala etničkim čišćenjem Srba, nova hrvatska nacionalistička politika ima za cilj da ekonomski potčini Srbiju.

U tom pravcu, jedna od ključnih stvari jeste da se onemogući normalno funkcionisanje evropskog putnog Koridora 10 koji za Srbiju predstavlja životno važan put, jer vekovima prestavlja najkraću vezu između Istoka i Zapada. S tim u vezi ne treba da čudi ni nagli priliv azilanata iz ratom zahvaćnog područja Iraka i Sirije koji se mahom grupišu na tačkama duž trase autoputa kroz Srbiju. Niti treba da čudi to što Hrvatska radio-televizija već danima vodi besomučnu kampanju o tome da je Mađarska podigla ogradu na granici sa Vojvodinom.

Ovo nedvosmisleno pokazuje da zvanična državna politika Hrvatske na mala vrata otvara pitanje Vojvodine i to na način da se Vojvodina tretira kao evropska regija koja se kao takva lagano izvlači iz državnog suvereniteta Srbije.

Važno je istaći i to da se ovde više ne radi samo o odnosima Beograda i Zagreba, već i Beograda i Brisela, jer deluje nelogično da zvaničnici EU ćute dok jedna njihova članica otvoreno ugrožava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

No, ne treba biti naivan, cilj atlantističke politike je jasan: svesti Srbiju na državu visokog rizika i samim tim je onemogućiti da eksploatiše najvažniji resurs koji imamo, a to je pozicija centralne države na Balkanu.

Sa druge strane, na nama je da se izborimo da zajedno sa Makedonijom, Grčkom, Republikom Srpskom i Crnom Gorom u formi novog „balkanskog saveza“ odbranimo svoj životno važan položaj i da u eri novih geopolitičkih nastojanja iskoristimo činjenicu da i Rusija i Kina jedino preko Balkana mogu da prodru dublje u Evropu.

Izvor Novosti, 30. jul 2015.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u